Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Dlaczego w Polsce nie jest praktykowany ubój bydła na pastwisku?

Marcin Konicz
Kategoria: Hodowla Zwierząt
Dlaczego w Polsce nie jest praktykowany ubój bydła na pastwisku?
Hodowla Zwierząt bydło
Data publikacji 26.03.2022r.

– Dzięki ubojowi na pastwisku skraca się łańcuch dostaw, zminimalizowane są koszty ponoszone na transport, ubój, porcjowanie i dojrzewanie mięsa. Ubój na pastwisku doskonale funkcjonuje w rodzinnych mniejszych i większych gospodarstwach w Szwajcarii,a także w Austrii i Niemczech. Warto więc rozwiązanie to przenieść na polski grunt i umożliwić rolnikom bardziej opłacalną sprzedaż bezpośrednią – mówił Piotr Rydel – prezes Związku Hodowców Polskiego Bydła Czerwonego, podczas styczniowej konferencji w Ostaszewie.

r e k l a m a

Na konferencji, swoimi doświadczeniami w tym obszarze podzielili się ze słuchaczami przybyli ze Szwajcarii goście: prof. dr Knut Schmidtke oraz mgr inż. Eric Meili – rolnik prowadzący w Szwajcarii 10-hektarowe gospodarstwo, w którym utrzymuje 15 krów mieszańcowych hf x angus i limousine a zarazem specjalista z Wydziału Nauk o Zwierzętach Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego w Szwajcarii przybliżył tematykę uboju w gospodarstwie.

Izolowanie zwierząt od rodzinnego środowiska, transport do zakładu i oczekiwanie w ubojni to bardzo silne czynniki stresogenne, które należy wyeliminować. I właśnie obok warunków ekonomicznych za uśmierceniem w gospodarstwie przemawia także wyższa jakość mięsa, jaką dzięki takiemu rozwiązaniu uzyskujemy. Jeśli chcemy zarabiać pieniądze musimy sami zabijać zwierzęta w gospodarstwie nie sprzedawać je dużym komercyjnym ubojniom – mówił prelegent. – 10 lat walczyłem o wprowadzenie w Szwajcarii takich przepisów i w efekcie w 2016 roku Szwajcaria złagodziła prawo, dzięki czemu możliwy jest ubój zwierząt na pastwisku. Zezwolenie na taki na ubój wymaga między innymi posiadania pozwolenia na broń i świadectwa kwalifikacji zgodnie z rozporządzeniem. Bydło w swoim naturalnym środowisku bytowania,w stadzie oszałamiane jest najczęściej strzałem w głowę lub bolcowym aparatem. Inne sztuki praktycznie nie reagują na oddany strzał, gdyż rolnik często (na co dzień) używa broni oddając ślepe strzał w powietrze – mówił Meili. Prosty sposób uboju zwierzęcia tzn. ogłuszanie i wykrwawianie następuje bezpośrednio w gospodarstwie. Zaleca się stosowanie do tego celu odpowiednich przenośnych pojemników do skrwawiania (używa się do tego ładowarki bądź ciągnika z turem). Następnie tusza transportowana jest za pomocą specjalnie skonstruowanych przyczep do rzeźni stacjonarnej i dalszej obróbki. W ciągu 45 minut, maksymalnie godziny od uboju, sztuka powinna trafić do rzeźni, gdzie dokonuje się jej patroszenia i podziału. Dla wielu rolników utrzymujących zwierzęta w systemie ekologicznym ubój pastwiskowy jest logiczną kontynuacją wypasu ekstensywnego. Zwierzęta zostają ubite tam gdzie żyły, bez stresu i niepokoju podczas transportu – podkreślił Eric Meili.

Prof. dr Knut Schmidtke – dyrektor ds. Badań i Innowacji oraz przewodniczący Rady Wykonawczej Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego FIBL Szwajcaria

  • Prof. dr Knut Schmidtke – dyrektor ds. Badań i Innowacji oraz przewodniczący Rady Wykonawczej Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego FIBL Szwajcaria

Należy zrobić wszystko, by ujednolicić polskie przepisy

Założenie hodowli i upraw ekologicznych w Europie, w tym w Polsce, jest kluczową drogą skracania łańcuchów dostaw żywności. Profesor dr Knut Schmidtke – dyrektor ds. Badań i Innowacji oraz przewodniczący Rady Wykonawczej Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego FIBL w Szwajcarii, na co dzień współpracujący z wieloma ośrodkami na świecie, w tym z Uniwersytetem Wrocławskim, przedstawił ideę praktyk produkcyjnych w gospodarstwach Europy Zachodniej mówiąc głównie o postulowaniu uboju na pastwisku.

Musimy rozmawiać z parlamentarzystami i konsumentami, jesteśmy otwarci, aby wesprzeć was w zakresie prawa i praktyki ubojowej obowiązującej nie tylko w Szwajcarii, lecz także na terenie Unii Europejskiej. Wśród konsumentów wzrasta świadomość bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego i jest to niewątpliwie szansa budowy marki i krótszych łańcuchów dostaw żywności najwyższej jakości – dodał prof.Schmidtke.

W opinii zgromadzonych na konferencji słuchaczy i prelegentów ze Szwajcarii należy robić wszystko, by ujednolicić polskie przepisy z tymi, które dobrze funkcjonują w krajach unijnych i są akceptowane przez tamtejsze władze oraz konsumentów.

Zamierzam zakupić odpowiedni sprzęt, aby móc prezentować hodowcom jak wygląda ubój na pastwisku. Planujemy przystąpienie do realizacji uboju na pastwisku w praktyce, nie tylko bydła, lecz także innych zwierząt hodowanych w gospodarstwach. Zaprezentowana wiedza powinna pozwolić wspólnie z urzędnikami ministerstwa i weterynarii wypracować lepszą formułę dla rolników tworząc perspektywy dla rozwoju rolnictwa – mówił Piotr Rydel, prezes Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Zachowawczej Rasy Polska Czerwona w Typie Mięsnym.

Mgr inż. Eric Meili – rolnik i jednocześnie specjalista Wydziału Nauk o Zwierzętach Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego FIBL Szwajcaria

  • Mgr inż. Eric Meili – rolnik i jednocześnie specjalista Wydziału Nauk o Zwierzętach Instytutu Badawczego Rolnictwa Ekologicznego FIBL Szwajcaria

Oprac. Natalia Marciniak-Musiał na podstawie artykułu Marcina Konicza pt. Ubój na pastwisku – dlaczego nie ma go w Polsce, który ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 12/2022 na str. 88.  Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.

Fot. archiwum PZHiPBZRPCwTM

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody