r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Hodowla owiec wrzosówek według Polskiego Szwajcara

Hodowla Zwierząt owce
Data publikacji 29.03.2020r.

Owce to niezbyt popularne zwierzęta w polskich gospodarstwach. Dlatego też wiele ras wymaga odbudowy i ochrony przed całkowitym wyginięciem. Wrzosówka to jedna z najstarszych ras rodzimych, bardzo odporna na trudne warunki. Niegdyś była popularna w chowie ekstensywnym. Obecnie to rasa zachowawcza, objęta programem ochrony zasobów genetycznych.

r e k l a m a

Matthias Frank w Borowym Młynie w gminie Pszczew utrzymuje od wielu lat owce wrzosówki. Jak podkreśla, są bardzo wytrzymałe na warunki środowiskowe, odporne na choroby i mało wymagające pod względem żywieniowym, nadają się więc do chowu amatorskiego i do gospodarstw ekologicznych.

– Mają długą i grubą okrywę, dlatego dobrze tolerują niskie temperatury i mogą korzystać z pastwiska przez cały rok. Oprócz owsa dostają głównie siano i to im w zasadzie wystarcza. Czasami dorzucamy jakieś warzywa lub owoce. Mają natomiast stały dostęp do wody i soli z mikroelementami. Niestety, od dłuższego czasu nie utrzymuję już tryka, gdyż produkcja na mięso się nie sprawdza. Wykluczyły to wymogi, jakie trzeba spełnić do uboju zwierząt w gospodarstwie, a chętnych na zakup też za bardzo nie ma. Może się to jednak zmienić, jeśli nawiążę współpracę z mieszczącą się nieopodal fundacją, której zależy na żywieniu swoich podopiecznych zdrową, ekologiczną żywnością. Tym bardziej że wchodzą w życie przepisy o prowadzeniu rzeźni rolniczych, więc mam nadzieję, że będą ułatwienia przy uboju – mówi rolnik.

Na szczęście użyteczność wrzosówek nie ogranicza się wyłącznie do produkcji mięsa. Gospodarz wykorzystuje je do wypasu, w tym także w sadach.

– Postanowiłem skupić się na sadach owocowych, których mam 6,5 ha, i na produkcji ekologicznej. Mamy głównie śliwki, ale także wiśnie oraz jabłonie. Niestety, w skupie często płacą tak niewiele za owoce, że nie opłaca się ich zbierać za kilkadziesiąt groszy. Poza tym wyhodowanie takiego sadu trwa długo, zwłaszcza że interesują mnie stare wysokopienne odmiany – twierdzi gospodarz.

Owce, kiedy jeszcze były kryte trykiem, rodziły jedno lub dwa młode, które bezproblemowo się odchowywały i cały czas przebywały z matkami. Odchów trwał 6–8 miesięcy. W roku gospodarz uzyskiwał dwa wykoty.

– Mięso wrzosówek jest wyjątkowo smaczne. Szkoda, że tak mało popularne. Większe hodowle nastawiają się przede wszystkim na eksport. Raz do roku nasze owce są strzyżone przez profesjonalistę – opowiada gospodarz.

Szwajcaria ma urokliwe krajobrazy

Matthias Frank z naszym krajem związany jest od 1999 roku, kiedy to ze względu na pochodzenie postanowił zainwestować w Polsce, choć wychowywał się i kształcił w Szwajcarii, gdzie mieszka jego rodzina. Matka jest jednak Polką, ojciec również ma polskie korzenie.

– Szwajcaria to piękny kraj, urokliwe krajobrazy, ale tutaj, na ziemi lubuskiej, także jest wyjątkowo. To tereny, o które trzeba szczególnie dbać, aby nie straciły swojego naturalnego charakteru, nie nadają się na masową produkcję. Dlatego postanowiłem zająć się produkcją ekologiczną – wyjaśnia nasz rozmówca. – Nawet nie określam siebie rolnikiem...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody