r e k l a m a

Partner serwisu

Dodatek lnu sposobem na lepszą jakość mięsa od bydła rasy limousine

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 16.10.2019r.

W dwóch stadach bydła rasy limousine cielęta do momentu odsadzenia, czyli ósmego miesiąca życia, dokarmiane są taką samą paszą treściwą na bazie śruty zbożowej i koncentratu białkowego. Jednak u Sławomira Kozaka dodawany jest jeszcze len śrutowany. Wszystko odbywa się pod bacznym nadzorem Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Len śrutowany stanowi 6% całości mieszanki treściwej podawanej cielętom. Średnio cielę pobiera ok. 4 kg tej paszy na dobę, zatem pobiera ok. 240 g lnu. U mojego kolegi Wojciecha Purtala, gdzie jest grupa kontrolna, cielęta nie dostają lnu. Już pierwsze sztuki w ramach doświadczenia zostały ubite. Nie zaobserwowano jakichś znaczących różnic w przyrostach, jednak wyraźnie widać, że odsadki otrzymujące dodatek lnu mają znacznie lepszy skład chemiczny tuszy, głównie pod względem zawartości ważnych dla człowieka kwasów tłuszczowych – wyjaśnił Sławomir Kozak, dodając, że do tej pory ubity w ramach badania buhajek wybił się na poziomie 64%, a jałówki w granicach 60%.

Zalety rasy limousine

Stado rodziny Kozaków jest pod stałym nadzorem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, ma numer 380, to oznacza, że gdy zaczynali przygodę z rasą limousine w roku 2003, to byli dokładnie 380 stadem pod oceną użytkowości mięsnej w tej rasie w kraju, zaś pierwszym w powiecie. Dziś nie żałują takiej decyzji, gdyż rasa limousine jest najbardziej poszukiwaną na rynku, osiąga stosunkowo dobre ceny, łatwo sprzedać ją na eksport.



Przeczytaj ten artykuł za darmo w aplikacji TPR News

Pobierz aplikację TPR News już teraz za darmo!
Pobierz aplikację TPR News już teraz za darmo!

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody