StoryEditorWiadomości rolnicze

Jak poprawić jakość łąk i pastwisk?

19.04.2019., 14:04h
Lada chwila bydło – zwłaszcza mięsne – wyjdzie z obór na pastwiska. Ale zanim to nastąpi, warto pomyśleć, jak możemy poprawić jakość naszych łąk i pastwisk, co przełoży się na wartość i ilość pobranych z pola zielonek, a także kiszonek i siana. Wszak zadbane pastwisko bez kretowisk i niedojadów nawet jesienią ma dobre odrosty i dostarcza bydłu mięsnemu wartościowej paszy.
W pierwszej kolejności powinniśmy zadbać o stan urządzeń i rowów melioracyjnych. Z biegiem czasu, rowy zamulają się i zarastają, co zmniejsza ich funkcjonalność. Bydło podczas sezonu pastwiskowego również przyczynia się do zasypywania urządzeń melioracyjnych. Czyszczenie rowów szczegółowych jest obowiązkiem rolnika, natomiast kanały i rzeki powinny być czyszczone przez Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych. Zdarza się, że ZMiUW nie czyści kanałów, ponieważ rolnicy z danego rejonu nie interweniują. Wysokie poziomy wód w kanałach i rzekach wpływają negatywnie na odpływ wody z rowów melioracyjnych. Przy wysokich stanach wody, na użytek zielony ciężko jest wjechać sprzętem rolniczym.

Nie mniej ważne jest włókowanie naszych użytków zielonych. Nadają się do tego profesjonalne włóki oraz ciężkie brony odwrócone zębami do góry. Włókowanie służy rozgarnianiu kretowisk. Dokładny termin włókowania należy uzależnić od warunków atmosferycznych, gdyż kopczyki powinny być przesuszone, aby się pod wpływem włókowania rozsypywały, a nie rozmazywały. W kretowiskach jest dużo nasion chwastów, dzięki włókowaniu nie mają one dobrych warunków do rozwoju. Pozostawienie kretowisk wpływa niekorzystnie na pracę kosiarek, ostrza tnące szybciej się zużywają. Drugą funkcją włókowania jest rozcieranie krowich łajniaków. Traw, które mają już ponad 10 cm wysokości, raczej nie powinniśmy włókować, ponieważ możemy uszkadzać rośliny.


Zdjęcie wykonano 27 września i jeszcze wtedy na odpowiednio pielęgnowanym pastwisku krowy mamki nie potrzebowały dokarmiania, a wystarczała im jedynie zielonka
  • Zdjęcie wykonano 27 września i jeszcze wtedy na odpowiednio pielęgnowanym pastwisku krowy mamki nie potrzebowały dokarmiania, a wystarczała im jedynie zielonka
Użytki zielone położone na glebach organicznych (np. torfy) należy wałować. Dociskając ruń usuwamy z gleby powietrze oraz usprawniamy podsiąk kapilarny wody. Poprawia to regenerację systemów korzeniowych traw oraz powoduje wzrost intensywności krzewienia. Wałowanie ogranicza także rozprzestrzenianie się chwastów grubołodygowych, baldaszkowatych, sitów oraz turzyc. Optymalnym terminem wałowania jest okres, gdy łąki i pastwiska przeschną po zimie, lecz nie są jeszcze zbyt suche. Pracujący wał powinien być wilgotny, nie może niszczyć darni. Wał ociekający wodą oznacza, że zabagniamy stanowisko. Suchutki wał oznacza, że termin wykonania wałowania już minął.

Andrzej Rutkowski
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 22:47