StoryEditorŚwinie

Dlaczego zakwaszacze są ważne w diecie prosiąt?

25.01.2021., 11:01h
Zakwaszacze obniżają pH w przewodzie pokarmowym zwierząt, stwarzając niekorzystne warunki dla rozwoju mikroorganizmów patogennych oraz ograniczając występowanie biegunek u prosiąt. Zastosowanie tych preparatów pozwala uniknąć głównych problemów związanych z okresem odsadzenia. I ma szczególne znaczenie w obliczu zbliżającego się zakazu stosowania leczniczego tlenku cynku.
W początkowej fazie odchowu prosiąt, szczególnie w okresie okołoodsadzeniowym, mogą powstawać problemy trawienne wpływające na dalsze etapy produkcji i wyniki w tuczu. W okresie ssania wydzielanie enzymów trawiennych jest niewielkie i dostosowane do trawienia mleka. Po odsadzeniu głównymi składnikami energetycznymi dla prosiąt stają się skrobia i tłuszcz, a białko mleka zostaje zastąpione formami roślinnymi tego składnika, które są trudniej trawione i gorzej przyswajalne. Dlatego w okresie okołoodsadzeniowym należy wspomagać trawienie dodatkami zwiększającymi wykorzystanie składników pokarmowych.

Wspomaganie polega na zwiększeniu wykorzystania składników pokarmowych w jelicie cienkim, gdyż ich złe trawienie przez młode zwierzęta sprawia, że stają się pożywką do gwałtownego rozwoju szkodliwych bakterii, co objawia się biegunkami. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowotności prosiąt są biegunki spowodowane słabym trawieniem białka. Każdy dzień z biegunką wydłuża okres tuczu, a zatem generuje niepotrzebne koszty.

Zakwaszacze nie dopuszczą do niekorzystnych zmian i problemów w odchowie prosiąt

Ilość bakterii i skład mikroflory m...
Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
26. kwiecień 2024 00:53