r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zapobiec przypadkowemu zawleczeniu wirusa ASF do chlewni?

Hodowla Zwierząt ASF
Data publikacji 02.07.2020r.

Niestety, rozpoczął się okres, kiedy rolnicy mogą nieświadomie przenieść wirusa afrykańskiego pomoru świń z pola czy lasu do gospodarstwa. Dzików jest coraz więcej, więc przybywa także przypadków zakażonych zwierząt. Jedynym sposobem ochrony stad świń jest więc pełna bioasekuracja gospodarstw, a zwłaszcza dezynfekcja środków transportu.

r e k l a m a

Zwalczanie wirusa afrykańskiego pomoru świń jest jednym z głównych wyzwań dla producentów trzody chlewnej. ASF jest najaktywniejszy w ciepłe miesiące, dlatego rolnicy, zwłaszcza na terenach zakażonych, muszą zachować szczególne środki ostrożności, by nie przenieść wirusa do gospodarstwa. Afrykański pomór świń jest bardzo odporny na działanie czynników środowiskowych, dlatego jedynie bioasekuracja może ochronić stada przed jego wniknięciem. Stała się ona ważnym elementem w produkcji trzody chlewnej, do którego przywiązuje się wagę jak nigdy dotąd. To najważniejszy, poza redukcją populacji dzików, aspekt w walce z ASF.

Bioasekuracja sposobem na ograniczenie ASF

Bioasekuracja to, najprościej mówiąc, ograniczanie czynników ryzyka i dzięki temu ochrona przed przeniknięciem wirusa do gospodarstwa. Jeżeli rolnik zrobi wszystko, aby jego gospodarstwo było bezpieczne, istnieje mniejsze prawdopodobieństwo przeniknięcia patogenu. Jednak nawet najlepsze strategie mogą się nie sprawdzić, jeśli rolnicy nie zaangażują się sumiennie w ich wdrożenie. Należy zwrócić uwagę na trzy główne elementy:
  • wyznaczanie granic stref, aby ograniczyć możliwość przeniesienia zakażenia (zakażone zwierzęta, skażone materiały) do miejsc wolnych od wirusa,
  • mycie i usuwanie zabrudzeń z przedmiotów (pojazdy, sprzęt), które muszą zostać wprowadzone na teren gospodarstwa,
  • dezynfekcja, która przy odpowiednim zastosowaniu umożliwia inaktywację patogenu, wciąż obecnego na przedmiotach, które zostały wcześniej umyte...

Chcesz przeczytać cały artykuł?

Zakup dostęp do tego artykułu
3,69zł
/za artykuł 

Jeśli masz zakupioną prenumeratę dostęp do artykułu jest dostępny w ramach zakupionej prenumeraty. zaloguj się aby uzyskać dostep.

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody