StoryEditorŻywienie

Mikotoksyny - jak diagnozować ich działanie?

05.05.2019., 14:05h
Grzyby pleśniowe występują powszechnie w zbożach oraz paszach. Produkują toksyny, które wywierają niekorzystny wpływ na zdrowie zwierząt i wyniki produkcyjne. Warunki pogodowe podczas uprawy, zbioru i przechowywania mają znaczny wpływ na obecność mikotoksyn.

Czym są mikotoksyny?

Mikotoksyny to wtórne metabolity syntetyzowane przez grzyby zwane właśnie pleśniami. Mają zarodniki nawet 1000–2000 razy mniejsze od ziarna, które bardzo łatwo się unoszą i wraz z kurzem i pyłami roznoszone są przez wiatr oraz ciągi powietrza. Zasadniczo można uznać, że na każdym ziarnie są jakieś zarodniki grzybów. Im zboże jest bardziej zanieczyszczone, tym więcej może zawierać zarodników grzybów. Dużym źródłem grzybów pleśniowych mogą być różnego rodzaju otręby oraz pyły odkładające się w okolicach śrutowników i mieszalników. Nagromadzone w dużych ilościach mogą być źródłem zarażenia przechowywanego zboża i samych pasz.

Niewidzialne zagrożenie

W trakcie swojego rozwoju grzyby wytwarzają różne substancje toksyczne i biobójcze. Toksyny wytwarzane są w okresie wegetacji roślin, ich magazynowania oraz składowania pasz. Czynniki środowiska wpływające na produkcję tych substancji to temperatura, której optimum waha się w granicach 10–25°C, oraz wilgotność na poziomie 15–16%. Na wytwarzanie toksyn ma też wpływ pH. Do rozwoju jednych toksyn korzystniejsze jest pH zasadowe, a dla innych – kwaśne. ...
Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 23:00