StoryEditorŻywienie świń

Jak wykorzystać suszony wywar gorzelniany DDGS w żywieniu świń?

25.11.2022., 08:11h
Produktem ubocznym przemysłu rolno-spożywczego, który może być wykorzystywany w żywieniu zwierząt dla obniżenia kosztów pasz, jest suszony wywar gorzelniany, określany jako DDGS. Nie należy on do surowców zbyt popularnych i częściej jest stosowany w wytwórniach pasz niż w gospodarstwach trzody chlewnej, jednak jest to produkt bogaty w białko, o dobrej wartości biologicznej, a dzięki zawartości włókna nierozpuszczalnego może ograniczać problemy jelitowe u świń.

Co zawiera suszony wywar gorzelniany?

Oprócz białka DDGS dostarcza też wielu witamin, w tym z grupy B, niacynę, witaminy A i E oraz mikro- i makroelementy. Wywary są szczególnie dobrym źródłem przyswajalnego fosforu. Jest to spowodowane działaniem fitazy wytwarzanej przez drożdże podczas procesu fermentacji alkoholowej. Zwłaszcza dotyczy to DDGS kukurydzianego, w którym fosfor występuje w formie bardziej przyswajalnej niż w ziarnie zbóż. W badaniach na tucznikach żywionych mieszankami z 10–20% dodatku DDGS określono przyswajalność fosforu z suszonego wywaru na 51%, co znacznie przekracza przyswajalność tego pierwiastka z ziarna kukurydzy (około 30%). DDGS może więc zwiększać zatrzymanie fosforu w organizmie, a przez to ograniczać ilość tego pierwiastka wydalanego w kale, a tym samym do środowiska. Przede wszystkim jednak można zmniejszyć dodatek fosforanów paszowych do mieszanek.

DDGS kukurydziany zawiera łatwostrawne włókno, co sprawia, że ma on wysoką wartość energetyczną. W zależności od rodzaju ziarna użytego do fermentacji, energia metaboliczna DDGS może wahać się od 10,5 do 14 MJ/kg. Innym pozytywnym skutkiem spowodowanym większą il...

Pozostało 79% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 00:00