StoryEditorBydło mięsne

Jakie mrozy jest w stanie wytrzymać bydło?

25.01.2023., 15:01h
O stresie cieplnym u bydła mówi się zazwyczaj w kontekście ekstremalnych upałów podczas letnich miesięcy. Warto pamiętać, że pomimo wysokiej tolerancji bydła mięsnego na panujący mróz, niskie temperatury mogą podobnie powodować stres cieplny, odbijając się na kondycji i produkcyjności zwierząt. Jak zadbać o bydło mięsne zimą i jak pomóc zwierzętom przetrwać najmroźniejsze dni?

Przy jakiej temperaturze bydło zaczyna odczuwać stres cieplny zimą?

Wydajność i kondycja zwierząt gospodarskich zimą zależy od panujących na zewnątrz warunków – głównie temperatury i wilgotności. Kiedy warunki atmosferyczne zaczynają się pogarszać, utrzymanie odpowiedniej kondycji przez bydło zależne jest od ich dolnej temperatury krytycznej (LCT), czyli takiej temperatury, poniżej której zwierzęta muszą korzystać z zapasów energii, aby utrzymać normalną ciepłotę ciała. Dla dorosłego bydła LTC znajduje się w przedziale -6 do -7 stopni Celsujsza, w zależności od rasy i wyjściowej kondycji zwierzęcia.

Po przekroczeniu LCT, naturalnie wzrasta u bydła apetyt i spożycie paszy. Przy utrzymujących się przez dłuższy czas niskich temperaturach, warto zadbać o zwiększenie energetyczności paszy. Uwaga: Kluczowe do utrzymania wysokiego pobrania paszy jest zapewnienie bydłu dostępu do wody w odpowiedniej temperaturze. Temperatura wody do picia, którą preferuje bydło wynosi 16–20°C! Warto pamiętać, że stres cieplny spowodowany niskimi temperaturami pogarsza się z czasem i poza wpływem na kondycję bydła może odbić się na parametrach rozrodu stada.

Zapewnij zwierzętom schronienie od deszczu, śniegu i wiatru

Duży wpływ na utratę ciepła przez bydło ma wilgoć. Zapewnienie zwierzętom przebywającym na pastwisku schronienia w postaci wiaty jest kluczowe w utrzymaniu suchej okrywy włosowej i ograniczeniu efektu wychłodzenia przez wiatr. Zapewnienie zwierzętom suchej ściółki dodatkowo pomoże im utrzymać odpowiednią temperaturę ciała podczas odpoczynku i ogrzać racice.

Ujemne temperatury mogą doprowadzić do hipomagnezemii u bydła

Niskie temperatury wpływają na przyspieszenie metabolizmu u bydła, co przekłada się na występowanie u zwierząt niedoborów magnezu. Efekt obniżającego się poziomu magnezu w osoczu krwi jest szczególnie nasilony u otłuszczonych krów, u których dochodzi do dużego rozkładu tkanki tłuszczowej. Warto zadbać o suplementację dodatków mineralnych, które pozwolą uzupełnić niedobory i pozwolą uniknąć rozwinięcia się formy ostrej hipomagnezemii, która związana jest z zaleganiem bydła i okresową ślepotą.

Które rasy bydła mięsnego są najbardziej odporne na niskie temperatury? Zobacz ranking mrozoodporności ras bydła mięsnego

Kamila Dłużewicz
Zdjęcie: Archiwum

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 20:06