r e k l a m a

Partner serwisu

Co zagraża prawidłowemu wzrostowi prosiąt?

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 03.11.2020r.

Jakość białka, czyli wzajemny stosunek występujących w nim aminokwasów, jest czynnikiem decydującym o wartości biologicznej białka w paszy i wynikach produkcyjnych zwierząt. Odpowiedni udział aminokwasów niezbędnych, a szczególnie limitujących, jak lizyna, metionina, treonina i tryptofan, gwarantuje właściwe wykorzystanie pozostałych aminokwasów w paszy.

r e k l a m a

Zapotrzebowanie zwierząt na poszczególne aminokwasy zmienia się w różnych okresach życia. Świnie wykazują znaczne zapotrzebowanie na treoninę, która jest drugim pod względem ilości aminokwasem limitującym. Białko zbóż – podstawowego komponentu mieszanek dla trzody chlewnej – jest stosunkowo ubogie w treoninę, a dodatkowo wykorzystanie tego aminokwasu może być uzależnione od zawartości w paszy aminokwasów endogennych, dlatego sposobem na poprawę wykorzystania treoniny może być zwiększenie ilości białka w paszy lub suplementacja aminokwasami krystalicznymi.

W wielu roślinach treonina i tryptofan są trawione na poziomie na tyle niskim, że przy braku suplementacji w paszy występuje duży ich niedobór prowadzący do zatrzymania syntezy białka. Bardzo ważnym problemem jest także przyswajanie aminokwasów. Badania wykazały, że przy stosowaniu wysokobiałkowej diety tryptofan słabo się wchłania. Duża cząsteczka tego aminokwasu może przedostać się przez ściany jelit jedynie pod warunkiem obecności węglowodanów w pożywieniu. W przypadku diet bezcukrowych, braku witaminy B6, magnezu i niacyny organizm nie wchłania tryptofanu.

Udowodniono, że im bardziej wzajemne proporcje aminokwasów niezbędnych w paszy będą zgodne z zapotrzebowaniem zwierzęcia, tym wartość białka będzie większa (tzw. białko idealne), co poprawia wykorzystanie mieszanki na przyrost masy ciała, a także istotnie zmniejsza wydalanie azotu do środowiska (o 30%). W niektórych krajach Unii Europejskiej już od wielu lat wdrażane są programy mające na celu ograniczenie ilości białka na rzecz zastosowania dodatku aminokwasów krystalicznych oraz uzyskania niższej produkcji szkodliwego amoniaku.

Tryptofan jest niezbędnym aminokwasem dla zwierząt

Tryptofan wchodzi w skład białek mleka oraz krwi. Jest aminokwasem niezbędnym dla zwierząt, natomiast zdolność do jego syntezy wykazują niektóre rośliny i bakterie. Przemiany tryptofanu są źródłem istotnych związków, w tym serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za regulację apetytu. Stąd wpływ tryptofanu na przyrosty zwierząt. Wraz ze zwiększeniem ilości tego aminokwasu wzrasta produkcja serotoniny w organizmie i zwiększa się pobranie paszy, a co za tym idzie – również przyrosty masy ciała...


Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody