Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Po co i jak szacować pobieranie zielonki z pastwiska przez bydło?

Po co i jak szacować pobieranie zielonki z pastwiska przez bydło?
Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 08.05.2019r.

Pastwisko dostarcza wartościowej paszy, dobrze wykorzystywanej przez zwierzęta przeżuwające, działającej mlekopędnie. Skłania to wielu hodowców bydła do jak najdłuższego wykorzystywania go w żywieniu zwierząt. Niestety, ruń pastwiskowa nie przyrasta jednakowo w ciągu całego sezonu wegetacyjnego i należy o tym pamiętać przy planowaniu powierzchni pastwiskowej.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Po co szacować pobranie zielonki z pastwiska przez krowy?

W maju i czerwcu przyrost masy na pastwisku jest duży (około 50 proc. całorocznego plonu zielonki), jednak towarzyszy mu szybkie starzenie się zielonki. Dlatego w celu optymalnego zagospodarowania plonu w tym okresie, należy część pastwiska przeznaczyć na wypas, a resztę zielonki skosić i zakonserwować. Od lipca do późnej jesieni obserwujemy coraz wolniejsze tempo odrostu runi na pastwisku. Stąd dla zaspokojenia potrzeb pokarmowych zwierząt wymagana jest coraz większa powierzchnia pastwiska. Zmniejszenie ilości dostępnej na pastwisku zielonki można też zrekompensować podawaniem pasz dodatkowych.


Szacowanie dziennego pobrania zielonki z pastwiska

Jeśli chcemy wiedzieć ile nasze krowy pobierają dziennie zielonki z pastwiska i jak ta wielkość zmienia się na przestrzeni kolejnych miesięcy, możemy wykonać pomiary w ustalonych odstępach czasu (co najmniej raz na miesiąc). Najlepiej dokonać tego za pomocą metody ukosów próbnych. Polega ona na ścięciu i zważeniu zielonki z powierzchni 1 m2 pastwiska. Pomiaru należy dokonać w kilku miejscach pastwiska, a zielonkę ścinać na wysokości 5 cm, gdyż na takiej wysokości jest ona przygryzana przez krowy. Dzięki takiemu pomiarowi wiemy, jaka masa zielonki jest pobierana z 1 m2. Tę wartość należy przemnożyć przez przybliżoną powierzchnię, jaka jest wygryzana w ciągu dnia, a następnie podzielić przez ilość krów. W ten sposób oszacujemy dzienne pobranie zielonki.

Niezbędny bilans dawki pokarmowej

r e k l a m a

Oszacowanie pobrania zielonki umożliwia prawidłowe bilansowanie dawki pokarmowej, co zapewnia pełne wykorzystanie możliwości produkcyjnych zwierząt. Z reguły pobranie zielonki nie pokrywa pełnego zapotrzebowania w przypadku krów mlecznych, ale także mięsne mamki wraz ze zbliżającą się jesienią potrzebują dokarmiania. Do tego celu najlepiej nadaje się kiszonka z kukurydzy, gdyż doskonale uzupełnia dawkę pokarmową o energię. W przypadku braku tej kiszonki do dokarmiania można wykorzystać wysłodki buraczane, mogą być mokre albo w postaci suchej, a także inne pasze treściwe. Prawidłowe dokarmianie krów na jesieni umożliwia łagodne przejście z żywienia letniego na zimowe, bez widocznego spadku produkcji.


Udział procentowy wysokości plonu pastwiska w kolejnych miesiącach wegetacji w plonie całkowitym: maj – 29%, czerwiec 22%, lipiec – 17%, sierpień – 14%, wrzesień – 12%, październik – 9%
  • Udział procentowy wysokości plonu pastwiska w kolejnych miesiącach wegetacji w plonie całkowitym: maj – 29%, czerwiec 22%, lipiec – 17%, sierpień – 14%, wrzesień – 12%, październik – 9%

Jak oszacować wydajność pastwiska?

Wydajność pastwiska można także określić na podstawie liczby dni pastwiskowych. W metodzie tej liczbę dni pasienia mnoży się przez liczbę wypasanych zwierząt w przeliczeniu na duże jednostki przeliczeniowe (DJP), dawniej sztuki duże (SD). Wydajność dobrych pastwisk szacowanych według tej metody wynosi około 500 dni pastwiskowych. Plon netto dla jednego dnia pastwiskowego przyjmuje się jako 60–70 kg zielonej, czyli około 14 kg suchej masy na DJP.

Krowa przebywająca na intensywnie użytkowanym pastwisku z reguły pobiera zielonkę w ilości odpowiadającej około 10 proc. masy ciała. Stąd krowa o masie ciała 600 kg zjada około 60 kg zielonki dziennie. Czas wypasu jest jednym z czynników wpływających na ilość pobranej przez krowy zielonki, dlatego pod koniec lata i na jesieni można wydłużyć wypas, by zwierzęta miały czas na pobranie odpowiedniej ilości zielonki.


Przyrost masy runi pastwiskowej mieści się przeważnie w granicach od 0 (zimą) do około 70–100 kg SM/ha/dzień (podczas silnego odrostu wiosną)
  • Przyrost masy runi pastwiskowej mieści się przeważnie w granicach od 0 (zimą) do około 70–100 kg SM/ha/dzień (podczas silnego odrostu wiosną)


Wypas powinien by odpowiednio zaplanowany

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Użytki zielone – Zakładanie, renowacja, użytkowanie

Użytki zielone – Zakładanie, renowacja, użytkowanie

Płacisz tylko

19,00 zł

Cena regularna 25,00 zł

SPRAWDŹ
Celem prawidłowo zaplanowanego wypasu jest takie dopasowanie liczby sztuk na powierzchni pastwiska, aby zwierzęta mogły pobrać maksymalną porcję zielonki przy małej ilości pozostawionych niedojadów. Wiosną obciążenie pastwiska, czyli liczba zwierząt na jednostce powierzchni, powinno być wysokie. Przy bardzo dobrym pastwisku i intensywnym wypasie, obsada w tym okresie powinna wynosić 8 krów na 1 ha. Latem i jesienią obsada jest już znacznie mniejsza – 4 sztuki na 1 ha.

Przyjęcie zbyt dużej obsady dla danego pastwiska powoduje ograniczenie pobrania zielonki przez pasące się zwierzęta, a w konsekwencji obniżenie produkcji. Niska obsada w stosunku do możliwości produkcyjnych pastwiska powoduje pozostawianie zbyt dużej ilości niedojadów, co obniża wykorzystanie pastwiska i prowadzi do marnotrawstwa paszy.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody