Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Bioasekuracja, odstrzał dzików i kontrole graniczne w walce z ASF

Bioasekuracja, odstrzał dzików i kontrole graniczne w walce z ASF
Hodowla Zwierząt ASF
Data publikacji 27.09.2019r.

Walka z afrykańskim pomorem świń musi być zintensyfikowana, przede wszystkim przez bardziej zdecydowane i skoordynowane działania – również te pomiędzy poszczególnymi krajami. Środki bezpieczeństwa biologicznego są podstawą zapobiegania przedostawaniu się wirusa ASF do gospodarstw i kontrolowania jego rozprzestrzeniania się.hodowla zwierząt, polski żywiec, chów świń, afrykański pomór świń, ASF, walka z ASF, odstrzał dzików, wirus ASF, dziki, utylizacja, Polski Związek Łowiecki, OPZZRiOR, PZŁ, kontrola graniczna,

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Źródłem zakażenia może być karmienie zlewkami, pojazdy, a nawet personel

Ten produkt może Ciebie zainteresować

III Forum Rolników i Agrobiznesu - Świnie - relacja

III Forum Rolników i Agrobiznesu - Świnie - relacja

Płacisz tylko

50,00 zł

Cena regularna 150,00 zł

SPRAWDŹ
Jak groźne jest zakażenie przez produkty żywnościowe oraz przemieszczanie żywych świń, pokazała sytuacja w Chinach. Największe ryzyko wprowadzenia wirusa ASF jest tam w stadach do 100 świń. To w tych gospodarstwach najczęstszą przyczyną wystąpienia ognisk choroby było karmienie zwierząt zlewkami. Niewiele mniej zakażeń z tego powodu było w chlewniach do 500 świń. W większych gospodarstwach główną przyczynę zawleczenia wirusa stanowiły natomiast pojazdy oraz personel. Dlatego by ograniczyć drogi transmisji wirusa, oprócz zakazu karmienia surowcami pochodzenia zwierzęcego na terenie całego kraju, ograniczono również transporty żywych świń w prowincjach, w których wystąpiły ogniska ASF, oraz wprowadzono nakaz bezpośredniego transportu z gospodarstwa do rzeźni znajdującej się w danym regionie.

Afrykański pomór świń objął swym zasięgiem nie tylko największego producenta wieprzowiny – Chiny, ale także inne kraje azjatyckie. Pojawił się w Hongkongu, Mongolii, Wietnamie, Kambodży, Birmie, na Filipinach, w Korei Północnej, a w ostatnich dniach również dwa pierwsze ogniska ASF stwierdzono w północnej części Korei Południowej.

Co najmniej 60% światowej populacji trzody chlewnej koncentruje się we wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Pojawienie się wirusa w tym regionie ma duży wpływ na straty ekonomiczne i bezpieczeństwo żywnościowe. Grupa ekspertów z Azji zwracała uwagę, że konieczne jest lepsze zrozumienie choroby, jej ewolucji, a także zbudowane sieci regionalnych ekspertów, którzy będą zaangażowani w kontrolowanie epidemii i walkę z chorobą w tym regionie.

Bioasekuracja, odstrzał dzików i kontrole graniczne w walce z ASF

W ramach kontroli epidemii należy sprawdzić wszystkie informacje o gospodarstwach

Jak podkreślał Alexey Igolkin, kierownik laboratorium referencyjnego ds. afrykańskiego pomoru świń w Rosji, ważna jest nie tylko sytuacja epizootyczna w regionie (obecność i lokalizacja ognisk ASF), higiena oraz bioasekuracja gospodarstw. W kontroli epidemii należy sprawdzić wszystkie informacje o gospodarstwach, a więc członkach rodziny, miejscu ich pracy, stosunkach społeczno-gospodarczych, obecności broni i przynależności do organizacji myśliwskiej. Trzeba zwrócić uwagę na psy, łodzie, pojazdy terenowe, odzież używaną do polowań, przychodzące przesyłki pocztowe. Wywiad w przypadku wystąpienia ognisk ASF powinien być więc kompleksowy, bo czasami drobny, wydawałoby się nieistotny, szczegół może odpowiadać za wprowadzenie wirusa do stada.

Nie mniej ważne jest sprawdzanie tego, co wnosi personel przy wejściu na fermę – bardziej niż przy wyjściu z niej. Ponadto podstawowe informacje o zastosowanej technologii w gospodarstwie, poziomie bezpieczeństwa biologicznego, obecności ogrodzenia i sąsiadujących budynków, drogach i ścieżkach wewnętrznych oraz przylegających do gospodarstwa. Należy wziąć pod lupę czyszczenie i dezynfekcję pojazdów przed załadunkiem i po nim oraz wykorzystanie słomy jako ściółki czy paszy dla świń. Trzeba sprawdzić, skąd pochodzą pasze, gdzie i kiedy zostały zakupione.

Bezpieczeństwo biologiczne ma zasadnicze znaczenie zarówno dla produkcji świń w dużych fermach, jak i drobnych gospodarstwach przydomowych, ponieważ zapobiega wprowadzeniu afrykańskiego pomoru świń i umożliwia skuteczną kontrolę rozprzestrzeniania się wirusa. Bioasekuracja musi być stosowana w całym łańcuchu produkcji trzody chlewnej – zarówno w obiektach, infrastrukturze, jak i procedurach oraz zarządzaniu, aby zatrzymać wprowadzanie i rozprzestrzenianie się chorób. Ponadto musi być dostosowana do lokalnej sytuacji.

W gospodarstwach o niskim poziomie bezpieczeństwa biologicznego istnieje wysokie ryzyko wprowadzenia wirusa ASF. W przypadku nieprzykładania uwagi do ochrony, kwarantanny i dezynfekcji na dowolnym etapie łańcucha produkcyjnego istnieje wysokie ryzyko szybkiego rozprzestrzeniania się choroby na duże odległości.

Intensywne działania przeciwdziałające rozprzestrzenianiu ASF na terenie Belgii

Przykładem zawleczenia wirusa na znaczną odległość jest Belgia. Do dzisiaj nie został jednoznacznie potwierdzony wektor przeniesienia ASF na teren tego kraju. Wiadomo, że jest to typ wirusa występujący w Europie Wschodniej i Południowej, a jego wprowadzenie najprawdopodobniej nastąpiło przy udziale człowieka, gdyż musiał pokonać około 1000 km.

Kierowcy przebywający na parkingach mają swoją żywność przywiezioną z domów, dlatego w takich miejscach można znaleźć produkty skażone wirusem. Pozostawienie resztek jedzenia mogło łatwo doprowadzić do zawleczenia choroby na ten teren. Potwierdziło to doświadczenie przeprowadzone w Rumunii, gdzie przez kilka dni każda ciężarówka z Ukrainy była kontrolowana, a przewożona przez kierowców żywność konfiskowana. Po analizie potwierdzono liczne przypadki wykrycia wirusa ASF w skonfiskowanych produktach spożywczych. Ten scenariusz jest bardzo prawdopodobny dla potencjalnego rozprzestrzeniania się wirusa – mówiła Annick Linden, członek sztabu kryzysowego w Belgii.

Jednym z rozważanych scenariuszy jest też sytuacja, w której myśliwi polujący w regionach Europy, gdzie występuje ASF, mieli kontakt z wirusem, np. z zakażonymi tuszami, i przez nieprzestrzeganie zasad bioasekuracji wprowadzili patogen na teren Belgii. Wirus mógł być również zawleczony przez wojsko stacjonujące w innych krajach i wyrzucenie resztek mięsa, które mogły być skażone wirusem. Kolejna wersja to wprowadzenie wirusa poprzez nielegalny przywóz dzików na teren Belgii z rejonów Europy dotkniętych ASF. W tej sprawie były aresztowania osób podejrzanych. Jak widać – hipotez jest wiele i nie są łatwe do ustalenia jednoznaczne drogi transmisji wirusa.

W Belgii wyznaczono strefy obejmujące łącznie 1106,62 km², w tym strefę zapowietrzoną o powierzchni 662,90 km², oraz obszary zagrożone otaczające obszar największego ryzyka: na północy o powierzchni 335,68 km² i na południu 108,04 km². Strefy są ogrodzone i prowadzony był w nich intensywny odstrzał dzików, gdyż wirus ASF dotknął w tym kraju tylko te zwierzęta. Stada świń, póki co, pozostały wolne. Odbywa się jednak nie tylko odstrzał, ale specjalne zespoły wyszukują w terenie tusze padłych sztuk. Robią to według ściśle określonych procedur. Początkowo wykorzystywano też w tym celu wsparcie żołnierzy. Wzywane są specjalne zespoły do pakowania i usuwania padliny oraz dezynfekcji tych miejsc. Następnie dziki transportowane są do specjalnych centrów badań i utylizacji dzików ustanowionych w strefach.


Środki kontroli powinny obejmować nie tylko gospodarstwa, ale także przemieszczanie świń do rzeźni czy utylizacji
  • Środki kontroli powinny obejmować nie tylko gospodarstwa, ale także przemieszczanie świń do rzeźni czy utylizacji

Dominika Stancelewska
Zdjęcia: Józef Nuckowski

Artykuł podzielony na strony, czytasz 2 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody