r e k l a m a

Partner serwisu

Rolnik z Pałuk: na bydle mięsnym nie ma kokosów, ale można utrzymać rodzinę

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 02.07.2019r.

Już po raz kolejny, tym razem na jubileuszowej bo XX Regionalnej Wystawie Zwierząt Hodowlanych w Starym Polu, zabrakło bydła mlecznego. Na szczęście było bydło mięsne, które podobnie jak konie i alpaki, cieszyło się zainteresowaniem zwiedzających.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Najpiękniejszą krową wystawy została sztuka rasy charolaise

Czempiona wystawy wśród krów otrzymała sztuka rasy charolaise z hodowli Jerzego Magowskiego z Będzitowa, zaś najlepszą jałówką okazała się ta rasy limousine z obory Stanisława Wiśniewskiego z Tyrowa. W skład komisji sędziowskiej weszli pracownicy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego: Marek Kowalczyk oraz Piotr Boski.

Stabilniej niż z trzodą

W dniach 15–16 czerwca na targach organizowanych przez Pomorski Ośrodek Doradztw Rolniczego, swoje jałówki rasy limousine zaprezentował również Jarosław Macioszek z Rogóźna. Hodowca od tego roku zaczął jeździć ze swoimi zwierzętami po wystawach. Dwa tygodnie wcześniej zaprezentował je w Lubaniu, gdzie zdobyły tytuł czempiona i wiceczempiona. Do Starego Pola przywiózł te same 4 sztuki w wieku do 18 miesięcy.

Na uczestnictwo w wystawach hodowlanych namówił mnie Marek Kowalczyk z PZHiPBM. Jest to dobra reklama dla stada, tym bardziej, że wszystkie nasze buhajki sprzedajemy na byki rozpłodowe do innych gospodarstw. Natomiast nie sprzedajemy jałówek, które zostawiamy na powiększenie stada podstawowego, zrezygnowaliśmy z zupełnie nieopłacalnej trzody chlewnej – powiedział Jarosław Macioszek, dodając, że z bydła mięsnego może i kokosów nie ma, ale ceny są stabilne i przy stosunkowo tanim żywieniu, jakie stosuje z maksymalnym wykorzystaniem użytków zielonych, można utrzymać rodzinę, co niemożliwe było w przypadku trzody chlewnej.

Rozród potrzebuje witamin

r e k l a m a

Rolnik chce zwiększyć liczbę krów mamek z 23 do 40, których podstawą żywienia jest zielonka pastwiskowa w sezonie letnim oraz siano i sianokiszonka w okresie zimowym. Wystarczają im pasze objętościowe uzupełniane witaminami i minerałami podawanymi w postaci dużych lizawek mających formę wiaderka. – Takie lizawki są wygodne do zastosowania także na pastwisku, krowy pobierają je instynktownie. Bez dodatku minerałów i witamin siada rozród, dlatego ich podawanie jest takie ważne w przypadku krów i jałówek. Natomiast dokarmianie paszami treściwymi dotyczy cieląt oraz sztuk odsadzonych, które otrzymują śruty z własnych zbóż, śrutę rzepakową i suszony DDGS. Oczywiście nie przesadzamy z tym dokarmianiem, gdyż są to sztuki hodowlane, a nie opasowe – przyznał Jarosław Macioszek.


Jarosław Macioszek gospodaruje z żoną Wiolettą we wsi Rogóźno (Kujawsko-Pomorskie) na 40 ha. Utrzymuje 23 krowy mamki rasy limousine
  • Jarosław Macioszek gospodaruje z żoną Wiolettą we wsi Rogóźno (Kujawsko-Pomorskie) na 40 ha. Utrzymuje 23 krowy mamki rasy limousine
Buhajki hodowca sprzedaje w wieku pod klienta, raz młodsze, raz starsze, zazwyczaj roczne. Mało kiedy dorastają u niego do wagi 600 kg bo wcześniej znajdują nabywcę. W nowym miejscu odpowiadają za krycie krów i jałówek, dlatego nie mogą być zatuczone, aby jak najszybciej rozpoczęły krycie.

Padło tylko 1 cielę

Obecnie kryjący buhaj w stadzie Jarosława Macioszka niedługo zostanie wymieniony, gdyż w wiek rozrodczy lada moment wejdą jego córki. W stadzie nie ma sezonowości wycieleń, dlatego rozpłodnik cały rok chodzi z krowami. Na wystawie rolnik zaprezentował jego córki. Największym plusem, jak przyznał, przy bydle mięsnym jest mała pracochłonność, zaś sama rasa limousine wyróżnia się łatwymi porodami (przez 12 lat padło u niego tylko 1 cielę) oraz tym, że jest poszukiwana na rynku i nawet przy koniunkturalnych dołkach nie ma problemu z jej sprzedażą.


Jałówki ze stada Jarosław Macioszka, gdzie najstarsze krowy mają obecnie po 15 lat i 12 wycieleń za sobą
  • Jałówki ze stada Jarosław Macioszka, gdzie najstarsze krowy mają obecnie po 15 lat i 12 wycieleń za sobą
Przed dwoma laty Jarosław Macioszek wybudował nową oborą dla bydła, która zastąpiła zaadaptowaną na potrzeby zwierząt stodołę. Nowy bezstropowy obiekt posiada wymiary 32 x 15 m. Stół paszowy ma szerokość 3,5 m, po obu jego stronach znajdują się części legowiskowe na głębokiej ściółce.


Krowa charolaise z hodowli Jerzego Magowskiego
  • Krowa charolaise z hodowli Jerzego Magowskiego
Na pastwisko bydło wychodzi pomiędzy 20 kwietnia a 1 maja. Z wypasu korzysta do późnej jesieni. Na noc w celach bezpieczeństwa jest zganiane na przyoborowy okólnik, posiadający mocniejsze ogrodzenie. – Często się zdarzało tak, że elektryczny pastuch był przerywany przez dziką zwierzynę, dlatego na noc krowy są zaganiane bliżej siedliska, wtedy możemy spać spokojnie – wyjaśnił Jarosław Macioszek.

Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody