r e k l a m a

Partner serwisu

Bydło mięsne – otwarte budynki z okólnikiem lepsze niż zamknięta obora

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 19.07.2019r.

Różne rasy bydła mięsnego można spotkać wśród mamek w stadzie w Wymysłowie, są też krowy mieszańcowe. Za krycie odpowiadają czystorasowe buhaje limousine, a odsadki to pierwszorzędny materiał do opasu. W cyklu zamkniętym produkowana jest wołowina najlepszej jakości zarówno od buhajów, jak i jałówek opasanych do wag ciężkich. Najlepsze z jałowic zostają na remont i powiększenie stada, gdyż rolnicy chcą dojść do 300 sztuk ogółem.

r e k l a m a

Duże partie sprzedawanych zwierząt przekładają się na lepszą cenę. Dobra mięsność naszych sztuk sprawia, że opłaca się rozliczać za wagę poubojową. Zaś intensywne żywienie opasów oparte na kiszonce z kukurydzy, sianokiszonce, śrutach zbożowych, makuchu rzepakowym i dodatku mineralno-witaminowym, pozwala osiągnąć zadowalające przyrosty – oznajmiła Urszula Rucińska, utrzymująca wraz z rodziną typowo towarowe stado bydła mięsnego, które początkowo było lekiem na brak obornika i użyźnienie uprawianych ziem, a z czasem po ciągłym doskonaleniu technologii produkcji, zaczęło być znaczącym źródłem dochodu.

Susza wyeliminowała wypas

Normalnie o tej porze krowy z cielętami były na pastwiskach. Jednak tegoroczna susza sprawiła, że jest tam zbyt słaby odrost, aby wykarmić tyle zwierząt, wszak stado podstawowe liczy sobie 120 mamek. Zatem, zostały one na miejscu w gospodarstwie podobnie jak odsadzone jałówki i buhajki.

Zwierzęta mają do dyspozycji zmyślnie zaprojektowany kompleks. Są to obszerne i utwardzone okólniki o odpowiednim spadku, w ten sposób, że gnojowica spływa do podziemnych zbiorników, nad którymi znajdują się betonowe ruszta. W każdej chwili zwierzęta mogą schronić się w wiatach osłoniętych z trzech stron, tam też jest obszar legowiskowy ścielony słomą.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody