Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Rasa świnii puławskiej skończyła 95 lat

Józef Nuckowski
Kategoria: Hodowla Zwierząt
Rasa świnii puławskiej skończyła 95 lat
Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 23.09.2021r.

W Mościbrodach koło Siedlec 7 września br. spotkali się rolnicy i naukowcy zajmujący się hodowlą świń rasy puławskiej. Pretekstem do zorganizowania konferencji była 95. rocznica powstania tej rasy. Uczestnicy mówili o historii powstania i zaletach rasy puławskiej. W kuluarach słychać było słowa goryczy związane z dramatyczną sytuacją na rynku trzody chlewnej w Polsce.

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Cenna rasa puławska ma niezwykłę walory smakowe i hodowlane

Na początku dr Zbigniew Bajda, prezes Regionalnego Związku Hodowców i Użytkowników Świni Rasy Puławskiej „Puławiak” przybliżył długą historię świń rasy puławskiej, nad którą prace hodowlane rozpoczęły się w 1926 roku.

Świnia puławska jest dziedzictwem historii polskiego rolnictwa i historii hodowli lubelskiej – powiedział na wstępie dr Zbigniew Bajda.

Adam Zboina, prezes spółki Polsus-Agro, w swoim wystąpieniu skoncentrował się na dobrostanie świń rasy puławskiej.

Dobrostan świń puławskich stale się zmienia. Dawniej korzystały z wybiegów i pastwisk, co dzisiaj, w dobie ASF, jest niemożliwe. Prawdopodobnie w związku z afrykańskim pomorem świń będziemy musieli w przyszłości ograniczyć, a może zlikwidować utrzymanie zwierząt na ściółce, która jest dobrym rozwiązaniem dla świń puławskich – powiedział Adam Zboina.

Profesor dr hab. Marek Babicz z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie mówił o wykorzystaniu świń rasy puławskiej w produkcji mięsa kulinarnego i wędlin wysokogatunkowych.

Mamy naukowe dowody, że wieprzowina ze zwierząt rasy puławskiej jest bardzo wysokiej jakości i należy ją wykorzystywać do produkcji bardzo dobrej jakości wędlin – powiedział prof. dr hab. Marek Babicz

Doktor hab. Magdalena Szyndler-Nędza z Instytutu Zootechniki w Balicach przedstawiła hodowlę zachowawczą świń rasy puławskiej. Opowiedziała o programie ochrony i pracy hodowlanej.

Rasa puławska jest nadal zagrożona, a w związku z tym monitorowana i objęta ochroną. Chronimy ją nie tylko ze względu na małą liczebność, ale przede wszystkim dlatego, że ma wiele cennych cech, takich jak odporność na czynniki chorobotwórcze, bardzo dobre cechy macierzyńskie i bardzo dobrej jakości mięso – mówiła prelegentka z Instytutu Zootechniki.
 
Od lewej: Adam Zboina, Zbigniew Bajda, Wojciech Kępka, Łukasz Niedziela, Magdalena Szyndler-Nędza, Marek Babicz

  • Od lewej: Adam Zboina, Zbigniew Bajda, Wojciech Kępka, Łukasz Niedziela, Magdalena Szyndler-Nędza, Marek Babicz 

Podczas konferencji dwóch hodowców świń puławskich opowiedziało o swojej przygodzie z tą rasą oraz scharakteryzowało swoje gospodarstwa. Jako pierwszy wystąpił Łukasz Niedziela, który wspólnie z żoną Anną prowadzi gospodarstwo hodowlane w Dębicy w powiecie lubartowskim w województwie lubelskim. Tradycja hodowli świń rasy puławskiej w gospodarstwie Niedzielów ma już kilkadziesiąt lat i od tego czasu przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Już w 1959 roku mój dziadek Zygmunt z Woli Skromowskiej koło Kocka w ramach Lubelskiego Ośrodka Hodowlanego prowadził hodowlę rasy puławskiej – wspominał Łukasz Niedziela.

Rolnik hodowlę świń rasy puławskiej prowadzi od 2002 roku. Od 2007 natomiast uczestniczy w krajowym programie Ochrony Zasobów Genetycznych Świń Rasy Puławskiej. Jest także sekretarzem Regionalnego Związku Hodowców i Użytkowników Świni Rasy Puławskiej „Puławiak”.

W gospodarstwie Niedzielów oprócz hodowli świń prowadzona jest produkcja roślinna. Hodowca uprawia pszenicę, żyto hybrydowe i jarą mieszankę zbożową oraz rzepak, którego nasiona są sprzedawane. Powierzchnia gospodarstwa wynosi 80 ha, z czego 75 ha stanowią grunty orne. Stado loch rasy puławskiej liczy obecnie 40 sztuk. W gospodarstwie utrzymywane są także dwa knury tej rasy.

Gospodarze sprzedają loszki i knurki hodowlane, a remont stada przeprowadzają w oparciu o własne loszki. W ubiegłym roku średnia liczba urodzonych prosiąt wynosiła 11,4 sztuki, a średnia liczba prosiąt w miocie w 21. dniu życia wynosiła 9,8 sztuki. Plenność fizjologiczna w 2020 roku wyniosła 24,7 sztuki. Przyrost dzienny standaryzowany to 589 g, a oszacowana zawartość procentowa mięsa w tuszy wyniosła 56,1%. Gospodarstwo współpracuje z zakładami mięsnymi w Łukowie i Mościbrodach, do których sprzedaje tuczniki rasy puławskiej w ramach bezterminowej umowy z Polsus-Agro sp. z o.o. i Auchan Polska. W 2020 roku Niedzielowie sprzedali 404 tuczniki rasy puławskiej, z których 349 uzyskało klasy E i U. Udział tych klas stanowił łącznie 86%, przy czym 40,6% mięsa zostało zakwalifikowane w klasie U.

Hodowcy mają ambitne plany dotyczące rozwoju ich gospodarstw

Chcemy rozwijać nasze gospodarstwo, aby było nowoczesnym i sprawnym ekonomicznie przedsiębiorstwem. W przyszłości planujemy zwiększyć powierzchnię uprawianej ziemi do 100 ha, a stado loch do 70 sztuk – powiedział Łukasz Niedziela.

Wśród hodowców świń rasy puławskiej swoje gospodarstwo o powierzchni około 200 ha zaprezentował również Wojciech Kępka z województwa zachodniopomorskiego. Pan Wojciech jest rolnikiem hodowcą, ale także youtuberem.

Rolnictwo, praca na gospodarstwie towarzyszyła mi od dziecka. W taki sposób zostało zaszczepione we mnie ziarenko pasji, w związku z czym zdecydowałem się na studia rolnicze. Ukończyłem kierunek rolnictwo na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie. Uzyskałem dyplom inżyniera o specjalizacji konsulting ekonomiczno-rolniczy. W codziennej walce wspierają mnie żona Anna i dwóch synków. Chcę dzielić się swoją pasją, pracą, spostrzeżeniami i doświadczeniami. Od 2008 roku prowadzę swój kanał rolniczy na YouTube – powiedział Wojciech Kępka.

Rolnik hoduje świnie puławskie od 2017 roku. Obecnie stado składa się z 44 loch, 4 knurów, 50 prosiąt, 100 warchlaków i 140 tuczników. Średnia mięsność produkowanych zwierząt wynosi 58%, a średnie wybicie 79,8%. Tuczniki podczas sprzedaży mają średnią wagę żywą na poziomie 109 kg.

Konferencja została zorganizowana dzięki dofinansowaniu z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
 
Uczestnicy konferencji w Mościbrodach na wspólnym zdjęciu

  • Uczestnicy konferencji w Mościbrodach na wspólnym zdjęciu



Józef Nuckowski
Zdjęcie: Józef Nuckowski

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody