r e k l a m a

Partner serwisu

Simental czy Limousine - którą rasę bydła warto wybrać?

Hodowla Zwierząt Bydło mięsne
Data publikacji 02.03.2020r.

Warmia i Mazury to idealne miejsce do produkcji bydła mięsnego, dużo łąk, pastwisk, okresowo zalewanych, liczne naturalne zbiorniki wodne, niewielkie wzniesienia przechodzące w dość wysokie góry, często zbyt trudne do uprawy, ale idealne do wypasu bydła. A widok  200, czy 300 sztuk bydła rasy limousine, czy simental w jednym miejscu zawsze robi wrażenie i kojarzy się z wiejską sielanką.

Zarejestruj się, i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Sielski widok, ale i ciężka praca

W takich przyjaznych okolicznościach przyrody, od bardzo wczesnej wiosny praktycznie do końca listopada żyje sobie w sumie prawie 800 sztuk bydła, w tym 440 mamek. Zwierzęta przebywają w trzech gospodarstwach zlokalizowanych w dwóch powiatach; ostródzkim i olsztyńskim.  Odwiedziliśmy gospodarstwo w miejscowości Wenecja, w powiecie ostródzkim, w którym przebywa aktualnie ponad  370 sztuk bydła.

Na terenie każdego gospodarstwa są budynki, które przejęliśmy po byłych PGR-ach, wszystkie są zmodernizowane i przystosowane do potrzeb bydła. Tu w Wenecji mamy rasy limousine i simental, w drugim gospodarstwie w Brzydowie jest  rasa limousine, a w trzecim mamy tylko simental – wyjaśnia  Krzysztof Ogonowski, dyrektor gospodarstwa. 

Od 4 lat w gospodarstwie prowadzony jest opas bydła, oparty na paszach objętościowych. Trwa on przez okres od 18 do 22 miesięcy i do osiągnięcia wagi około 750 kg.

Jakie są zalety simentali mięsnych, a jakie bydła limousine?

r e k l a m a

Prowadzimy pełną kontrolę wagi, podczas ostatniego ważenia odnotowaliśmy przyrosty dobowe na poziomie 1,7 kg u limousine i 1,9 kg u simentala, które z reguły lepiej wykorzystują duże ilości pasz objętościowych  i nie są tak wybredne. Zaletą simentali jest to, że można je opasać do wysokich mas ciała, ale bez zbytniego otłuszczenia tuszy.
Rozmówca podkreślił, że simentale rodzą się z wyższą masą ciała i czasem zdarzają się ciężkie porody, dlatego w gospodarstwie praktykowane są  wycielenia w oborze pod kontrolą. Wyższa masa urodzeniowa przekłada się  później na wyższe masy ciała odsadzanych cieląt, poza tym simentalki mają wyższą mleczność, dzięki czemu cielęta osiągają masę nawet o 10 proc. większą, niż cielęta rasy limousine. Simentale osiągają odpowiednią do sprzedaży wagę nawet 2 miesiące wcześniej niż w tym samym czasie urodzone bydło rasy limousine – dodaje rozmówca. Przy rasie limousine nie ma żadnych problemów przy wycieleniach, ponieważ cielęta mają mniejszą masę urodzeniową. Jest to rasa o dużo większym temperamencie niż simental, więc często hodowcy wspominają o  agresywnym zachowaniu w okresie okołoporodowym, ale mamki limousine są bardzo opiekuńcze – podsumowuje dyrektor gospodarstwa w Wenecji.

Wypas od kwietnia do listopada

Zarządzający gospodarstwem dużą wagę przywiązują do sezonowości wycieleń, które odbywają się od stycznia do marca, tak, żeby wszystkie były pod kontrolą i odbywały się w oborze. Pod koniec kwietnia lub na początku maja, jak już trawy na tyle odrosną, że możliwy jest wypas, bydło wychodzi na zewnątrz i wraca do obory pod koniec listopada. W gospodarstwie prowadzone jest krycie haremowe, czyli tworzone są stada, w których jeden buhaj przebywa z 40 krowami. W tej chwili na potrzeby gospodarstwa wykorzystywanych jest 11 buhajów rozpłodowych. Piękne, potężne sztuki o wadze około 1200 kg, połowę stanowią buhaje rasy limousine, a druga połowa to simentale – opowiada rozmówca. W okresie żywienia letniego pastwisko zaspokaja zapotrzebowanie pokarmowe krowy – matki i jej cielęcia, dodatek pasz treściwych jest zbędny. Dodatek pasz treściwych podawany jest dla mamek sporadycznie np. w okresie laktacji, gdy karmią cielęta.

Skuteczność zacieleń utrzymuje się na poziomie 95 proc. i trzeba dbać, żeby wszystko było jak należy po porodzie. Musi być bowiem minimum 90 proc. odchowanych cieląt, żeby można było powiedzieć, że mamy udaną hodowlę.

Krzyżówka simental x limousine

Ostatnio próbujemy robić krzyżówkę, do której namówiły nas zakłady mięsne, a konkretnie jest to krzyżówka mamki simental i buhaja limousine i potwierdzam, że krzyżówka sprawdza się, jest oczekiwany i pożądany przyrost mięśni – mówi dyrektor gospodarstwa. 

Właściciele gospodarstwa mieli taki plan, żeby powiększyć stado do 1000 sztuk, czyli do około pięciuset matek, ale na razie wstrzymali się z działaniami, bo sytuacja na rynku wołowiny jest bardzo niestabilna, ceny niskie, nie zachęcają do powiększania stada i rozwijania się, ale w przyszłości, kto wie?

Dr inż. Monika Kopaczel-Radziulewicz
Zdjęcia: Dr inż. Monika Kopaczel-Radziulewicz

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody