r e k l a m a

Partner serwisu

Partner

Jak uzyskać dobre wyniki w produkcji trzody chlewnej?

Hodowla Zwierząt świnie
Data publikacji 13.02.2020r.

Jak zapobiegać stratom w produkcji trzody chlewnej i uzyskiwać wysokie wyniki? Na to pytanie próbowali odpowiedzieć uczestnicy spotkania zorganizowanego przez firmę Blattin Polska w Skalmierzycach w powiecie ostrowskim.

r e k l a m a

Karol Łakomy z Nowego Dworu w powiecie kościańskim przedstawił wyniki produkcyjne po pierwszym roku od zasiedlenia nowej chlewni. Pierwsze loszki trafiły do niej w styczniu ubiegłego roku. Rolnik uprawia na paszę dla zwierząt 40 ha kukurydzy, 60 ha zboża, 10 ha lucerny, a 20 ha stanowią łąki, gdyż w gospodarstwie utrzymywane jest także bydło.

– Chcemy prowadzić obie gałęzie produkcji na wysokim poziomie, więc inwestujemy w hodowlę bydła, którą zwiększyliśmy do 120 krów mlecznych. Średnia wydajność mleka w laktacji to 9216 kg. Oddaliśmy też do użytku nowoczesną chlewnię na 300 loch i zrezygnowaliśmy z tuczu na rzecz produkcji prosiąt – opowiadał Karol Łakomy.

Budynek ma wymiary 90 × 26 m. Ściany wykonane są z silikatów ocieplonych styropianem. Do ogrzewania budynku wykorzystuje się pompę ciepła oraz znajdujący się w kotłowni standardowy piec do centralnego ogrzewania na pellet drzewny.

– Taki piec sprawdziłby się do budynku mieszkalnego, natomiast ciężko jest nim ogrzać tak dużą chlewnię. Na szczęście nie mamy aż tak mroźnej zimy, ale gdybym podejmował jeszcze raz decyzję, musiałby to być piec wydajniejszy – twierdził gospodarz.

Pod korytarzem przepędowym umiejscowiono korytarz wentylacyjny, dzięki któremu dostarczane jest powietrze do porodówek i odchowalni. Tutaj także rolnik ma pewne zastrzeżenia, gdyż, jak się okazuje, powoduje to, iż jest bardzo duża różnica temperatur pomiędzy porodówką a korytarzem, co jest uciążliwe przy obsłudze zwierząt. Dziś uważa, że chyba lepszy byłby sufit perforowany jako sposób wentylacji pomieszczeń dla loch i prosiąt...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody