r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Gryzienie się świń – czym jest spowodowane?

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 17.09.2020r.

Obgryzanie ogonów i uszu jest poważnym problemem związanym z dobrostanem zwierząt i stratami ekonomicznymi w produkcji trzody chlewnej. Należy mu zapobiegać, aby uniknąć dalszych uszkodzeń ciała oraz minimalizować ból i cierpienie świń wynikające najczęściej z intensywnych systemów chowu.

r e k l a m a

Nieprawidłowe zachowania, takie jak agresja i gryzienie ogonów, są powodowane wieloma czynnikami. Ich konsekwencją są uszkodzenia ciała, pogorszenie dobrostanu słabszych sztuk oraz obniżenie wyników produkcyjnych. Zwłaszcza jeśli świnie rywalizują o paszę i miejsce do odpoczynku. Agresja nasila się też w przypadku nadmiernego zagęszczenia zwierząt oraz ograniczonego dostępu do wody. Często nawet otrzymywanie zbilansowanej paszy w odpowiedniej ilości nie powoduje zahamowania tego typu zachowań. Dlatego, aby je ograniczyć, stosuje się zabieg przycinania ogonów i skracania kiełków u prosiąt.

Dyrektywa 2008/120/WE wprowadza jednak wytyczne odnośnie do podejmowania decyzji w kwestii obcinania ogonów. Zgodnie z nią ani obcinania ogona, ani skracania kiełków u prosiąt nie wolno wykonywać rutynowo, lecz tylko wtedy, gdy istnieją dowody na to, że wystąpiły obrażenia wymion loch albo uszu lub ogonów u prosiąt. Przed wykonaniem zabiegów należy podjąć inne środki, aby zapobiec obgryzaniu ogonów i agresji, uwzględniając warunki utrzymania. Trzeba pamiętać, że przycinanie ogonów jedynie maskuje realne przyczyny występowania agresji. Często jest efektem kumulacji różnych czynników ryzyka.

Agresja świń nasila się w chlewniach bezściołowych

Przypadki agresji wśród świń zdarzają się zarówno w małych gospodarstwach, jak i w dużych fermach trzody chlewnej. Wynika to z tego, że prawie wszystkie systemy utrzymania narzucają zwierzętom różnego typu ograniczenia wymuszające nienaturalne zachowania. Świnie nie mają możliwości zaspokojenia podstawowych potrzeb, co wywołuje stres. Agresja nasila się w chlewniach bezściołowych oraz przy zbyt wysokiej temperaturze lub słabej wentylacji...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody