r e k l a m a

Partner serwisu

Czy warto krzyżować bydło limousine z blonde d’aquitaine?

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 07.01.2021r.

Jarosław Bazydło zauważył, że najlepsze przyrosty oraz mięsność, jak też bardzo wysoką wagę rzeźną dzięki długiej ramie, uzyskują mieszańce dwóch francuskich ras mięsnych takich jak limousine i blonde d’aquitaine.

Czytasz 1 z 3 darmowych artykułów
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Jeśli posiadasz prenumeratę

Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Wyjątkowa mięsność tusz mieszańców i fantastyczne przyrosty

Krzyżówki ras mięsnych mają olbrzymi potencjał, uzyskują bardzo dobre przyrosty oraz wybitną mięsność tusz, co ma szczególne znaczenie w typowo towarowych stadach takich jak moje, nastawionych na produkcję bydła rzeźnego, a nie materiału hodowlanego. Dlatego krycie naturalne przy użyciu rozpłodnika rasy limousine uzupełniamy inseminacją nasieniem od buhajów rasy blonde d’aquitaine. Z kolei nasze krowy mamki to głównie sztuki rasy limousine, mieszańce limousine x blonde d’aquitaine oraz mieszańce z rasą charolaise – oznajmił rolnik dodając, że próbował też krzyżować rasę limousine z simentalem. Sztuki te bardzo dobrze przyrastały, ale nie miały jednolitego ubarwienia, a na to szczególną uwagę zwracają kupujący bydło na eksport.

Łagodniejsze i cięższe

Buhaje mieszańcowe rasy limousine i blonde d’aquitaine w tym stadzie wybijają się na stabilnym poziomie 60% mięsności, z kolei te czystorasowe limousine w przedziale 55–60%. Waga rzeźna buhajów mieszańcowych w wieku 20–23 miesięcy jest o 50–80 kg wyższa w stosunku do czystej rasy limousine. Z kolei w dobowych przyrostach różnice są niewielkie, ale również ze wskazaniem na sztuki krzyżówkowe. Inną bardzo ważną zaletą krzyżówek, ale dotyczącą głównie krów mamek jest znacznie łagodniejszy temperament niż sztuk limousine, co nie pozostaje bez znaczenia dla bezpieczeństwa podczas prac w zagrodzie. Ponadto mieszańce cechują się bardzo dobrym wykorzystaniem pasz nawet tych mniej zasobnych w składniki pokarmowe, a w przypadku krów wartością dodaną są lekkie porody.

Wycielenia zimowe

r e k l a m a

Rolnik zrezygnował z chowu trzody chlewnej, a rozwija stado mięsne chcąc dojść do 40 krów matek. Dopóki nie będzie miał pełnej obsady zamierza kupować dodatkowe cielęta do opasu. Obecnie wśród opasanych sztuk z zakupu można spotkać mieszańce oraz simentale.

Póki co sprzedajemy ciężkie byki w wieku 20–23 miesięcy i w wadze 700–800 kg, ale rozważałem też sprzedaż odsadków, jednak, aby ten kierunek był opłacalny, muszę mieć co najmniej 50 krów matek – stwierdził Jarosław Bazydło, który wszystkie jałówki zostawia na remont i powiększenie stada podstawowego.


  • Buhaj kryjący wraz z krowami matkami

Krowa mieszańcowa limousine x blonde d’aquitaine wraz z cielęciem
  • Krowa mieszańcowa limousine x blonde d’aquitaine wraz z cielęciem
Wycielenia głównie przypadają na okres zimowy, aby przy wyjściu na pastwiska cielęta miały wiek ok. 3 miesięcy, wtedy dobrze wykorzystują młodą i zasobną w białko trawę. Buhajki odsadzane są w wieku 7 miesięcy, a jałówki w wieku 8 miesięcy.

Tania obora wymagała pracy

Z myślą o bydle mięsnym rolnik wybudował nową oborę wolnostanowiskową o wymiarach 11x30 m, ze stołem paszowym o szerokości 3,7 m położonym wzdłuż ściany bocznej. Jako system ściołowy zastosował głęboką ściółkę. Przy oborze funkcjonuje okólnik, który już niebawem zostanie rozbudowany. Do dyspozycji bydła pozostają jeszcze dwa starsze budynki inwentarskie.

Znaczący wpływ na obniżenie kosztów budowy obory miał własny wkład pracy hodowcy oraz jego taty Krzysztofa. Jarosław Bazydło ocenia, że pomogło to osiągnąć oszczędność nawet 50 tys. zł, a ostateczny koszt inwestycji zamknął się w 160 tys. zł. Okazyjnie po niskiej cenie udało się rolnikowi kupić stalową konstrukcję. Do pokrycia dachu użył blachy bez ocieplenia, bo jak zaznaczył, sztuki mięsne to nie mleczne i w zasadzie nawet sama wiata, by im wystarczyła, ale wtedy zagrożeniem byłyby mocne wiatry, które w okolicy już wiele wiat poderwały.

Beata i Jarosław Bazydłowie, wspomagani przez rodziców Wiesławę i Krzysztofa, gospodarują na 80 ha (35 ha własnych i 45 ha dzierżawy) we wsi Poświętne (pow. makowski, gm. Sypniewo). Uprawiają 20 ha kukurydzy na kiszonkę, 15 ha traw, 40 ha zbóż, 3 ha łubinu i 2 ha grochu. Utrzymują 80 sztuk bydła, w tym 25 krów mamek, 10 jałówek cielnych, ponad 10 jałówek rocznych oraz opasy.
  • Beata i Jarosław Bazydłowie, wspomagani przez rodziców Wiesławę i Krzysztofa, gospodarują na 80 ha (35 ha własnych i 45 ha dzierżawy) we wsi Poświętne (pow. makowski, gm. Sypniewo). Uprawiają 20 ha kukurydzy na kiszonkę, 15 ha traw, 40 ha zbóż, 3 ha łubinu i 2 ha grochu. Utrzymują 80 sztuk bydła, w tym 25 krów mamek, 10 jałówek cielnych, ponad 10 jałówek rocznych oraz opasy.

Trudny rok – tniemy koszty

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem – Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem – Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ
Jarosław Bazydło brał aktywny udział w protestach przeciwko „Piątce dla zwierząt”. Uważa, że miniony rok był bardzo trudny dla rolnictwa.

Żyjemy ze sprzedaży żywca wołowego oraz nadwyżek zbóż. Ceny mięsnych byków jeszcze dwa lata temu były na bardzo dobrym poziomie 9 zł/kg żywca, teraz spadły do 7,5 zł/kg. Z kolei ceny zbóż są sprzed 20 lat, jeszcze gorzej jest w trzodzie chlewnej, dobrze, że zrezygnowaliśmy z tego kierunku produkcji – przyznał Jarosław Bazydło, który przy niskich cenach płodów rolnych stara się ciąć koszty. Przede wszystkim chodzi o koszty żywienia. Zaprzestał karmić bydło drogimi poekstrakcyjnymi śrutami sojową i rzepakową, uzupełniając jednocześnie białko w dawce większą podażą lucerny. Ponadto w przyszłym roku zbierze łubin i groch, których śruty również będą źródłem własnego i stosunkowo taniego białka.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody