Jednym z aspektów dobrostanu świń, na który w ostatnich latach kładzie się coraz większy nacisk, jest obcinanie ogonów. Zabieg stosuje się w celu uniknięcia gryzienia. Obecnie obcinanie ogonów nie jest zabronione, ale według przepisów prawa nie należy stosować tego zabiegu jako rutynowej czynności, a najpierw poprawić inne elementy w zarządzaniu czynnikami ryzyka związanymi z obgryzaniem ogonów.
Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły. Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.
Jakie czynniki środowiskowe wywołują obgryzanie ogonów u świń
Jak ograniczyć agresywne zachowania u świń
r e k l a m a
Różnego typu organizacje zainteresowane dobrostanem świń koncentrują się na polepszeniu warunków produkcji w gospodarstwach, aby móc zlikwidować w przyszłości rutynowe obcinanie ogonów u prosiąt. Przepisy europejskie mówią, że zanim podejmie się decyzję o obcinaniu ogonów, należy wdrożyć inne środki zapobiegające ich gryzieniu. Obcinanie ogonów należy przeprowadzać tylko, jeżeli istnieją dowody na to, że nastąpiły akty agresji wśród świń. W związku z tym analiza ryzyka powinna być przeprowadzana indywidualnie dla każdego gospodarstwa.
W Szwecji i Finlandii obcinanie ogonów jest zabronione. Poza tym w żadnym innym kraju nie wprowadzono przepisów ograniczających ten zabieg. Dzięki obcinaniu ogonów pojawienie się pogryzień u warchlaków i tuczników może być powstrzymane, ale również zminimalizowano wpływ na zdrowie w przypadku wystąpienia agresywnych epizodów.
Gęstość obsady
r e k l a m a
Kluczowy aspekt ograniczania gryzienia ogonów opiera się na kontrolowaniu czynników, które wywołują to zachowanie. Obgryzanie ma wieloczynnikowe podłoże, choć można powiedzieć, że generalnie wynika z sytuacji stresowej potencjalnie wywołanej wieloma przyczynami. Dlatego przed obcinaniem ogonów należy wdrożyć środki mające na celu uniknięcie gryzienia ogonów i innych złych nawyków, mając na uwadze warunki środowiskowe i gęstość obsady. Z tego powodu nieodpowiednie warunki środowiskowe lub systemy zarządzania powinny zostać zmodyfikowane. W tym celu należy przeprowadzić dokładną analizę ryzyka w każdym gospodarstwie, aby móc wdrożyć system, który zapobiega zapoczątkowaniu tego problemu.
W przypadku pojawienia się gryzienia gęstość obsady i warunki środowiskowe są pierwszą rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę. Według opinii ekspertów, jest to często podstawa problemu. Im więcej przestrzeni mają zwierzęta, tym mniejsze ryzyko obgryzania ogonów. Jednak zmniejszanie zagęszczenia ma dość istotny wpływ na wynik ekonomiczny, ponieważ mniej świń jest produkowanych z wykorzystaniem takiej samej przestrzeni i przy takich samych kosztach stałych. Mniejsza gęstość obsady może zapobiec gryzieniu ogonów, ale jednocześnie jest to jeden z elementów o największym wpływie na produkcję i czasami staje się wyzwaniem.
Obcinanie ogonów jest powszechnie stosowane w intensywnych systemach produkcji świń jako element zapobiegający gryzieniu ich, ewentualnym schorzeniom i stratom w tuczu
Gospodarstwa stale próbują odsadzać jak najwięcej prosiąt od lochy, więc produkcja może potencjalnie przekroczyć możliwości budynków dla prosiąt po odsadzeniu i w tuczu. Należy dokładnie obliczyć, ile prosiąt powinniśmy umieścić w konkretnych pomieszczeniach, tak aby nie występowały opóźnienia w przenoszeniu zwierząt do kolejnych, a świnie nie przebywały w nich powyżej zalecanej masy ciała. Praktyki takie, jak zwiększona obsada, są wbrew zasadom, co powoduje pojawienie się problemów z gryzieniem ogonów.
Zaleca się dodanie do kojców materiałów manipulacyjnych i zabawek w celu zmniejszenia stresu i odwrócenia uwagi od urazów powstałych u świń. Przedmioty te muszą być zdatne do eksplorowania, żucia, mogą być jadalne.
Warunki środowiskowe
Prawidłowe temperatura i cyrkulacja powietrza ułatwiają zapobieganie gryzieniu ogonów. Interakcja między aktami agresji a parametrami powietrza i środowiska jest złożona, ponieważ obejmuje również czynniki takie, jak sezonowość i klimat. Można to jednak uprościć, skupiając się na zapewnieniu komfortu cieplnego i odpowiedniego stężenia gazów, gdyż niektóre z nich są czynnikami drażniącymi i mogą wpływać na zachowanie zwierząt. Przepływy powietrza przypadkowo skierowane na świnie, nawet jeśli są prawie niezauważalne, mogą zwiększyć niepokój. Jednocześnie wentylacja musi być utrzymywana na wystarczającym poziomie, aby zapewnić wymianę powietrza oraz usuwanie szkodliwych gazów.
Środkiem zapobiegawczym jest też zapewnienie odpowiedniej paszy i wody. Konkurencja o paszę, sposób jej podawania i skład mają kluczowe znaczenie dla zmniejszenia stresu u zwierząt i zapobiegania gryzieniu ogonów. Jeśli przy karmnikach nie ma wystarczająco miejsca, to tylko największe lub dominujące zwierzęta będą miały do nich dostęp, powodując frustrację u pozostałych świń. To nie zbieg okoliczności, że zwierzęta, które gryzą, są najmniejsze z grupy i atakują swoich towarzyszy przy korycie. Należy też rozważyć włączenie większych dawek soli do paszy oraz zapewnienie wystarczającej ilości włókna w celu zwiększenia uczucia sytości. Jeśli chodzi o wodę, jej dostęp, rozmieszczenie poideł i przepływ są ważnymi czynnikami w zmniejszeniu stresu, a zatem też gryzienia ogonów.
Bardzo ważne jest, aby nauczyć się rozpoznawać pogryzienia ogonów tak wcześnie, jak to możliwe, aby odizolować gryzące zwierzę od reszty grupy. Takie incydenty zwykle poprzedzone są bardziej nerwowym zachowaniem zwierzęcia inicjującego agresję. Jeśli to zwierzę zostanie natychmiast zidentyfikowane, sytuacja często ustępuje sama. Natomiast jeśli liczba i nasilenie zmian wzrasta, inne zwierzęta również zaczynają gryźć. Czasami dlatego, że przyciąga je krew obecna na ogonach albo po prostu kopiują zachowania swoich rówieśników. Dlatego osoby obsługujące zwierzęta stają się ważne w kwestii zapobiegania i muszą bardzo uważnie obserwować świnie.
Właściwe warunki środowiskowe oraz swobodny dostęp do paszy wyeliminują przypadki agresji, a co za tym idzie – konieczność obcinania ogonów
Pierwszym krokiem przy problemach z agresją jest bowiem oddzielenie zranionego zwierzęcia od reszty stada i przeniesienie go do innego kojca, a także zidentyfikowanie i oddzielenie gryzącej sztuki.
Obecność chorób zakaźnych w stadzie także może zwiększać ryzyko gryzienia ogonów, ponieważ chore i gorączkujące zwierzęta mają mniejszą zdolność ucieczki. Ponadto dyskomfort spowodowany zaburzeniami zdrowia prowadzi do wzrostu agresywności. Warto więc zastosować rozpuszczalne w wodzie elektrolity i środki przeciwgorączkowe, gdy istnieje podejrzenie występowania schorzenia. Nie bez znaczenia są też czynniki indywidualne oraz genetyczne. Niektóre rasy mogą być bardziej lub mniej uległe bądź agresywne, a nerwowość czy stresogenność niektórych świń może być czynnikiem ryzyka. Zwraca się szczególną uwagę na potomstwo od ras z dużym odsetkiem genetyki świń wielkiej białej, jak również z niektórych linii pietrain. Produkcja niekastrowanych samców wiąże się także z ryzykiem w porównaniu z kastrowanymi osobnikami, ponieważ te pierwsze są aktywniejsze.
Wielkość grupy (bardzo mała lub bardzo duża) jest istotnym czynnikiem wpływającym na zwierzęta, podobnie jak niewłaściwe zarządzanie przy mieszaniu świń z różnych grup, co modyfikuje znane im wcześniej środowisko bytowania. Niestety, jeśli chodzi o gryzienie ogonów u świń, możemy znaleźć też inne czynniki ryzyka, które mogą wpływać na wystąpienie problemu, dlatego jest to tak trudne do kontrolowania i zapobiegania.
Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.
Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić (szczegóły w Polityce Prywatności).
✕
Drogi Użytkowniku!
Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody
✕
Na co wyrażasz zgodę?
Przechodząc do serwisu poprzez: scrollowanie treści poza wyświetlanym u dołu strony komunikatem, klikanie w linki prowadzące do elementów serwisu, a także przez zamknięcie okna informacyjnego dotyczącego cookies i przetwarzania danych zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez PWR Sp. z o.o. i jej zaufanych partnerów w celach marketingowych, w tym na potrzeby wyświetlania reklam targetowanych, czyli dopasowanych do twoich zainteresowań.
O konieczności podjęcia decyzji dotyczących przetwarzania przez PWR i Zaufanych Partnerów Twoich danych i sposobach wyrażenia lub niewyrażenia zgody na ich przetwarzanie a także o użyciu plików Cookies i podobnych technologii w celu dopasowywać reklamy do Twoich zainteresowań i prowadzenia analityki stron naszych serwisów informujemy Cię u dołu stron na naszych serwisach do momentu podjęcia przez Ciebie decyzji dotyczących tych rozwiązań.
Brak wyrażonych zgód może skutkować większą liczbą reklam, wyświetlanych losowo, bez odniesienia do Twoich zainteresowań. Więcej informacji o plikach Cookies i podobnych technologiach oraz celach ich wykorzystania znajduje się Polityce Prywatności.
Podmioty odpowiadające za przetwarzanie Twoich danych to:
Administrator Danych, czyli Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (PWR) z siedzibą w Poznaniu przy ul. Metalowej 5 oraz nasi Zaufani Partnerzy, z którymi współpracujemy realizując nasze cele analityczne i marketingowe.
Jakie dane przetwarzamy?
Do danych tych należą: adres IP, adres URL żądania, nazwa domeny, identyfikator urządzenia, mobilny identyfikator reklamowy, typ przeglądarki, język przeglądarki, liczba kliknięć, ilość czasu spędzonego na poszczególnych stronach, data i godzina korzystania z Serwisu, typ i wersja systemu operacyjnego, rozdzielczość ekranu, dane zbierane w dziennikach serwera, a także inne podobne informacje.
Podstawy przetwarzania tych danych
a/ uzasadniony interes PWR, jakim jest prowadzenie działań marketingu własnego i podmiotów trzecich współpracujących z PWR, w tym dopasowywanie treści i reklam do Twoich zainteresowań, przeprowadzanie analiz dotyczących ruchu na stronach serwisu i ich funkcjonalności, a także zapewnienie bezpieczeństwa usług, możliwości dochodzenia praw i roszczeń, b/ wyrażona zgoda – na realizację działań marketingowych PWR i jej Zaufanych Partnerów-reklamodawców, polegających na dopasowaniu treści i reklam do Twoich zainteresowań
Prawa, z jakich możesz skorzystać w związku z przetwarzaniem Twoich danych to:
Prawo wycofania w dowolnym momencie udzielonej zgody na przetwarzanie danych osobowych. Wycofanie zgody nie ma wpływu na legalność działań w okresie, gdy zgoda była wyrażona. Prawo dostępu do własnych danych, do ich sprostowania, usuwania, prawo do przenoszenia danych, wyrażenia sprzeciwu, prawa do ograniczenia przetwarzania, a także z prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych. (Szczegóły dostępne w Polityce Prywatności)
Dzięki Twojej zgodzie na przetwarzanie Twoich danych w celu targetowania przez PWR i Zaufanych Partnerów treści i reklam będziemy mogli ograniczyć ilość wyświetlanych reklam i prezentować Tobie tylko te, którymi możesz być zainteresowany. Takich wyborów musisz dokonać oddzielnie dla każdego urządzenia lub przeglądarki internetowej, z których korzystasz
Brak Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych w celu targetowania przez PWR i Zaufanych Partnerów treści i reklam nie daje nam możliwości ograniczenia treści i reklam do tych, które mogą Cię zainteresować. Reklamy nadal będą widoczne, będą wyświetlane losowo – bez uwzględniania Twoich zainteresowań. Rozwiązania techniczne uniemożliwiające w niektórych przeglądarkach zainstalowanie tzw. cookies trzeciorzędowego blokuje nam skuteczne wyłączenie dopasowywania reklam we wszystkich naszych serwisach. Najlepiej wyłącz dopasowywania reklam w każdym z naszych serwisów niezależnie. Jeśli korzystasz z różnych urządzeń i/lub przeglądarek, pamiętaj, że wyłączenie możliwości dopasowywania reklam w wybranej przeglądarce lub urządzeniu jest skuteczne tylko na nim. Dlatego takich wyborów musisz dokonać oddzielnie dla każdego urządzenia lub przeglądarki internetowej.
Zgoda/wycofanie zgody
1. W każdej chwili można wycofać zgodę na instalowanie cookies i podobnych technologii. Można to zrobić poprzez zmianę ustawień przeglądarki.
2. Aby wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych w szczególności związanych z wyświetlaniem reklam targetowanych, należy skorzystać z poniższej opcji i w zależności od wyboru zaznaczyć (zgoda) lub odznaczyć (brak zgody) checkbox.