StoryEditorŚwinie

Rolnicy z Podlasia powrócili do produkcji warchlaków. Przez rok było dobrze

30.10.2021., 12:10h
Jak już opisywaliśmy wcześniej na łamach TPR w artykule o konkursie „Bezpieczne gospodarstwo rolne”, nasza redakcja wręczyła Ewie i Robertowi Truchelom voucher za udział w finale i stosowanie rozwiązań zwiększających bezpieczeństwo pracy w gospodarstwie. Rolnicy zajmują się produkcją trzody chlewnej i chcemy przybliżyć, jak wyglądają u nich chów i dbałość o bezpieczeństwo.

Gospodarze kilkanaście lat temu produkowali trzodę chlewną w cyklu zamkniętym, utrzymując wówczas do 35 macior. Później przez ponad 10 lat prowadzili produkcję żywca wieprzowego w cyklu otwartym, po czym w 2018 roku wrócili do utrzymania macior, ale od razu w liczbie większej niż poprzednio.

Trzy lata temu, korzystając z dofinansowania w ramach PROW, wybudowaliśmy nową chlewnię na 200 loch i ruszyliśmy z produkcją warchlaków. Około roku funkcjonowaliśmy dobrze, jednak w tej chwili jest katastrofa. Wcześniej zdarzały się spadki cen świń, ale zazwyczaj trwały krótko. Teraz mamy zapaść od dłuższego czasu, a dodatkowo w bardzo szybkim tempie rosną koszty produkcji. Już do niej dokładamy i jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie, będziemy musieli ograniczyć produkcję prosiąt. Nie przeprowadzamy obecnie remontu stada. Jeśli sytuacja się nie poprawi, będziemy wybrakowywać najsłabsze sztuki, ale w ich miejsce nie będziemy wstawiać kolejnych loch – mówią rolnicy.

Nowy obiekt ma 17 m szerokości i 90 m długości. Znajdują się w nim 2 porodówki, w każdej z nich po 24 stanowiska porodowe oraz 4 kojce rezerwowe. W chlewni jest także warchlakar...

Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 05:41