Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Jaka pasza dla opasów jest najlepiej zbilansowana pod względem białka i energii?

Jaka pasza dla opasów jest najlepiej zbilansowana pod względem białka i energii?
Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 23.11.2020r.

Opas bydła w ostatnich latach stał się bardzo popularny w wielu gospodarstwach rezygnujących z produkcji mleka. Podobnie jest w gospodarstwie Agnieszki i Rafała Kurzyńskich, którzy postanowili wykorzystać zasoby swojego gospodarstwa i rozpocząć chów bydła mięsnego.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Ryzykowny zakup cieląt

Gospodarze wygasili produkcję mleka w 2018 roku i zajęli się opasem bydła mięsnego. Do tego celu zaadaptowali stodołę, a następnie przekształcili halę garażową o lekkiej konstrukcji na bukaciarnię. Zwierzęta utrzymywane są luzem na głębokiej ściółce, która usuwana jest co 5 tygodni. Cielęta odsadki kupowane są w różnym wieku i w partiach po 5–20 sztuk. I właśnie zakup cieląt stanowi jeden z najbardziej ryzykownych elementów tej produkcji.

Pasze tylko dobrej jakości

Najbardziej rozczarował nas zakup na Litwie, gdy na miejscu cena okazała się dwa razy wyższa od wcześniej ustalonej – wspomina Józef Kurzyński, który przekazuje pałeczkę w gospodarstwie synowi. Większość zakupionych zwierząt stanowią jednak osobniki z polskich hodowli. Bydło opasane jest tutaj intensywnie, tak by w wieku 20 miesięcy uzyskiwało masę ciała wynoszącą ponad 700 kg. Podstawą żywienia bydła są: kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, słoma, śruta sojowa non GMO, śruta zbożowa oraz dodatki mineralno-witaminowe.
Jeżeli zadbamy o to, aby pasze te były dobrej jakości, to w pełni pokryją one zapotrzebowanie pokarmowe stada towarowego – mówi Rafał Kurzyński.

Najbardziej zbilansowaną paszą, pod względem zawartości białka i energii, jest sianokiszonka o zawartości suchej masy około 40%. Kiszonka z kukurydzy jest bardzo dobrą paszą stosowaną w żywieniu bydła mięsnego, ale z uwagi na to, że zawiera dużo energii i mało białka, nie powinna być skarmiana do woli. Słomy zbóż pod względem zawartości składników pokarmowych stanowią małą wartość odżywczą, a udział słomy w żywieniu ma na celu zwiększenie pobrania suchej masy i poprawę struktury dawki pokarmowej. Dodatkowym komponentem dawki jest śruta sojowa. Na cele paszowe dobrą kombinacją jest zakiszenie poplonów z gorczycy, słonecznika oraz owsa zbieranych z pól sąsiadów. Zbiór roślin należy zakończyć przed spodziewanymi przymrozkami, powodującymi obniżenie wartości pokarmowej i smakowitości paszy. Wartość pokarmowa tego typu paszy z udziałem słonecznika jest porównywalna z zielonką z kukurydzy – wyjaśnia hodowca. Organizacja zbilansowanej dawki w systemie TMR zapewnia stabilność żywienia bydła, które otrzymuje taką samą mieszaninę zadawaną dwa razy dzienne. Zwierzęta sprzedawane są w wadze żywej, a gospodarze posiadają kontrakt w firmie Sokołów.


  • Wóz paszowy współpracujący z Ursusem 1014
Bydło utrzymywane jest także w stodole
  • Bydło utrzymywane jest także w stodole

Zwiększenie pogłowia uzależnione od ustawy o uboju rytualnym

r e k l a m a

Uzyskane ceny i sposób rozliczenia nie do końca satysfakcjonują rolnika, to wszystko przez wahania rynku.
W przyszłości chcielibyśmy zwiększyć pogłowie, przez co zapewnimy większe partie zwierząt do sprzedaży, a zarazem będziemy mieć większą możliwość negocjacji ceny. Ostateczna decyzja uzależniona jest od uchwalenia tzw. piątki dla zwierząt i od reakcji skupów na ową ustawę, więc ceny będą grać główną rolę – opowiada młody gospodarz.
Planujemy modernizację obory, gdzie utrzymywane są cielęta – po bydle mlecznym, z którego zrezygnowaliśmy. Chcemy umożliwić wjazd ładowarką, a co za tym idzie, zmniejszyć pracochłonność obsługi zwierząt. Osiągnięte dochody z całego gospodarstwa pozwalają na inwestycję w jego rozwój oraz zakup nowoczesnych maszyn. Przeciwności w gospodarowaniu jak dotąd zawsze przegrywały z naszym rodzinnym uporem – zgodnie mówią gospodarze z Jankowic.


  • Agnieszka i Rafał Kurzyńscy, wraz z córkami Patrycją i Nikolą oraz rodzicami Mariolą i Józefem, gospodarują na 70 ha we wsi Jankowice, gmina Łasin. W strukturze zasiewów stanowiących główną bazę paszową dla bydła jest 10 ha kukurydzy na kiszonkę, 6 ha mieszanek traw z roślinami motylkowatymi. Kolejne 10 ha przeznaczane jest pod uprawę kukurydzy na ziarno, pszenica zajmuje 26 ha, a rzepak 14 ha. W gospodarstwie utrzymywanych jest 70 sztuk bydła opasowego.
Marcin Konicz
Zdjęcia: Marcin Konicz

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody