r e k l a m a

Partner serwisu

Ekstruzja paszy pozwala na wyższe przyrosty świń

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 20.07.2019r.

W wyniku ekstruzji zawartość białka ogólnego w surowcach poddanych procesowi nie ulega zmianie, wzrasta natomiast ilość białka strawnego, a więc tego, które wykorzystane jest na potrzeby organizmu zwierzęcia. Poziom białka strawnego w ekstruderatach może wzrosnąć nawet o 10%.

Ekstruzja polega na przeciśnięciu surowca przez specjalną prasę. Przy jej wylocie znajduje się matryca o niewielkich otworach. Surowiec zostaje poddany działaniu wysokiego ciśnienia (do 20 MPA) i temperatury (powyżej 130°C). Na skutek ekstruzji wewnątrz ziaren zachodzą zmiany fizyczne i chemiczne. Dochodzi do rozerwania wiązań tworzących strukturę białek, a także do żelatynizacji skrobi. Wskutek tego zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze stają się bardziej dostępne dla zwierząt. Poddanie surowca procesowi ekstruzji zwiększa także strawność włókna i ogranicza jego działanie antyodżywcze. Ekstruzja poprawia też trwałość produktów, można zatem zmniejszyć ryzyko rozwoju bakterii i możliwości zepsucia się produktu.

Korzystny wpływ ekstruzji na paszę

Ekstruzja wywiera korzystny wpływ na smakowitość paszy, co znacząco przekłada się na zwiększenie jej pobrania. Działanie wysokiej temperatury usuwa nieprzyjemny smak niektórych surowców. Dzieje się to za sprawą skrobi, która rozkłada się na prostsze i słodsze składniki. Podczas ekstruzji likwidowane są nieprzyjemne lotne komponenty smakowe.

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody