r e k l a m a

Partner serwisu

Ptasia grypa – jak chronić kurniki przed chorobą?

Hodowla Zwierząt drób
Data publikacji 16.01.2020r.

Przełom roku okazał się nie najlepszy dla producentów drobiu. Od 31 grudnia ub.r. odnotowywane są bowiem w kraju kolejne ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków. W kolejnych fermach wybijane są tysiące sztuk drobiu, a liczby wciąż się zmieniają, gdyż sytuacja jest dynamiczna. Jak przekonują służby, spożywanie poddanego obróbce termicznej mięsa drobiowego jest bezpieczne dla ludzi.

r e k l a m a

Osiem ognisk wirusa grypy ptaków H5N8 potwierdzono w województwie lubelskim oraz jedno w województwie wielkopolskim. Ostatnie wykryto na fermie indyków w Drozdówce w powiecie lubartowskim. To centrum dużego zagłębia drobiarskiego w regionie.

Wcześniej wirusa stwierdzono w gospodarstwach także utrzymujących indyki oraz perlice, kury, kaczki, gęsi czy gołębie. W Wielkopolsce zakażone zostało stado kur niosek w miejscowości Topola-Osiedle w powiecie ostrowskim. Służby weterynaryjne przypuszczają, że zakażeniem mogą być objęte kolejne fermy w obszarach zapowietrzonych. Przy usuwaniu martwych ptaków pomagają m.in. żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej. Prowadzone jest też gazowanie drobiu z gospodarstw kontaktowych, w których istnieje ryzyko wystąpienia choroby.

Źródło epidemii

Jak dotąd, nie ustalono wszystkich źródeł zakażenia. Najczęściej jest to dzikie ptactwo. Szczególnie niebezpiecznie jest, gdy gospodarstwo położone jest przy zbiorniku wodnym, gdzie bytuje ptactwo wodne, które jest roznosicielem wirusa grypy ptaków. Wirus przenosi się też wraz z transportem chorego drobiu. W jednym z przypadków grypa najprawdopodobniej przedostała się razem z zarażonymi indykami przywiezionymi na paszę dla zwierząt futerkowych jeszcze przed wykryciem choroby.

Z epidemią grypy ptaków mieliśmy ostatnio w Polsce do czynienia na przełomie lat 2016/2017. Od listopada do marca wykryto wówczas 65 ognisk w połowie województw. Najwięcej w lubuskim, gdzie zutylizowano ponad milion sztuk drobiu, głównie indyków, kaczek i gęsi.

Jak ochronić ptaki?

r e k l a m a

Zagrożone są zarówno duże fermy, jak i drób przydomowy. Dlatego w strefach zapowietrzonych i zagrożonych obowiązują ograniczenia, m.in. dotyczące transportu drobiu, a także nakaz utrzymywania drobiu w zamkniętych pomieszczeniach w sposób uniemożliwiający kontakt z innymi ptakami oraz wyłożenie mat dezynfekcyjnych.

Aby uchronić się przed chorobą, wszyscy rolnicy powinni przestrzegać zasad bioasekuracji, czyli przed wejściem do obiektów, gdzie utrzymywany jest drób, wykładać maty dezynfekcyjne, stosować odzież ochronną i nie wpuszczać nikogo obcego na teren gospodarstwa. Również hodowcom poza obszarami, na których występuje wirus, zaleca się trzymanie ptaków w zamkniętych budynkach i niewypuszczanie ich na zewnątrz, aby zminimalizować ryzyko kontaktu z wirusem.

Środki ostrożności według GIS

Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by unikać miejsc bytowania dzikiego ptactwa, nie dotykać bez odpowiedniego zabezpieczenia ptaków martwych lub sprawiających wrażenie chorych ani ubitego drobiu. Ponadto należy myć ręce po każdorazowym kontakcie z ptactwem – zarówno dzikim, jak i hodowlanym – i nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70°C. Należy dokładnie myć z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze). Należy też pamiętać, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy, i uważać, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.

W momencie pojawienia się grypy ptaków zasady bioasekuracji obowiązują w całym kraju. Zaleca się też pozostawienie drobiu w zamknięciu
  • W momencie pojawienia się grypy ptaków zasady bioasekuracji obowiązują w całym kraju. Zaleca się też pozostawienie drobiu w zamknięciu
Dominika Stancelewska
Zdjęcie główne: Pixabay
Zdjęcie w tekście: Dominika Stancelewska

Ten produkt może Ciebie zainteresować

ABC Sadownictwa

ABC Sadownictwa

Płacisz tylko

32,00 zł

Cena regularna 40,00 zł

SPRAWDŹ

Widziałeś już nasze video "Izydory 2020: zagłosuj na firmę przyjazną rolnikowi"?

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody