Dzwonek Letnia promocja - Czytaj za 1 zł Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Pomysł na kozi biznes

Pomysł na kozi biznes
Hodowla Zwierząt Kozy
Data publikacji 07.01.2018r.

Na przestrzeni lat hodowla kóz najlepiej rozwijała się na terenie Wielkopolski. Mimo to i tutaj stada są niewielkie i rozproszone, a skup mleka przez to utrudniony. Na szczęście stopniowo wzrasta popyt na produkty z mleka koziego, a to pozwala na rozwój profesjonalnych stad i zakładów mleczarskich.

r e k l a m a


Pomieszczenia dla kóz muszą być przestronne i suche. Zwłaszcza dla utrzymania prawidłowych parametrów środowiska należy zwrócić szczególną uwagę na gęstość obsady zwierząt. Wiadomo, że temperatura w budynku zależy bezpośrednio od liczby zwierząt, gdyż swoim ciepłem ogrzewają one pomieszczenie, jednak z drugiej strony zbyt liczna obsada zagraża nagromadzeniem się niebezpiecznej ilości wilgoci i niepożądanych gazów. Temperatura w koziarni powinna wynosić 10–18°C. Kozy wytrzymują też temperatury minusowe pod warunkiem, że pomieszczenia są suche i bez przeciągów, jednak mogą one wpływać na obniżenie wydajności mlecznej.

Rozdrobniona produkcja

r e k l a m a

Maciej Gramowski jest też właścicielem firmy AGRO-DANMIS, która specjalizuje się w przerobie i dystrybucji wyrobów z mleka koziego. W 2006 roku firma oddała do użytku nowoczesny Zakład Mleczarski z linią technologiczną do przerobu mleka. Koszt inwestycji wyniósł 9,8 mln zł, z czego połowa pochodziła z dotacji. Mleczarnia dostarcza produkty do dużych sieci handlowych na terenie kraju, ale także udało się jej już wejść na rynki zagraniczne. Firma skupuje mleko kozie od hodowców z terenu północno-zachodniej Polski. Powstała też grupa zrzeszająca producentów kóz, którzy jednocześnie są dostawcami mleka. Należy do niej 18 członków. Są to raczej mali hodowcy. Ich stada liczą z reguły nie więcej niż kilkadziesiąt sztuk. Zdarzają się tacy, którzy utrzymują 200–300 kóz.

Samochód odbierający mleko musi zrobić trasę nawet 600 km, gdyż hodowcy są rozproszeni w różnych miejscach i dostarczają niewielkie ilości. Rocznie przerabiamy 4–5 mln litrów mleka koziego (średnio 15–20 tys. litrów dziennie). Jesteśmy największym producentem wyrobów z mleka koziego na rynku krajowym i jedyną mleczarnią, która specjalizuje się w tym rodzaju surowca – opowiada Maciej Gramowski.



  • W gospodarstwie utrzymywane jest także bydło rasy montbeliarde, a jego mleko służy do wyrobu sera feta

Cena skupu mleka wynosi od 2,5 zł do 3,50 zł za litr w cenniku podstawowym. Do tej ceny zwykle dochodzą premie za poziom białka, tłuszczu oraz ilość oddanego surowca. Jesienią oraz wiosną ma ono lepsze parametry niż latem. Do kóz przysługują również dopłaty unijne. Wynoszą one 15 euro do dorosłej samicy powyżej 12 miesięcy, więc są znacznie niższe od tych dla owiec.

W Polsce utrzymuje się w zdecydowanej większości kozy o mlecznym kierunku użytkowania. Produkcja mięsa koziego ma bardzo małe znaczenie. Przyzwyczajenia Polaków sprawiają, że popyt na nie jest znikomy. Obserwuje się natomiast stały wzrost popytu na kozie produkty mleczne. Obecnie oferta zakładu jest bardzo szeroka. Obok mleka UHT, znajdują się w niej mleko w proszku, jogurty, wiele gatunków serów, a nawet słodycze, tzw. kozie mleczko.

Wiele małych gospodarstw agroturystycznych, zwłaszcza w rejonach o nasilonym ruchu turystycznym, prowadzi także sprzedaż mleka i serów wytwarzanych na bardzo małą skalę w przydomowych przetwórniach. Mleko kozie jest dużo lepiej przyswajalne od mleka krowiego. Jest lepiej trawione przez organizm osób z nietolerancją laktozy. Stanowi bardzo cenny składnik diet dla osób starszych, dzieci, kobiet w ciąży, astmatyków, alergików – wylicza nasz rozmówca.

Dominika Stancelewska

Artykuł podzielony na strony, czytasz 2 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "Żniwa 2021 – Jaki plon dała pszenica na Podlasiu?"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody