r e k l a m a

Partner serwisu

Jakie są zalety bydła salers?

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 17.11.2020r.

Rasa salers posiada wiele zalet, ale nadal jej populacja jest niewielka w naszym kraju. Poniekąd wynika to z nieznajomości tej rasy i przereklamowania innych francuskich ras mięsnych, jak charolaise czy limousine.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Czym charakteryzuje się rasa salers?

Salersy są odporne i mają małe wymagania bytowe. To rasa o dużym kalibrze i nie jest wybredna, ma znacznie mniejsze wymagania pokarmowe od rasy limousine, a w zamian daje bardzo przyzwoite przyrosty oraz umięśnienie. Dobre rezultaty osiąga nawet na słabszych pastwiskach. Szybko przystosowuje się do warunków otoczenia. Ma łagodny charakter.

Cielęta salers wstają zaraz po porodzie

Salersy nie mają problemów z porodami. Cielęta po urodzeniu są długie i chude, ważą od 30 do 40 kg. Samice posiadają bardzo szerokie miednice, powoduje to niski stres podczas porodów zarówno dla matki, jak i dla cielęcia. Młode oseski tej rasy znane są z tego, że zaraz po porodzie wstają i piją mleko. Mleczność jest dosyć duża, wynosi około 3000 litrów na laktację.

Laktacje są długie, co powoduje, że dokarmianie cieląt na pastwisku staje się zbyteczne. Ogromną zaletą rasy jest długowieczność, krowy dożywają do 15 lat. Bydło doskonale zimuje, ponieważ wytwarza solidną pokrywę włosową. Szybko rośnie, roczne jałówki ważą nawet 350 kg, zaś buhajki 450 kg. W opasie intensywnym, do którego rasa jest jak najbardziej przydatna, dzienne przyrosty buhajków dochodzą do 1300 g. Przy dobrym żywieniu 14-miesięczny opas może ważyć ponad 500 kg. Dorosłe buhaje są znane z tego, że potrafią pokryć podczas jednego sezonu do 80 samic.

Krowy salers to opiekuńcze matki

r e k l a m a

Do innych zalet rasy salersów można zaliczyć opiekuńczość krów, a także bardzo dobrą żywotność cieląt. Mięso jest równie smaczne jak u hereforda, ale mniej otłuszczone. Jest to idealna rasa na trudne warunki, nawet bez dachu nad głową. Posiada zdolność doskonałego wykorzystania nawet najsłabszej jakościowo paszy objętościowej i szybkiego gromadzenia zapasów w organizmie, gdy pasza jest lepszej jakości. Brak problemów z kończynami predysponuje ją do pokonywania długich dystansów. Łatwość wycieleń i dobre wyniki w rozrodzie są zachowane nawet przy krzyżowaniu rasami ciężkimi i przy dużych cielętach.


  • We Francji 96% porodów u salersów odbywa się bez ingerencji człowieka, a średni okres międzywycieleniowy wynosi 374 dni, siedmiomiesięczne odsadki ważą: 230 kg – jałówki i 250 kg – buhajki

Okazałe rogi - jedyny mankament utrzymywania salersów

Największym mankamentem w utrzymywaniu salersów mogą być bardzo rozłożyste rogi o imponujących rozmiarach. Z jednej strony jest to walor estetyczny i cecha rozpoznawcza, a z drugiej, zagrożenie zarówno dla obsługi, jak i zwierząt. Dlatego ze względu na bezpieczeństwo oraz ułatwienie prowadzenia stada warto rozważyć usunięcie rogów już u cieląt, co od lat praktykowane jest w Spóldzielczej Agrofirmie Witkowo, gdzie salersy są jedną z 6 utrzymywanych ras mięsnych.

Krowy ważą od 650 do 850 kg (największe sztuki nawet 950 kg). Byki ważą od 1000 do 1200 kg (największe sztuki 1400 kg). Średnia wysokość krów w kłębie – 144 cm, buhajów – 154 cm.

Nie tylko na mięso

Ten produkt może Ciebie zainteresować

KRÓLIKI - TOWAROWA PRODUKCJA MIĘSNA

KRÓLIKI - TOWAROWA PRODUKCJA MIĘSNA

Płacisz tylko

37,80 zł

Cena regularna 47,25 zł

SPRAWDŹ
We Francji 95% pogłowia tego bydła użytkowane jest jako rasa mięsna, natomiast od 5% pozyskuje się mleko, z którego wytwarzane są lokalne sery Cantal, Salers i Saint Nectaire, posiadające unijne świadectwo miejsca pochodzenia.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski/ Archiwum

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody