r e k l a m a

Partner serwisu

Bydło mięsne – otwarte budynki z okólnikiem lepsze niż zamknięta obora

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 19.07.2019r.

Różne rasy bydła mięsnego można spotkać wśród mamek w stadzie w Wymysłowie, są też krowy mieszańcowe. Za krycie odpowiadają czystorasowe buhaje limousine, a odsadki to pierwszorzędny materiał do opasu. W cyklu zamkniętym produkowana jest wołowina najlepszej jakości zarówno od buhajów, jak i jałówek opasanych do wag ciężkich. Najlepsze z jałowic zostają na remont i powiększenie stada, gdyż rolnicy chcą dojść do 300 sztuk ogółem.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Duże partie sprzedawanych zwierząt przekładają się na lepszą cenę. Dobra mięsność naszych sztuk sprawia, że opłaca się rozliczać za wagę poubojową. Zaś intensywne żywienie opasów oparte na kiszonce z kukurydzy, sianokiszonce, śrutach zbożowych, makuchu rzepakowym i dodatku mineralno-witaminowym, pozwala osiągnąć zadowalające przyrosty – oznajmiła Urszula Rucińska, utrzymująca wraz z rodziną typowo towarowe stado bydła mięsnego, które początkowo było lekiem na brak obornika i użyźnienie uprawianych ziem, a z czasem po ciągłym doskonaleniu technologii produkcji, zaczęło być znaczącym źródłem dochodu.

Susza wyeliminowała wypas

Normalnie o tej porze krowy z cielętami były na pastwiskach. Jednak tegoroczna susza sprawiła, że jest tam zbyt słaby odrost, aby wykarmić tyle zwierząt, wszak stado podstawowe liczy sobie 120 mamek. Zatem, zostały one na miejscu w gospodarstwie podobnie jak odsadzone jałówki i buhajki.

Zwierzęta mają do dyspozycji zmyślnie zaprojektowany kompleks. Są to obszerne i utwardzone okólniki o odpowiednim spadku, w ten sposób, że gnojowica spływa do podziemnych zbiorników, nad którymi znajdują się betonowe ruszta. W każdej chwili zwierzęta mogą schronić się w wiatach osłoniętych z trzech stron, tam też jest obszar legowiskowy ścielony słomą. Zamontowano niezamarzające poidła, specjalne paśniki na sianokiszonkę oraz metalowe koryta na kiszonkę z kukurydzy. Obszerne okólniki i budynki nie tylko pozwalają na szybkie usuwanie obornika i dowożenie pasz, ale też dają bardzo dobre warunki dla zwierząt.

Decydując się na otwarte budynki z utwardzeniem tak dużego terenu i jednoczesnym montażem zbiorników podziemnych wiedzieliśmy, że będzie to lepsze dla bydła mięsnego niż zamknięta obora. Wszak bydło to woli przestrzeń, świeże powietrze i niższe temperatury niż temperatury zbyt wysokie czy też słabo wentylowane pomieszczenia z nieprzyjemnym zapachem – wyjaśniła Urszula Rucińska.

Mamki rasy charolaise o białym umaszczeniu
  • Mamki rasy charolaise o białym umaszczeniu

Rasowy zawrót głowy

r e k l a m a

W stadzie można znaleźć mamki rasy limousine, krzyżówki tej rasy, rasę charolaise i jej krzyżówki, rasę simental, a nawet krzyżówki hf-a z rasą belgijską biało-błękitną (bbb). Jest naprawdę kolorowo. To swego rodzaju poletko doświadczalne pozwalające porównać różne typy bydła. Jak zaznaczyła Urszula Rucińska, każda z tych ras ma swoje zalety i bardzo dobrze nadaje się do opasu towarowego. Charolaise wyróżnia się bardzo dobrymi przyrostami i dużymi rozmiarami, dobre przyrosty mają też simentale, zaś krzyżówki bbb bardzo dobrze się wybijają, podobnie jak limousine.


Mamka krzyżówkowa hf x bbb wraz z cielęciem
  • Mamka krzyżówkowa hf x bbb wraz z cielęciem
Nie ma wyraźnej sezonowości wycieleń, ale dużo krów cieli się w lutym i w marcu. Cielęta są odsadzane w wieku 6–8 miesięcy. Najstarsze krowy w stadzie mają po 15–16 lat, są to sztuki, jakie rolnicy zakupili w 2004 roku jako jałówki na rozpoczęcie hodowli.


Bydło może schronić się w wiacie osłoniętej z trzech stron
  • Bydło może schronić się w wiacie osłoniętej z trzech stron
Jak przyznała hodowczyni, jałówki mieszańcowe były znacznie tańsze w zakupie niż czystorasowe, a osiągane prze nie wyniki są dla nich zadowalające.

Silosy bez straty

Urszula Rucińska przez wiele lat pracowała jako zootechnik i inseminator w PGR-ze przy bydle mlecznym. Gdy PGR-y zaczęły padać, kupiła wraz z rodziną 12-hektarowe gospodarstwo, potem były kolejne zakupy i dzierżawy ziemi tzw. popegeerowskiej.

Znam dobrze prace przy bydle mlecznym i jest ona znacznie cięższa i wymagająca niż przy mięsnym, dlatego nie zazdroszczę ani pieniędzy z mleka, ani trudu włożonego w jego pozyskanie. Moja córka prowadzi z mężem stado bydła mlecznego i wiem, ile muszą się napracować. Mleko lepiej spienięża się niż wołowina, dlatego my musimy nadrabiać skalą produkcji – zaznaczyła rolniczka, dodając, że lepsza opłacalność produkcji wołowiny była na jesieni poprzedniego roku, obecnie jest słabiej, a środki do produkcji znacznie podrożały.


– Ten długi buhaj limousine o mocnej budowie karku kryje krowy już 5 sezon, nie dopuszczamy go zaś do jałówek, wszak to jego córki, inne młodsze byki rozpłodowe nie dorównują mu w kryciu – powiedziała Urszula Rucińska
  • – Ten długi buhaj limousine o mocnej budowie karku kryje krowy już 5 sezon, nie dopuszczamy go zaś do jałówek, wszak to jego córki, inne młodsze byki rozpłodowe nie dorównują mu w kryciu – powiedziała Urszula Rucińska
Ostatnia inwestycja, która bardzo cieszy rolników to silosy betonowe, pozwalające na zmagazynowanie kiszonki z kukurydzy. Dzięki nim hodowcy ograniczyli do minimum straty cennej energetycznej paszy. Łatwiej też jest teraz ją pobrać za pomocą ładowarki. Silosy powstały przy udziale funduszy unijnych, są to 3 komory długie na 60 m i szerokie na 10 m każda.


Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody