Pasze wykorzystywane w żywieniu trzody chlewnej powinny charakteryzować się jak najlepszą strawnością. Poprawę wykorzystania związków antyżywieniowych zawartych w zbożach można uzyskać poprzez podanie enzymów egzogennych wraz z mieszanką.
Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły. Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Co należy wziąć pod uwagę przy stosowaniu dodatków enzymatycznych, by były skuteczne?
Co ma na celu stosowanie dodatku enzymów w paszach?
Kiedy stosowanie preparatów enzymatycznych jest efektywne u prosiąt?
Przy jakim rozdrobnieniu ziarna zbóż uzyskuje się najwyższą strawność paszy?
r e k l a m a
Enzymy paszowe należą do grupy dodatków wspomagających procesy trawienia i rozkładu związków organicznych. Są białkami, które katalizując reakcje biochemiczne dostarczają energię oraz odpowiednie związki do budowy i funkcjonowania organizmu. Są one wytwarzane przy udziale takich mikroorganizmów jak grzyby, bakterie oraz drożdże. Przy stosowaniu dodatków enzymatycznych należy wziąć pod uwagę zarówno wiek zwierząt, jak i skład surowcowy mieszanki paszowej. Preparat enzymatyczny musi być właściwie dobrany, aby był skuteczny. Efektywność enzymów zależy zarówno od temperatury, pH, jak i wilgotności. Najlepsze rezultaty ich działania daje system żywienia świń paszą na mokro albo przynajmniej zwilżoną na kilka godzin przed podaniem.
Stopień rozwoju układu pokarmowego, a tym samym zdolność trawienia i wchłaniania składników pokarmowych przez świnie wpływa na możliwość wykorzystania określonych komponentów paszowych w żywieniu poszczególnych grup zwierząt. Enzymy paszowe są przydatne szczególnie w żywieniu młodych zwierząt, u których system trawienny nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Ich korzystne działanie obserwuje się także w sytuacji, gdy komponenty użyte do przygotowania mieszanek charakteryzują się niską strawnością.
Odczuwalne efekty
r e k l a m a
Wartość pokarmowa pasz zależna jest od zawartości podstawowych składników pokarmowych oraz stopnia, w jakim są one strawne w przewodzie pokarmowym zwierząt. Strawność poszczególnych składników pokarmowych znajdujących się w paszach jest znacznie zróżnicowana. Stopień wykorzystania białka, tłuszczu, węglowodanów, włókna oraz składników mineralnych i witamin zależny jest od składu mieszanki czy sposobu obróbki paszy. Strawność składników paszy można poprawić między innymi dzięki stosowaniu enzymów.
Enzymy paszowe dodawane do pasz powodują rozkład polisacharydów pochodzenia nieskrobiowego (NSP) do prostszych związków. Polisacharydy nieskrobiowe należą do czynników antyżywieniowych z powodu negatywnego wpływu na procesy trawienia i wchłaniania skrobi, białek oraz tłuszczów w jelicie zwierząt monogastrycznych. Zastosowane w mieszankach paszowych dla świń enzymy poprawiają strawność składników i zapewniają lepsze wykorzystanie paszy, pozwalają na zwiększenie udziału włókna w paszy, ograniczają fermentację w jelitach i obniżają lepkość w układzie pokarmowym, redukują ilość wydalanych składników w kale, ograniczają ryzyko problemów kolibakteriozy po odsadzeniu prosiąt przez rozkład β-glukanów i fityninanów, a także wpływają korzystnie na równowagę mikrobiologiczną w układzie pokarmowym.
Szczególnie zalecane dla prosiąt
Dla prosiąt, u których układ wydzielania enzymów trawiennych nie jest jeszcze w pełni wykształcony, zaleca się szczególnie preparaty enzymatyczne zawierające alfa-amylazę oraz proteazy, wspomagające trawienie skrobi oraz białka pasz zawierającego czynniki antytrypsynowe, a także enzymy rozkładające nieskrobiowe polisacharydy obecne w zbożach, jak ksylanaza czy beta-glukanaza. Najbardziej skuteczne jest stosowanie preparatów enzymatycznych w czasie dwóch tygodni po odsadzeniu. Efektem ich stosowania jest poprawa strawności białka z 67 do 76%, a energii z 70 do 77%. Dodatkowo, dzięki wykorzystaniu enzymów obserwujemy spadek zachorowań i upadków zwierząt, a także poprawę przyrostów masy ciała i lepsze wykorzystanie paszy (o około 10%).
Ponieważ zawartość włókna w mieszance ma istotny wpływ na strawność paszy, dlatego dla poszczególnych grup wiekowych świń określono maksymalną zawartość tego składnika w mieszankach. Zwiększenie udziału włókna ponad wartości zalecane prowadzi do istotnego pogorszenia strawności paszy, a tym samym ma to wpływ na jej wykorzystanie. Prosięta do masy ciała 10 kg powinny otrzymywać mieszankę zawierającą maksymalnie 4–5% włókna. W okresie wzrostu od 10 do 70 kg masy ciała maksymalny udział włókna nie powinien przekraczać 6%, natomiast w końcowym okresie tuczu 7%. W mieszankach dla loch optymalny udział włókna wynosi w przypadku loch prośnych 6–10%, a dla loch karmiących 4–6%.
Enzymy to związki o charakterze białkowym wrażliwe na wysoką temperaturę (nie może przekraczać 70°C). Jeżeli ze względów technologicznych potrzebna jest wyższa temperatura, enzymy należy podawać na końcu procesu po schłodzeniu paszy. W czasie przechowywania obniża się ich aktywność, dlatego, aby przedłużyć ich pełne działanie od 6 do 9 miesięcy należy stosować specjalne stabilizatory, jednak nie zaleca się przechowywania pasz z enzymami powyżej 2 miesięcy. Enzymy są bardzo reaktywne i nie ulegają wyczerpaniu w wyniku reakcji, dlatego stosuje się je w minimalnych ilościach od 0,15 do 1 kg na tonę paszy w zależności od aktywności enzymu.
Dodatek enzymów pozwala na szybsze włączenie do żywienia zbóż po zbiorach, gdyż przeciwdziałają one ujemnym skutkom spowodowanym niepełnym wypoceniem się ziarna. Stosowanie enzymów jest bezpieczne, ulegają one rozkładowi w jelicie cienkim, a następnie są wchłaniane przez nabłonek jelit.
Rozdrobnienie ziarna a strawność
Najwyższą strawność paszy uzyskuje się przy rozdrobnieniu ziarna zbóż do wielkości pomiędzy 0,4 a 0,6 mm. Strawność białka nie spada wówczas poniżej 78% i niewiele ustępuje strawności mieszanek granulowanych. Gorzej jest, gdy wielkość przekracza 0,6 mm, gdyż strawność białka może spaść wtedy nawet do 70% i zwiększa się ilość paszy potrzebnej do odchowania tucznika. Ma to szczególne znaczenie przy produkcji mieszanek w warunkach farmerskich, gdyż w mieszalniach pasz stosowny jest proces kondycjonowania, który poprawia spadek strawności wynikający z niewystarczającego rozdrobnienia paszy.
Z punktu ekonomicznego największe oszczędności można uzyskać przy prawidłowym rozdrobnieniu pasz w przypadku tuczników. Zmniejszając wielkość cząsteczek z 1 mm do 0,4 mm zużycie paszy na 1 kg przyrostu zmniejsza się o 5%. Poprawiają się też przyrosty masy ciała.
Efektywność tuczu zależy od stopnia wykorzystania paszy na kilogram przyrostu. Wysoka strawność mieszanek poprawia ten wskaźnik
Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.
Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić (szczegóły w Polityce Prywatności).
✕
Drogi Użytkowniku!
Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody
✕
Na co wyrażasz zgodę?
Przechodząc do serwisu poprzez: scrollowanie treści poza wyświetlanym u dołu strony komunikatem, klikanie w linki prowadzące do elementów serwisu, a także przez zamknięcie okna informacyjnego dotyczącego cookies i przetwarzania danych zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez PWR Sp. z o.o. i jej zaufanych partnerów w celach marketingowych, w tym na potrzeby wyświetlania reklam targetowanych, czyli dopasowanych do twoich zainteresowań.
O konieczności podjęcia decyzji dotyczących przetwarzania przez PWR i Zaufanych Partnerów Twoich danych i sposobach wyrażenia lub niewyrażenia zgody na ich przetwarzanie a także o użyciu plików Cookies i podobnych technologii w celu dopasowywać reklamy do Twoich zainteresowań i prowadzenia analityki stron naszych serwisów informujemy Cię u dołu stron na naszych serwisach do momentu podjęcia przez Ciebie decyzji dotyczących tych rozwiązań.
Brak wyrażonych zgód może skutkować większą liczbą reklam, wyświetlanych losowo, bez odniesienia do Twoich zainteresowań. Więcej informacji o plikach Cookies i podobnych technologiach oraz celach ich wykorzystania znajduje się Polityce Prywatności.
Podmioty odpowiadające za przetwarzanie Twoich danych to:
Administrator Danych, czyli Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (PWR) z siedzibą w Poznaniu przy ul. Metalowej 5 oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi współpracujemy realizując nasze cele analityczne i marketingowe.
Jakie dane przetwarzamy?
Do danych tych należą: adres IP, adres URL żądania, nazwa domeny, identyfikator urządzenia, mobilny identyfikator reklamowy, typ przeglądarki, język przeglądarki, liczba kliknięć, ilość czasu spędzonego na poszczególnych stronach, data i godzina korzystania z Serwisu, typ i wersja systemu operacyjnego, rozdzielczość ekranu, dane zbierane w dziennikach serwera, a także inne podobne informacje.
Podstawy przetwarzania tych danych
a/ uzasadniony interes PWR, jakim jest prowadzenie działań marketingu własnego i podmiotów trzecich współpracujących z PWR, w tym dopasowywanie treści i reklam do Twoich zainteresowań, przeprowadzanie analiz dotyczących ruchu na stronach serwisu i ich funkcjonalności, a także zapewnienie bezpieczeństwa usług, możliwości dochodzenia praw i roszczeń, b/ wyrażona zgoda – na realizację działań marketingowych PWR i jej Zaufanych Partnerów-reklamodawców, polegających na dopasowaniu treści i reklam do Twoich zainteresowań
Prawa, z jakich możesz skorzystać w związku z przetwarzaniem Twoich danych to:
Prawo wycofania w dowolnym momencie udzielonej zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie ma wpływu na legalność działań w okresie, gdy zgoda była wyrażona. Prawo dostępu do własnych danych, do ich sprostowania, usuwania, prawo do przenoszenia danych, wyrażenia sprzeciwu, prawa do ograniczenia przetwarzania, a także z prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych. (Szczegóły dostępne w Polityce Prywatności)
Dzięki Twojej zgodzie na przetwarzanie Twoich danych w celu targetowania przez PWR i Zaufanych Partnerów treści i reklam będziemy mogli ograniczyć ilość wyświetlanych reklam i prezentować Tobie tylko te, którymi możesz być zainteresowany. Takich wyborów musisz dokonać oddzielnie dla każdego urządzenia lub przeglądarki internetowej, z których korzystasz
Brak Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych w celu targetowania przez PWR i Zaufanych Partnerów treści i reklam nie daje nam możliwości ograniczenia treści i reklam do tych, które mogą Cię zainteresować. Reklamy nadal będą widoczne, będą wyświetlane losowo – bez uwzględniania Twoich zainteresowań. Rozwiązania techniczne uniemożliwiające w niektórych przeglądarkach zainstalowanie tzw. cookies trzeciorzędowego blokuje nam skuteczne wyłączenie dopasowywania reklam we wszystkich naszych serwisach. Najlepiej wyłącz dopasowywania reklam w każdym z naszych serwisów niezależnie. Jeśli korzystasz z różnych urządzeń i/lub przeglądarek, pamiętaj, że wyłączenie możliwości dopasowywania reklam w wybranej przeglądarce lub urządzeniu jest skuteczne tylko na nim. Dlatego takich wyborów musisz dokonać oddzielnie dla każdego urządzenia lub przeglądarki internetowej.
Zgoda/wycofanie zgody
1. W każdej chwili można wycofać zgodę na instalowanie cookies i podobnych technologii. Można to zrobić poprzez zmianę ustawień przeglądarki.
2. Aby wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych w szczególności związanych z wyświetlaniem reklam targetowanych, należy skorzystać z poniższej opcji i w zależności od wyboru zaznaczyć (zgoda) lub odznaczyć (brak zgody) checkbox.