StoryEditorŚwinie

Jak mądrze oszczędzać w produkcji trzody chlewnej?

31.03.2022., 09:03h
Kluczem do sukcesu w produkcji świń są dobra genetyka zwierząt, właściwie skomponowane pasze, a także odpowiednie warunki środowiskowe, w których potencjał zwierząt może być wykorzystany. Świnie o bardzo dobrej genetyce osiągną wysokie wyniki produkcyjne, pod warunkiem że będą w bardzo dobrych warunkach środowiskowych. Nie mniej ważna jest ochrona przed chorobami mającymi wpływ na ekonomikę chowu.

Trudna sytuacja na rynku spowodowała, że producenci świń szukają oszczędności, często na paszy, która stanowi znaczną część kosztów. Podczas konferencji w Luboszycach koło Opola prelegenci podkreślali, że w czasie kryzysu należy jednak oszczędzać z głową. Zmniejszanie wydatków w tych niełatwych dla producentów trzody chlewnej czasach może trochę zniwelować obniżenie opłacalności, ale może też w znaczący sposób odbić się na wynikach stada. Dlatego też prezentowali sposoby unikania strat w produkcji.

Czy rzeczywiście tańsza pasza ogranicza koszty tuczu? Koszty żywienia musimy przeliczać na kilo­gram przyrostu. Dlatego często one rosną, jeśli zwierzętom podajemy tanią mieszankę pozbawioną odpowiedniej ilości mikroelementów, aminokwasów czy enzymów, których brak powoduje, że tuczniki gorzej wykorzystują składniki pokarmowe zawarte w zbożach oraz śrutach białkowych – podkreślał Piotr Krasowski z Unifarm.

Enzymy, takie jak fitaza, ksylanaza, beta-glukanaza czy enzymy proteolityczne, poprawiają strawność paszy. Ich odpowiedni dobór oraz właściwa dawka może zwiększyć dostarczaną zwierzętom ilość białka i energii z pods...

Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 19:33