r e k l a m a

Partner serwisu

Dodatek lnu sposobem na lepszą jakość mięsa od bydła rasy limousine

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 16.10.2019r.

W dwóch stadach bydła rasy limousine cielęta do momentu odsadzenia, czyli ósmego miesiąca życia, dokarmiane są taką samą paszą treściwą na bazie śruty zbożowej i koncentratu białkowego. Jednak u Sławomira Kozaka dodawany jest jeszcze len śrutowany. Wszystko odbywa się pod bacznym nadzorem Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Len śrutowany stanowi 6% całości mieszanki treściwej podawanej cielętom. Średnio cielę pobiera ok. 4 kg tej paszy na dobę, zatem pobiera ok. 240 g lnu. U mojego kolegi Wojciecha Purtala, gdzie jest grupa kontrolna, cielęta nie dostają lnu. Już pierwsze sztuki w ramach doświadczenia zostały ubite. Nie zaobserwowano jakichś znaczących różnic w przyrostach, jednak wyraźnie widać, że odsadki otrzymujące dodatek lnu mają znacznie lepszy skład chemiczny tuszy, głównie pod względem zawartości ważnych dla człowieka kwasów tłuszczowych – wyjaśnił Sławomir Kozak, dodając, że do tej pory ubity w ramach badania buhajek wybił się na poziomie 64%, a jałówki w granicach 60%.

Zalety rasy limousine

Stado rodziny Kozaków jest pod stałym nadzorem Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, ma numer 380, to oznacza, że gdy zaczynali przygodę z rasą limousine w roku 2003, to byli dokładnie 380 stadem pod oceną użytkowości mięsnej w tej rasie w kraju, zaś pierwszym w powiecie. Dziś nie żałują takiej decyzji, gdyż rasa limousine jest najbardziej poszukiwaną na rynku, osiąga stosunkowo dobre ceny, łatwo sprzedać ją na eksport.

Nawet teraz, gdy na rynku żywca wołowego trwa kryzys i spadek cen, to bydło rasy limousine jakoś się broni i choć nie jest kolorowo, to jeszcze nie ma tragedii. Jednak problem jest inny, ponieważ gdy nawet ceny nie spadają, to bardzo rosną koszty produkcji. Same nawozy zdrożały ok. 30%, bardzo droga jest też energia elektryczna i paliwo – oznajmił Sławomir Kozak, wspominając również o skutkach tegorocznej suszy. W przypadku jego gospodarstwa jest to mniejszy zbiór pasz objętościowych na zimę o ok. 40% niż zazwyczaj.

Sławomir Kozak (na zdjęciu) gospodaruje z żoną Elżbietą oraz synem Marcinem we wsi Dębica (gm. Ostrówek, pow. lubartowski).
  • Sławomir Kozak (na zdjęciu) gospodaruje z żoną Elżbietą oraz synem Marcinem we wsi Dębica (gm. Ostrówek, pow. lubartowski).

Źródło obornika

r e k l a m a

Bydło mięsne w tym gospodarstwie miało być uzupełnieniem chowu trzody chlewnej i przez pewien okres tak było. Jednak najpierw z powodu choroby Aujeszkiego w roku 2008 rolnicy zlikwidowali stado mateczne macior, zaś przed rokiem z powodu ASF-u zaprzestali także tuczu w cyklu otwartym. Dziś, gdyby nie stado bydła mięsnego, nie mieliby obornika, a dobrze wiedzą jak ważny jest nawóz naturalny, zwłaszcza na słabszych glebach. Bydło mięsne produkuje tyle obornika, że w każdym roku rolnicy nawożą nim co najmniej 30% uprawianych gleb, a więc ok. 30 ha.

Choć ASF-u u nas nie było, to woleliśmy nie ryzykować i zakończyć tucz trzody chlewnej, ponieważ gdyby coś się wydarzyło złego w tej materii, to odbiłoby się to też na bydle. Bo przecież utylizacji poddane byłyby też pasze podawane właśnie bydłu. Poza tym z naszego punktu widzenia to nie jest walka z ASF-em, a z hodowcami trzody chlewnej. Cały czas pogłowie dzików jest na naszym terenie bardzo duże, a widać to po stratach, jakie mamy np. w uprawach kukurydzy – powiedział Sławomir Kozak.

Stół paszowy w oborze, a na nim siano zadawane do woli
  • Stół paszowy w oborze, a na nim siano zadawane do woli

Obecny rozpłodnik pochodzi ze stada Wojciecha Purtala

Plusem bydła mięsnego jest tani koszt żywienia w stosunku do trzody chlewnej czy też bydła mlecznego. Tu wykorzystywane są przeważnie pasze objętościowe z użytków zielonych, w tym trwałych łąk. To w główniej mierze zadecydowało, że właśnie rasa limousine pojawiła się w tym gospodarstwie. Na początek rolnicy zakupili 10 jałówek spod Białej Podlaskiej. Do krycia zawsze kupują buhaja czystorasowego dobieranego przez PZHiPBM. Taki buhaj zazwyczaj kryje przez 3 sezony, a następnie jest wymieniany, tak aby nie krył swoich córek, które wchodzą w wiek rozpłodowy. Obecny rozpłodnik pochodzi ze stada Wojciecha Purtala. Daje on cielęta bardzo żywotne, które zaraz po porodzie wstają na nogi, a pół godziny później już ssą matkę. Inna jego zaleta, to spokojne usposobienie jak na rasę limousine.

Krowom mamkom wystarcza sama sianokiszonka i siano, a latem zielonka, tylko w niektórych okresach, gdy np. sianokiszonka jest słabsza, dokarmiamy je znikomymi ilościami śruty owsianej. Natomiast nie podajemy im już kiszonki z kukurydzy, gdyż jest to pasza zbyt energetyczna. Mamki nie mogą być zapasione, bo wtedy będą trudne porody i skuteczność krycia znacznie spadnie – wyjaśnił Sławomir Kozak.


Po tym buhaju porody są lekkie, a cielęta bardzo żywotne
  • Po tym buhaju porody są lekkie, a cielęta bardzo żywotne

Lepsze bydło urodzone jesienią

Ten produkt może Ciebie zainteresować

ABC Sadownictwa

ABC Sadownictwa

Płacisz tylko

32,00 zł

Cena regularna 40,00 zł

SPRAWDŹ
Hodowcy nie zabiegają o sezonowość wycieleń, dlatego buhaj cały rok chodzi z krowami.

Wiele osób twierdzi, że pod względem zdrowotnym i przyrostów lepsze są cielęta wiosenne, jednak w ostatnich latach łatwiej i za lepszą cenę można sprzedać bydło urodzone jesienią, dlaczegonie wiem, ale tak jest – powiedział Sławomir Kozak.

Rolnicy raczej nie sprzedają odsadków, a byki w wadze ciężkiej. Często też zdarza się im sprzedać buhajki na rozpłodniki do innych stad, jak np. ostatnio i to za granicę do Słowacji. Część jałówek zostaje na remont stada, a pozostałe trafiają do innych stad w wieku ok. 1 roku.

Jeden z ładniejszych buhajków urodzonych w tym roku
  • Jeden z ładniejszych buhajków urodzonych w tym roku
Przeciętna krowa użytkowana jest tu przez 14 lat, zatem ma za sobą ok. 11 wycieleń. Zdaniem rolnika, nie warto utrzymywać starszych krów, gdyż bardzo ciężko znoszą upały, co kończy się nawet poronieniami. Natomiast zupełnie nie przeszkadzają tym krowom mrozy. Chętnie wychodzą zimą na okólnik, nawet przy temperaturze -15oC cielą się na zewnątrz obory.

Krowy z cielętami korzystają ze ścielonego okólnika, który przylega do obory wolnostanowiskowej o lekkiej drewnianej konstrukcji, w oborze wyodrębniono również sektory dla odsadzonych buhajów i jałówek
  • Krowy z cielętami korzystają ze ścielonego okólnika, który przylega do obory wolnostanowiskowej o lekkiej drewnianej konstrukcji, w oborze wyodrębniono również sektory dla odsadzonych buhajów i jałówek
Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody