r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak świeże powietrze i temperatura wpływają na nieśność kur?

Hodowla Zwierząt drób
Data publikacji 18.01.2020r.

To naturalne że w okresie zimowym spada nieśność kur. Kury to zwierzęta, które na mniejszy dostęp do naturalnego światła i spadek temperatury reagują pogorszeniem produkcyjności. Z kolei wysoka wilgotność w kurniku przekłada się na wyższą zachorowalność ptaków. Można jednak temu zapobiec poprzez zapewnienie kurom odpowiednich warunków utrzymania, szczególnie wtedy kiedy przez większość czasu muszą przebywać w kurniku.

r e k l a m a

Kiedy drób w zamknięciu

Gdy ptaki pozostają w zamknięciu, ograniczone możliwości wentylacji i krótki dzień świetlny sprzyjają problemom zdrowotnym i pogorszeniu produkcyjności. Jeśli zagęszczenie będzie zbyt duże, grozi to brakiem świeżego powietrza oraz wzrostem wilgotności powietrza i ściółki, co jest przyczyną wyższej zachorowalności i upadków. Słaba wentylacja powoduje nie tylko wysoką wilgotność w budynku, ale także zwiększenie stężenia amoniaku. Działa on drażniąco na organizm i wszystkie jego układy i może powodować wzrost agresywności, pterofagię, a nawet kanibalizm.

Nadmierna wilgotność w budynkach powoduje osadzanie się pary wodnej na ścianach, stropie i piórach ptaków. Pierze traci właściwości izolacyjne, co prowadzi do zwiększenia liczby zachorowań. Mokra ściółka i wilgotne powietrze przy utrudnionej wentylacji znacznie pogarszają warunki bytowania ptaków, a co za tym idzie – ich wyniki produkcyjne. Zaleca się, aby codziennie rozścielać na całej powierzchni kurnika cienką warstwę świeżej ściółki.

Ptaki, ze względu na intensywną przemianę materii i dużą produkcję metabolitów, mają duże zapotrzebowanie na tlen. W przypadku kaczek i gęsi najczęstszym błędem jest całkowite uszczelnianie kurników przed mrozem. W odróżnieniu od ptaków wodnych, drób grzebiący nie jest tak bardzo wrażliwy na ilość szkodliwych gazów w powietrzu, ale zdecydowanie gorzej znosi niską temperaturę i zbytnią wilgotność...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody