r e k l a m a

Partner serwisu

Jaka jest opłacalność produkcji i sprzedaży odsadków limousine?

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 03.04.2020r.

Stadnina Koni Liski w powiecie bartoszyckim, przez długi czas była największą stadniną koni w Polsce. Nadal zasadniczym kierunkiem działalności spółki jest hodowla koni, niemniej w gospodarstwie znajdują się dwa stada bydła: mleczne – liczące 362 sztuki, w tym 194 krowy i mięsne – liczące 138 sztuk, w tym 64 mamki. Stado jest pod oceną Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Czytasz 3 z 3 darmowych artykułów
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Aby przeczytać więcej

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Opasy pozawalają wykorzystać trudno dostępne użytki zielone

Bydło mięsne jest i musi być, mamy bowiem dużo trwałych użytków zielonych, których nie możemy zaorać, bo mamy utrudniony dostęp. Bydło mięsne pozwala nam lepiej wykorzystywać potencjał produkcyjny gospodarstwa poprzez zagospodarowanie słabszych, trwałych użytków zielonych – wyjaśnia prezes zarządu Bożena Nyszk.

Kiedyś w gospodarstwie regularnie prowadzony był opas byków. Pod koniec ubiegłego roku sprzedano 6 ostatnich sztuk. Rezygnacja spowodowana była brakiem miejsca i warunków do bezpiecznego przetrzymywania dużych sztuk.

Musielibyśmy zainwestować w infrastrukturę, a nie czas na modernizację, bo wiadomo, każda to spora inwestycja, a w tak dużym gospodarstwie potrzeb jest mnóstwo – mówi Kazimierz Gimbut, zootechnik gospodarstwa.

Produkcja i sprzedaż odsadków limousine

r e k l a m a

W Liskach skupiono się więc na produkcji i sprzedaży odsadków. Zarządzający stadem mięsnym przez lata dążyli do tego, by było ono w jak najwyższym stopniu czystorasowe. W ubiegłym roku znacznie zmniejszył się udział sztuk mieszańcowych i w tej chwili stado jest w ponad 95% w czystej rasie limousine.

 – Bardzo nam na tym zależało – wyjaśnia zootechnik – ponieważ potencjalni nabywcy patrzą na umaszczenie rasowe. Zwierzęta w czystej rasie lepiej przyrastają i lepiej się prezentują, a to wszystko liczy się przy sprzedaży, dlatego robiliśmy ostrą selekcję ograniczającą ilość mieszańców i sprzedaliśmy mamki, tak by zostały tylko czystorasowe.
Krycie odbywa się tutaj tylko w sposób naturalny. W stadzie z 60 mamkami przebywa jeden byk, którego skuteczność krycia wynosi ponad 80 proc. Co dwa lata jest wymieniany.


  • Hodowlanym celem Stadniny Koni Liski Sp. z o.o. jest wyhodowanie konia rasy wielkopolskiej o pochodzeniu trakeńskim we współczesnym  typie sportowym

  • W ubiegłym roku zmniejszył się udział krzyżówek, w tej chwili stado liczy 138 sztuk, w tym 64 mamki i jest w ponad 95 proc. czystorasowe limousine

Z odsadkami zrobił się mały problem, ponieważ w tej chwili w gospodarstwie przebywają odsadki z dwóch okresów wycieleń, są więc zróżnicowane wagowo, a co za tym idzie, odsadzenia trzeba będzie robić dwa razy. – Z reguły wycielenia mieliśmy w kwietniu i maju, ale w ubiegłym roku były trochę przesunięte, więc teraz cały cykl produkcyjny mamy nieco zaburzony. Musimy wrócić do tego, że krowa wchodzi do obory, wycieli się i wychodzi na pastwisko na 7 miesięcy i jeżeli odsadek osiągnie wagę 250–270 kg przeznaczany jest na sprzedaż – opowiada rozmówca. Pan Kazimierz wie, że w tym roku wciąż będzie miał część wycieleń nieco przesuniętych nawet na czerwiec i lipiec, ale na to niestety nie ma wpływu. – Najbardziej żałuję, że stracę te pierwsze, najlepsze trawy, że bydło z nich nie skorzysta – martwi się hodowca.

Pastwisko podstawą żywienia

Wypas kwaterowy rozpoczyna się wczesną wiosną, a kończy przy pierwszych przymrozkach. Podstawą żywienia są oczywiście pastwiska, później robiony jest paszowóz, więc wchodzi trochę kiszonki, śruty i oczywiście dostają wszelkie nieskarmione pozostałości po bydle mlecznym. Przyrosty są standardowe, a najlepsze przy opasie dochodziły do 2 kg na dobę. Nie ma wymyślania, dogadzania i dawania nie wiadomo czego, tym bardziej, że bydło mięsne wcale tego nie potrzebuje.

Stadnina Koni Liski Sp. z o.o. leży w północnej części województwa warmińsko-mazurskiego w powiecie bartoszyckim. Gospodaruje na powierzchni 2078 ha (z tego 2017 ha dzierżawionych jest od Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Warszawie), 61 ha to grunty własne. Areał 1505 ha stanowią grunty orne, 300 ha łąki, 165,2 ha pastwiska i ok. 110 ha innych gruntów. Spółka prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą. Zasadniczym kierunkiem działalności jest hodowla koni, poza tym w gospodarstwie hodowane jest bydło mleczne i mięsne. Stado koni liczy 130 sztuk, w tym stado mateczne to 38 klaczy.  Na zdjęciu: Bożena Nyszk, prezes zarządu Stadniny Koni Liski Sp. z o.o.
  • Stadnina Koni Liski Sp. z o.o. leży w północnej części województwa warmińsko-mazurskiego w powiecie bartoszyckim. Gospodaruje na powierzchni 2078 ha (z tego 2017 ha dzierżawionych jest od Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Warszawie), 61 ha to grunty własne. Areał 1505 ha stanowią grunty orne, 300 ha łąki, 165,2 ha pastwiska i ok. 110 ha innych gruntów. Spółka prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą. Zasadniczym kierunkiem działalności jest hodowla koni, poza tym w gospodarstwie hodowane jest bydło mleczne i mięsne. Stado koni liczy 130 sztuk, w tym stado mateczne to 38 klaczy.

    Na zdjęciu: Bożena Nyszk, prezes zarządu Stadniny Koni Liski Sp. z o.o.

Zimą zawsze bydło przebywało w budynku, ale w tym roku być może zarządzający stadem zdecydują się na system mieszany.

Część bydła będzie w budynkach, a część będzie mogła wychodzić na zewnątrz i tam przebywać nawet zimą, wciąż szukamy najlepszego rozwiązania – zastanawia się zootechnik. – Są plany, żeby zwiększyć hodowlę bydła mięsnego w gospodarstwie w Liskach i iść dalej w kierunku sprzedaży odsadków. Po pierwsze, odchów odsadków jest tańszy i krótszy, po drugie,  jak sezon się skończy, nie blokują miejsca – podsumowuje Kazimierz Gimbut.

Dr inż. Monika Kopaczel-Radziulewicz
Zdjęcia: Monika Kopaczel-Radziulewicz

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody