r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak poprawić strawność pasz dla świń

Hodowla Zwierząt świnie
Data publikacji 31.01.2020r.

Pasze wykorzystywane w żywieniu trzody chlewnej powinny charakteryzować się jak najlepszą strawnością. Poprawę wykorzystania związków antyżywieniowych zawartych w zbożach można uzyskać poprzez podanie enzymów egzogennych wraz z mieszanką.

r e k l a m a

Stopień rozwoju układu pokarmowego, a tym samym zdolność trawienia i wchłaniania składników pokarmowych przez świnie wpływa na możliwość wykorzystania określonych komponentów paszowych w żywieniu poszczególnych grup zwierząt. Enzymy paszowe są przydatne szczególnie w żywieniu młodych zwierząt, u których system trawienny nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Ich korzystne działanie obserwuje się także w sytuacji, gdy komponenty użyte do przygotowania mieszanek charakteryzują się niską strawnością.

Odczuwalne efekty

Wartość pokarmowa pasz zależna jest od zawartości podstawowych składników pokarmowych oraz stopnia, w jakim są one strawne w przewodzie pokarmowym zwierząt. Strawność poszczególnych składników pokarmowych znajdujących się w paszach jest znacznie zróżnicowana. Stopień wykorzystania białka, tłuszczu, węglowodanów, włókna oraz składników mineralnych i witamin zależny jest od składu mieszanki czy sposobu obróbki paszy. Strawność składników paszy można poprawić między innymi dzięki stosowaniu enzymów.

Enzymy paszowe dodawane do pasz powodują rozkład polisacharydów pochodzenia nieskrobiowego (NSP) do prostszych związków. Polisacharydy nieskrobiowe należą do czynników antyżywieniowych z powodu negatywnego wpływu na procesy trawienia i wchłaniania skrobi, białek oraz tłuszczów w jelicie zwierząt monogastrycznych. Zastosowane w mieszankach paszowych dla świń enzymy poprawiają strawność składników i zapewniają lepsze wykorzystanie paszy, pozwalają na zwiększenie udziału włókna w paszy, ograniczają fermentację w jelitach i obniżają lepkość w układzie pokarmowym, redukują ilość wydalanych składników w kale, ograniczają ryzyko problemów kolibakteriozy po odsadzeniu prosiąt przez rozkład β-glukanów i fityninanów, a także wpływają korzystnie na równowagę mikrobiologiczną w układzie pokarmowym...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody