Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jak zarobić na odsadkach?

Jak zarobić na odsadkach?
Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 12.05.2019r.

Trzy lata temu, w gospodarstwie rolnym Katarzyny Tomaszewskiej w Budwitach, łąki i pastwiska zajmowały powierzchnię  230 ha. W tej chwili zajmują 170 ha. Według założonego planu, systematycznie z roku na rok areał ten będzie zmniejszany, docelowo do 130–150 ha. Taki areał w zupełności wystarczy do zabezpieczenia potrzeb stada bydła mięsnego. Zakładając, że jeden hektar nowego, dobrze prowadzonego pastwiska powinien wystarczyć dla 2–3 dorosłych sztuk bydła.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Praca nad stadem

Zmniejszanie powierzchni użytków zielonych, w pierwszej kolejności odbywa się kosztem starych użytków, zlokalizowanych na lepszych glebach, które z powodzeniem mogą być wykorzystywane pod inne uprawy.

Aktualnie stado liczy tutaj 110 mamek i młodzież, w sumie około 200 sztuk bydła. Przed wyjściem na pastwisko – w maju – sztuki, które osiągnęły wagę 250–300 kg zostają sprzedane. Gospodarstwo nie prowadzi bowiem opasu do wagi ciężkiej.

Stado w gospodarstwie w Budwitach, nie jest czystorasowym stadem limousine, bowiem kiedyś krowy kryte były angusem.

Zarządzam gospodarstwem od 3 lat i na początku likwidowałem stare sztuki bydła, a zostawiłem młodzież, dzięki temu stopniowo podnoszę udział krwi limousine w stadzie. W tej chwili jest już ponad 75 proc. udziału tej rasy – deklaruje zarządzający gospodarstwem, dyrektor Rafał Śliwiak.

Hodowca stara się, by po zejściu z pastwiska odbywały się wycielenia w oborze. Dwa młode byki chodzą cały czas w stadzie. Jeżeli krowa nie zacieli się po 2 latach, zostaje sprzedana.

Przy stadzie mięsnym nie ma takiej intensywnej opieki weterynaryjnej jak przy bydle mlecznym. Generalnie zwierzęta cielą się same, zdarzają się 2–3 trudne porody w ciągu roku. Stado jest pod stałą opieką weterynaryjną i pod oceną Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Nie myślimy o powiększaniu stada. Przy zwierzętach pracują dwie osoby w systemie zmianowym, a jeżeli coś się dzieje, pomagają pracownicy z produkcji roślinnej – dodaje dyrektor gospodarstwa.


Stado w Budwitach nie jest czystorasowym stadem limousine, bo kiedyś było kryte angusem, w tej chwili udział limousine to od 75 proc. wzwyż
  • Stado w Budwitach nie jest czystorasowym stadem limousine, bo kiedyś było kryte angusem, w tej chwili udział limousine to od 75 proc. wzwyż

Naturalne pasze i wypas kwaterowy

r e k l a m a

Żywienie stada w gospodarstwie jest proste i naturalne, czyli łąki, pastwiska od maja do września, a przy sprzyjającej pogodzie nawet do początku października. A później tylko sianokiszonka z traw, lucerna i siano z łąk. Chów raczej ekstensywny, tylko pasze objętościowe, oczywiście uzupełniane o preparaty witaminowo-mineralne. Są też okresy np. po wycieleniu, w których zwierzęta dostają dodatek pasz treściwych.

Gospodarstwo prowadzi wypas kwaterowy.

Należy zwracać uwagę, żeby trawy nie były zbyt krótkie, bo wówczas mogą powstawać zaburzenia trawienne z powodu małej zawartości suchej masy i włókna w zielonce. Jeżeli chodzi o nawożenie, to wysiewamy nawozy zgodnie z zapotrzebowaniem pokarmowym danej rośliny w zależności, czy jest to pszenica, rzepak, łąki, pastwiska, czy też lucerniki. Poza tym, mamy użytkowanie kośno-pastwiskowe, więc później chodzą tam zwierzęta i same regularnie nawożą – dodaje pan Rafał. Przed wyjściem na i po zejściu z pastwiska zwierzęta są odrobaczane.


Młodzież
  • Młodzież

Wszystko w balotach!

Niemal wszystkie pasze objętościowe konserwowane są w balotach.

U nas w gospodarstwie baloty są idealnym rozwiązaniem ze względu na logistykę. Bez problemu możemy je przewozić. Z balotami jest duża wygoda, przywozi się, rozładowuje w korytarzu paszowym i rozwija. Z reguły cały balot jest zjedzony, co jest najlepszym potwierdzeniem jakości. Z pierwszego pokosu zawsze staram się robić siano, tylko ze „świeżych” łąk sianokiszonka – wyjaśnia rozmówca.


Rafał Śliwiak dyrektor gospodarstwa w Budwitach
  • Rafał Śliwiak -  dyrektor gospodarstwa w Budwitach
Zarówno sianokiszonka, jak i siano robione są głównie na potrzeby własne, a nadmiar zostaje sprzedawany. Gospodarstwo ma już swoich stałych odbiorców, zadowolonych z jakości balotów. W ubiegłym roku gospodarstwo w Budwitach sprzedało około 1000 balotów siana i tyleż samo sianokiszonki.

Kiedyś w planach był siew kukurydzy częściowo na kiszonkę, ale okazało się, że nawet bez niej, w 100 proc. zabezpieczamy paszę dla bydła, a nawet mamy jej nadmiar. Dlatego siejemy kukurydzę wyłącznie na ziarno, a plon w całości sprzedajemy – podsumowuje rozmówca.

Dr inż. Monika Kopaczel-Radziulewicz

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Użytki zielone – Zakładanie, renowacja, użytkowanie

Użytki zielone – Zakładanie, renowacja, użytkowanie

Płacisz tylko

19,00 zł

Cena regularna 25,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody