StoryEditorŚwinie

Jakie czynniki zmniejszają ryzyko agresji wśród świń w czasie upałów?

05.07.2021., 15:07h
W chowie wielkotowarowym często zdarzają się przypadki agresji i kanibalizmu, które mogą prowadzić do uszkodzeń ciała, stanów zapalnych, zmian martwiczych, a w niektórych przypadkach nawet do śmierci zwierzęcia. Można temu zapobiegać poprzez zapewnienie właściwej obsady w kojcach, swobodnego dostępu do paszy i wody, odpowiednio zbilansowanej diety dostarczającej energii, włókna i składników mineralnych oraz mikroklimatu w chlewni.
Obgryzaniu ogonów i uszu sprzyja zbyt duże zagęszczenie zwierząt, a także utrzymywanie ich w systemie bezściołowym. Wahania temperatury, suche i zakurzone pomieszczenia, przeciągi, a także nadmierne stężenie amoniaku i dwutlenku węgla to przyczyny agresywnych zachowań świń latem. Należy więc zadbać o prawidłowo działający system wentylacji w chlewni, który będzie utrzymywał odpowiednią wymianę powietrza oraz małe stężenie szkodliwych gazów produkowanych przez zwierzęta.
 
Niepokój zwierząt, walki, ciągły ruch czy bieganie powodują, że zwierzęta gorzej przyrastają, gdyż zużywają niepotrzebnie energię. Im więcej energii zostanie przeznaczone na ruch, tym mniej zostanie wykorzystane na przyrost masy ciała. Walka o dostęp do koryta może spowodować, że niekiedy lekkie zranienie wystarczy, aby inny osobnik zainteresował się raną, a jej gryzienie może doprowadzić do kanibalizmu. Sprzyja temu nadmierne zagęszczenie świń w kojcach grupowych. Gdy jest ciasno bądź trudno jest znaleźć miejsce przy korycie oraz do odpoczynku, świnie ciągle się poruszają, wywołując niepokój u siebie i innych osobników. Łatwiej też wtedy o wzajemne potr...
Pozostało 76% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. kwiecień 2024 20:38