r e k l a m a

Partner serwisu

Odchów decyduje o agresji u byków

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 25.07.2019r.

Z badań wynika, że byki ras mlecznych są bardziej niebezpieczne niż byki ras mięsnych, a powodem jest różnica w sposobie wychowu. Byczki mięsne od małego przebywają w stadzie razem z matkami, gdzie byczki ras mlecznych zaraz po urodzeniu są zabierane do indywidualnych boksów.

Według badań, 75% byków odchowywanych w boksach indywidualnych atakuje ludzi, gdzie z pośród 1000 byczków wychowywanych od małego przy matkach, tylko 1 byk zdecyduje się na atak. Dlatego ważne jest, aby byczki ras mlecznych od 6. tygodnia życia trafiały do boksów grupowych razem z innymi cielętami.

r e k l a m a

Bydło mleczne z natury łagodniejsze

O ile sposób wychowu byków ras mlecznych wzmaga ich agresywność, to w genach mają zapisany mniejszy ładunek ekscytacji niż rasy mięsne. Bydło rasy brahman i jej krzyżówki znane są z bardzo wysokiego poziomu ekscytacji. Spokojniejsze są rasy europejskie, z czego hereford mniej się ekscytuje niż angus, charolaise mniej niż limousine i blonde d’aquitaine. Najmniej ekscytuje się bydło rasy hf.

Byk utrzymywany w grupie z krowami lub jałówkami jest w miarę bezpiecznym zwierzęciem. Nigdy jednak nie powinno się wchodzić pomiędzy krowę lub jałówkę w rui a byka. Zwierzę może zobaczyć w tobie rywala i dokonać ataku. Byk zanim zaatakuje staje bokiem w stosunku do człowieka, tak aby pokazać, jaki jest duży, często wygina grzbiet i kiwa głową. Pierwszy taki sygnał powinien dać do myślenia, a niekiedy nawet oznaczać koniec kariery byka w stadzie.


Agresywne byki należy brakować

Generalnie młode byki są mniej agresywne niż dojrzałe osobniki. Należy rozważyć brakowanie zwierzęcia, które zachowują się w następujący sposób: notorycznie atakuje zwierzęta w stadzie, przednimi nogami grzebie ziemię lub staje bokiem do człowieka, pokazując swoją wielkość.

Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody