Jakie są zalety fermentacji pasz dla świń?


W ostatnich latach fermentacja paszy bądź surowców wykorzystywanych w żywieniu trzody chlewnej ze względu na jej pozytywny wpływ na zdrowie i układ pokarmowy stała się przedmiotem zainteresowania specjalistów z zakresu żywienia świń. Fermentacja mlekowa wzbogaca surowce w pożyteczne mikroorganizmy, na przykład kultury bakterii Lactobacillus, oraz wytworzone przez nie substancje aktywne, co ogranicza biegunki u prosiąt odsadzonych.
Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Z artykułu dowiesz się:
- Jakie zalety niesie ze sobą fermentacja pasz?
- Dlaczego warto postawić na fermentowany owies w żywieniu świń?
- Dlaczego rzepak po fermentacji jest dobry dla loch i prosiąt?
r e k l a m a
Nowoczesne systemy żywienia świń na mokro umożliwiają poddanie paszy wstępnej fermentacji. W tym celu pasza pełnoporcjowa gromadzona jest w zbiorniku, w którym temperatura wynosi około 20°C, jest rozcieńczana wodą lub produktami odpadowymi wraz z dodatkiem szczepów bakterii kwasu mlekowego. Pasza sfermentowana w sposób kontrolowany ma niskie pH, dzięki czemu redukuje w istotnym stopniu patogeny, takie jak Salmonella czy Escherichia coli. Tym samym poprawia status zdrowotny stada, a co za tym idzie rzadziej konieczne są interwencje weterynaryjne. Proces fermentacji można jednak wykorzystać nie tylko w żywieniu świń na mokro. Na rynku zaczynają pojawiać się fermentowane komponenty białkowe w formie suchej. Badania pokazują, że zboża poddane fermentacji także wykazują większą wartość odżywczą.
Warto postawić na fermentowany owies
r e k l a m a
Doświadczenia pokazały, że żywienie prosiąt odsadzonych fermentowanym owsem ma korzystny wpływ na ich wzrost, strawność składników odżywczych paszy i równowagę mikroorganizmów w jelitach. Taki owies działa również łagodząco na jelita loch, co pomaga zapobiegać zaparciom w okresie porodu. Ziarno owsa nagiego charakteryzuje się korzystnym składem chemicznym, wynikającym z dużej zawartości białka oraz wysokiej wartości energetycznej związanej ze znacznym udziałem tłuszczu, a także z małą zawartością włókna surowego.
Owies nagi zawiera duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, fosfolipidów, minerałów oraz witamin i z powodzeniem może konkurować z innymi zbożami, także pod względem wartości pokarmowej białka. Jakość białka jest lepsza niż u pozostałych zbóż, co wynika z lepszej jego strawności oraz większej zawartości prawie wszystkich aminokwasów egzogennych, głównie lizyny. Ponadto tłuszcz owsa zawiera znaczne ilości witaminy E – naturalnego przeciwutleniacza.

- Podawanie fermentowanych, bardziej strawnych pasz do tej pory kojarzyło się głównie z karmieniem świń na mokro
Fermentowany owies pomaga zminimalizować problemy związane z biegunkami
Przeprowadzone przez niego badanie na odsadzonych prosiętach żywionych paszą z fermentowanym owsem pokazało, że miały one wyższą liczbę bakterii Lactobacillus w jelicie cienkim i mniejszą liczbę Escherichia coli w porównaniu z prosiętami karmionymi niefermentowanym owsem. Wcześniejsze badania także wykazały, że różne poziomy fermentowanego owsa, wynoszące odpowiednio: 7,5, 11,3 i 15%, poprawiają wzrost prosiąt w okresie od 21. do 42. dnia życia. Wyjaśnieniem zwiększonej wydajności w badaniu może być niska wartość pH fermentowanego owsa, która hamuje rozwój niepożądanych bakterii oraz poprawia aktywność niektórych enzymów trawiennych, takich jak pepsyna.
Również prosięta karmione fermentowaną śrutą sojową wykazywały lepsze wykorzystanie paszy, co było związane z większą zawartością dobrze przyswajalnych aminokwasów egzogennych, składników mineralnych i antyoksydantów oraz obniżoną ilością substancji antyodżywczych (inhibitorów proteaz i fitynianów).

- Żywienie fermentowanym owsem wpływa korzystnie na strawność składników odżywczych i równowagę mikroflory jelit
Badania nad fermentowaną paszą

Ten produkt może Ciebie zainteresować
Czapka z daszkiem – Tygodnik Poradnik Rolniczy

Wyniki pokazały, że podawanie trzeciego rodzaju paszy zwiększyło przyrosty i wagę odsadzonych prosiąt oraz zredukowało odsetek biegunek u osesków. Mniejszy był także ubytek tkanki tłuszczowej u loch w ostatniej grupie w porównaniu z grupą kontrolną pomimo większej produkcji mleka przez lochy. Również czas od odsadzenia do rui był dłuższy u macior z grupy kontrolnej.
Rzepak po fermentacji dobry dla loch i prosiąt
Doświadczenie przeprowadzone na 40 lochach w okresie ciąży i laktacji oraz na 180 odsadzonych od nich prosiętach dowiodło, że dzięki fermentowanej śrucie rzepakowej można korzystnie modyfikować skład mikroflory jelit, zwiększyć powierzchnię chłonną jelita cienkiego (kosmki i krypty) oraz poprawić efekty produkcyjne zwierząt. W pierwszym etapie doświadczenia lochy (po stwierdzonej ciąży) podzielone zostały na dwie grupy. W pierwszej samice żywione były w okresie ciąży i laktacji mieszankami standardowymi. Zwierzęta z drugiej grupy żywiono mieszankami z 4-procentowym dodatkiem fermentowanej poekstrakcyjnej śruty rzepakowej.
Na podstawie wyników stwierdzono, że udział surowca fermentowanego miał pozytywny wpływ na zdrowie loch, głównie pierwiastek i ich prosiąt, czego dowodem było zwiększenie zawartości składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń i żelazo we krwi. Spowodował także korzystne zmiany w poziomie metabolizmu kostnego u loch w okresie ciąży. Fermentowana poekstrakcyjna śruta rzepakowa miała bezpośredni wpływ na redukcję patogenów w przewodach pokarmowych prosiąt (bakterii oraz grzybów).
Śruta rzepakowa może poprawić wydajność prosiąt osadzonych
Lepszy rozwój kosmków jelitowych i błony śluzowej jelita grubego wpływa na zmniejszenie stanów zapalnych jelit i zmiany w mikroflorze w kierunku większej różnorodności mikrobiologicznej, a co za tym idzie – na wzrost odporności prosiąt.
Dominika Stancelewska
Zdjęcia: Dominika Stancelewska, archiwum