r e k l a m a

Partner serwisu

Genetyczne rozwiązania dla problemów zdrowotnych u świń

Hodowla Zwierząt świnie
Data publikacji 07.12.2019r.

Producenci trzody chlewnej wraz z rosnącymi kosztami, zwłaszcza pasz, zmuszeni zostali do powiększania skali produkcji i podnoszenia wydajności. Większa skala chowu to jednak wyższa ekspozycja na infekcje. Potrzebne są więc zwierzęta, które będą wydajne, a jednocześnie bardziej odporne na choroby i wymagające coraz mniej obsługi. To kolejne wyzwanie dla genetyki.

r e k l a m a

Współcześnie najlepsze gospodarstwa to takie, które uzyskują wysoki poziom wydajności przy niewielkim udziale loch problematycznych. Na ten właśnie element najbardziej zwracali uwagę prelegenci podczas konferencji zorganizowanej przez firmę Topigs Norsvin w Luboniu pod Poznaniem. Podkreślano, iż należy zapewnić łatwiejszą obsługę loch ze względu na zmniejszającą się liczbę dostępnych na rynku pracowników. W tuczu natomiast istotne jest polepszanie zdrowotności świń i ujednolicenie zwierząt.

Firma Topigs Norsvin działa w 54 krajach i dostarcza genetykę dla producentów trzody chlewnej. Na całym świecie jest to 1,7 mln loszek rocznie oraz 10 mln dawek nasienia.

– Topigs Norsvin ma ambicje bycia liderem dostarczającym klientom produkt, który pozwoli im na obniżanie kosztów. Nasz program hodowlany zakłada podwojenie postępu genetycznego na poziomie klienta – mówił Arno van de Laar z Topigs Norsvin.

Zamykają się małe, rozrastają duże gospodarstwa

Niemcy odnotowały redukcję liczby loch z 2,3 mln w 2008 roku do 1,9 mln w 2018 roku i spodziewany jest dalszy spadek pogłowia macior. Liczba ferm utrzymujących lochy zmniejszyła się w tym czasie z 22,8 tys. do 8,1 tys.

– Restrykcje i coraz dotkliwsze regulacje prawne są główną przyczyną rezygnacji z produkcji trzody chlewnej. A wymagania, zwłaszcza dotyczące dobrostanu, będą rosły. Rolnicy spodziewają się, że obowiązkowe będą swobodne kojce porodowe dla loch, prawdopodobnie z 15-letnim okresem przejściowym – mówił Uwe Petersen z Niemiec...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody