r e k l a m a

Partner serwisu

Lepiej stosować probiotyki niż leczyć antybiotykami

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 11.10.2018r.

Probiotyki, prebiotyki i kwasy organiczne należą do dodatków paszowych najczęściej stosowanych w żywieniu świń. Wspomagają utrzymanie równowagi w przewodzie pokarmowym poprzez działanie bakteriostatyczne oraz ochronę błony śluzowej jelit. W ten sposób wpływają na skład mikroflory układu pokarmowego, zmniejszając ilość biegunek wśród zwierząt i poprawiając wyniki produkcyjne.

r e k l a m a

Pożyteczna mikroflora przewodu pokarmowego chroni nie tylko sam układ pokarmowy przed różnego typu schorzeniami, ale cały organizm. Około 60–70% komórek odpornościowych organizmu jest związane bowiem z nabłonkiem jelitowym. Bakterie biorą udział w trawieniu oraz wpływają na zwiększenie wydzielania enzymów przez organizm. Są jednak wrażliwe na mikotoksyny, antybiotyki, zmiany pH oraz skład paszy, a zwłaszcza ilość białka niestrawnego. Dla stabilizacji flory układu pokarmowego do pasz dodaje się probiotyki, czyli preparaty zawierające żywe mikroorganizmy, które oddziałują na mikroflorę organizmu głównie poprzez jego kolonizację.

Wypierają złe bakterie

Probiotyki wywierają korzystne działanie na zdrowie poprzez wspieranie dobroczynnej mikroflory. Konkurują z drobnoustrojami chorobotwórczymi zarówno o pokarm, jak i miejsce przylegania do nabłonka jelitowego. Wydzielają glikoproteiny uszczelniające nabłonek jelitowy, ograniczając miejsce dla niekorzystnej mikroflory. Bakterie fermentacji mlekowej wpływają na poprawę wzrostu i różnicowania się komórek zmniejszających przepuszczalność śluzówki jelitowej i stymulują jej regenerację. Stanowi to barierę mechaniczną dla infekcji drogą pokarmową, zwiększając odporność.

W żywieniu trzody chlewnej do grupy mikroorganizmów wykazujących działanie probiotyczne zalicza się bakterie z grup Lactobacillus, Bacillus, Streptococcus, Enterococcus, Pediococcus, Clostridium oraz grzyby z rodzaju Sacharomyces cerevisiae. Największe wykorzystanie mają bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus. Szczepy te zaburzają przyleganie enterotoksycznych bakterii Escherichia coli, co wpływa korzystnie na ograniczenie występowania biegunki prosiąt. Drożdże z rodzaju Saccharomyces mają natomiast zdolność do stymulowania odporności jelit oraz wiązania toksyn bakteryjnych do receptorów enterocytów.


Fot. Dominika Stancelewska
  • Probiotyki dbają o równowagę mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego, dlatego sprawdzają się u prosiąt po odsadzeniu

Ponadto probiotyki wytwarzają wiele cennych dla organizmu substancji, jak kwasy organiczne, witaminy z grupy B, nadtlenek wodoru i bakteriocyny (nizyna, acidolina, acidofilina, laktocyna, lacocydyna, reutryna, laktolina, entrocyna), czyli substancje o charakterze białkowym, mogące ograniczyć wzrost i rozwój innych bakterii. Bakteriocyny wykazują wysoką aktywność antybakteryjną w stosunku do Escherichia coli, Salmonella, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens, Campylobacter. Szczepy probiotyczne rywalizują z patogennymi mikroorganizmami o możliwość przylegania i zasiedlenia powierzchni jelita. Probiotyczne bakterie tworzą tzw. biofilm. Jest to cienka warstwa powstała wskutek przywierania do siebie poszczególnych mikroorganizmów.

Podnoszą odporność

r e k l a m a

Najważniejsze jest, aby utrzymać zdrowy przewód pokarmowy, który zapewnia prawidłowy przebieg trawienia i wchłaniania składników, a więc dzięki temu optymalne wykorzystanie paszy. Bakterie pożyteczne namnażając się w przewodzie pokarmowym uniemożliwiają namnażanie się bakterii chorobotwórczych. Probiotyki można stosować w żywieniu wszystkich grup technologicznych świń, ale zalecane są głównie dla zwierząt młodych, narażonych na stres. Najlepszą efektywność preparatów probiotycznych uzyskuje się u prosiąt, zwłaszcza w okresie odsadzenia, kiedy to zostaje zaburzona równowaga mikroflory jelitowej. Pomagają też w stanach obniżonej odporności. Poleca się je również lochom w okresie laktacji, co wpływa na lepszą jakość siary i mleka, dzięki czemu prosięta lepiej przyrastają. Zmniejsza się częstotliwość biegunek u osesków oraz liczba upadków przed odsadzeniem.

Probiotyki wytwarzają kwasy organiczne. Kwas mlekowy oraz krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (masłowy, octowy, propionowy) obniżają pH treści jelitowej, działając bakteriostatycznie. Kwas mlekowy wytwarza bakteriocyny – naturalne substancje antybiotyczne, które hamują rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Dzięki temu u świń otrzymujących probiotyki obserwuje się zwiększoną odporność na patogeny oraz działanie mikotoksyn poprzez ich neutralizację, co w efekcie prowadzi do lepszego wykorzystania paszy i szybszego wzrostu zwierząt. Gwarantują właściwą aktywność układu immunologicznego, dlatego zwierzęta cechują się lepszą ogólną zdrowotnością.


Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "Jak rozwijać KGW i stowarzyszenia na wsi – zapraszamy na webinarium"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody