StoryEditorŚwinie

Tragicznie niska cena świń. Rolnicy tracą, a ubojnie i przetwórcy się bogacą

18.10.2021., 20:10h
Paweł Brychcy uważa, że przy tak niskich cenach tuczników, jakie oferują skupujący, rolnicy stają się sponsorami zakładów mięsnych i pośredników, którzy dostają pełnowartościowy towar prawie za bezcen. Byłoby to śmieszne, gdyby nie tragiczna sytuacja producentów trzody chlewnej, zwłaszcza w obszarach objętych ograniczeniami z powodu afrykańskiego pomoru świń. Mija rok, od kiedy znaleźli się w czerwonej strefie, a perspektywy uwolnienia się z niej nie widać.

Paweł Brychcy z miejscowości Podmokle Małe w powiecie zielonogórskim od kilku już lat rozmyśla o zwiększeniu skali produkcji świń. Zakupił nawet od sąsiadów działkę z budynkami, z których jeden mógłby połączyć z własną chlewnią. Obecnie służy on do magazynowania słomy. Lochy prośne i luźne są bowiem utrzymywane w gospodarstwie na płytkiej ściółce, a tuczniki na głębokiej. Jedynie porodówka z odchowalnią zostały przerobione na podłogi rusztowe.

Rolnik przejął gospodarstwo po rodzicach w 2008 roku. Z 18 ha ziemi udało mu się zwiększyć areał do 90 ha, z czego około 40 ha stanowią dzierżawy. Uprawia pszenicę, jęczmień, żyto i pszenżyto na paszę dla zwierząt oraz rzepak. Ostatnio także na niewielkim areale na najsłabszych gruntach 2,5 ha łubinu wąskolistnego, który podaje tucznikom od 75 kg masy ciała, zastępując nim część śruty rzepakowej. Prosięta natomiast białko otrzymują jedynie w postaci poekstrakcyjnej śruty sojowej. W gospodarstwie jest 25 loch mieszańcowych ras wielka biała polska i polska biała zwisłoucha, które są inseminowane nasieniem kupowanym w SUL w Skwierzynie.

Prosięta odsadza się w 28. dn...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
19. kwiecień 2024 22:12