r e k l a m a

Partner serwisu

W 2020 roku rolnik nie zarobił ani na świniach, ani na ziemniakach

Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 30.12.2020r.

Witold Szczerba prowadzi gospodarstwo produkujące trzodę chlewną, ale dochód opiera również na produkcji roślinnej. Rolnik uprawia ziemniaki – zarówno jadalne, jak i przemysłowe. Te dwie gałęzie zazwyczaj się uzupełniają, ale 2020 rok był wyjątkowo niesprzyjający, bo w stosunku do poprzedniego spadły zarówno ceny ziemniaków jadalnych, jak i tuczników.

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Produkcja od warchlaka do tucznika w cyklu zamkniętym pozwala oszczędzić

Witold Szczerba produkuje tuczniki w cyklu zamkniętym. Utrzymuje 35 loch rasy pbz, od których uzyskane potomstwo w całości przeznacza do tuczu.

– Nie sprzedaję warchlaków. Uważam, że w cyklu zamkniętym od prosiaka do tucznika zostanie mi więcej pieniędzy. Staram się zaoszczędzić na każdym etapie produkcji. Po pierwsze, oszczędzam na własnej produkcji warchlaka, a po drugie skarmiając podczas tuczu wyprodukowane w gospodarstwie ziarno. Cena zbóż nie jest wprawdzie najgorsza w porównaniu z innymi latami, ale uważam, że sporządzając mieszanki w oparciu o własne zboże, obniżam koszty produkcji – wyjaśnia Witold Szczerba.

Jak rolnik oszczędza na paszach dla świń?

Prosięta przy maciorach otrzymują gotową mieszankę, natomiast po odsadzeniu, w zależności od masy ciała, gospodarz podaje trzy różne mieszanki przygotowane w gospodarstwie. Bazuje na zbożach i koncentracie. W ubiegłym roku w skład mieszanki wchodziło jeszcze mielone ziarno kukurydzy, ale w tym roku ze względu na wyższą jego cenę sprzedał kukurydzę i zastąpił ją ziarnem zbóż.

– Zbóż mam więcej niż kukurydzy, więc może przynajmniej ze sprzedaży kukurydzy będę miał jakieś przyzwoite pieniądze, bo cena tuczników jest bardzo kiepska. Warchlaki do 40 kg masy ciała otrzymują 20% koncentratu, 40% śruty pszennej i 40% śruty jęczmiennej. Następna mieszanka przeznaczona jest dla zwierząt od 40 do 60 kg. W jej skład wchodzi 15% koncentratu, 30% śruty z pszenżyta, 30% śruty pszennej, 15% śruty jęczmiennej i 10% śruty żytniej – mówi rolnik.

Ostatnia mieszanka przygotowywana jest dla tuczników od masy ciała 60 kg do końca tuczu. Zawiera: 10% koncentratu, 20% pszenicy, 20% żyta i 50% pszenżyta. Gospodarz podkreśla, że 2020 rok był bardzo niekorzystny dla jego gospodarstwa.

Ceny ziemniaków przemysłowych są stabilne, ale ziemniaki jadalne staniały

r e k l a m a

– Lepszy zarobek był na ziemniakach przemysłowych niż na konsumpcyjnych. Cena ziemniaków skrobiowych utrzymuje się na stabilnym poziomie, ale niestety bardzo staniały ziemniaki jadalne. Po dobrych cenach ziemniaków konsumpcyjnych w 2019 roku wzrosła powierzchnia ich uprawy, więc teraz cena mocno spadła. W 2020 roku zarówno świnie, jak i ziemniaki były tanie, więc nie można było zrekompensować deficytu z jednej produkcji zyskiem z drugiej. Jednak nie mogę zlikwidować tuczników, gdyż w przypadku cyklu zamkniętego jest to skomplikowane. Rolnicy, którzy prowadzą tucz w cyklu otwartym, przy tak niskich cenach żywca po prostu nie wstawiają warchlaków do tuczu. W moim przypadku likwidacja trwałaby długo, bo mam prośne lochy i musiałbym czekać na wyproszenia, a później jeszcze musiałbym tuczyć urodzone prosięta albo przynajmniej sprzedać je jako warchlaki. Ponadto przy ewentualnej poprawie koniunktury odbudowa stada byłaby długotrwała, trudna i kosztowna – argumentuje Witold Szczerba.

Rolnik utrzymuje lochy rasy polskiej białej zwisłouchej
  • Rolnik utrzymuje lochy rasy polskiej białej zwisłouchej

Warchlaki utrzymywane są na plastikowych rusztach. Następnie trafiają do tuczarni na głębokiej ściółce

  • Warchlaki utrzymywane są na plastikowych rusztach. Następnie trafiają do tuczarni na głębokiej ściółce

W gospodarstwie sprawdza się zarówno krycie naturalne loch, jak i inseminacja

Rolnik stosuje w stadzie krycie naturalne loch i inseminację. Skuteczność obu metod jest podobna, a czynnikiem decydującym o wyborze jednej z nich jest posiadany czas.

Podczas natłoku prac polowych decyduję się głównie na inseminację, gdyż mogę w ten sposób zapłodnić pięć macior naraz. Knur nie może pokryć tylu loch w krótkim czasie, więc naturalne zapłodnienia stosuję głównie zimą, kiedy mam więcej czasu na dopilnowanie pokryć. Obecny reproduktor jest mieszańcem ras duroc i pietrain. Natomiast kupując nasienie, wybieram różne rasy mięsne – tłumaczy pan Witold.

Świnie utrzymuje w dwóch zmodernizowanych budynkach powstałych w latach 1974 i 1975. W jednym znajdują się porodówki – dwie komory po pięć kojców, oraz odchowalnia i pomieszczenie dla loch luźnych. W drugim budynku utrzymywane są tuczniki.

– Urządzając budynek dla macior i prosiąt, praktycznie wszystko wykonałem samodzielnie, stosując w pomieszczeniach posadzki rusztowe. Wymagało to sporo czasu i pracy. Między innymi dlatego, modernizując tuczarnię, żeby było szybciej, zdecydowałem się na zastosowanie głębokiej ściółki. Tuczniki na słomie mają dobre warunki, a ja dodatkowo mam obornik, który szczególnie na słabszych glebach jest cennym i potrzebnym nawozem – podkreśla Witold Szczerba.

Witold Szczerba wspólnie z żoną Beatą prowadzi w Kręgach w gminie Somianka w powiecie wyszkowskim gospodarstwo produkujące tuczniki w cyklu zamkniętym oraz ziemniaki jadalne i skrobiowe. Gospodarze uprawiają 20 ha gruntów własnych i 43 ha dzierżawionych. W strukturze zasiewów 5 ha zajmuje kukurydza, 6 ha ziemniaki, a pozostałą część zboża, takie jak: pszenica, pszenżyto, żyto i jęczmień. W 2020 roku plony mokrej kukurydzy przy wilgotności 30% wyniosły 14 t/ha, plony zbóż około 5 t/ha, a ziemniaków około 50 t/ha. Rolnicy posiadają około 200 warchlaków i tuczników oraz 35 macior. Roczna sprzedaż tuczników wynosi około 600 sztuk. Zwierzęta sprzedawane są przy masie ciała 100–120 kg.
  • Witold Szczerba wspólnie z żoną Beatą prowadzi w Kręgach w gminie Somianka w powiecie wyszkowskim gospodarstwo produkujące tuczniki w cyklu zamkniętym oraz ziemniaki jadalne i skrobiowe. Gospodarze uprawiają 20 ha gruntów własnych i 43 ha dzierżawionych. W strukturze zasiewów 5 ha zajmuje kukurydza, 6 ha ziemniaki, a pozostałą część zboża, takie jak: pszenica, pszenżyto, żyto i jęczmień. W 2020 roku plony mokrej kukurydzy przy wilgotności 30% wyniosły 14 t/ha, plony zbóż około 5 t/ha, a ziemniaków około 50 t/ha. Rolnicy posiadają około 200 warchlaków i tuczników oraz 35 macior. Roczna sprzedaż tuczników wynosi około 600 sztuk. Zwierzęta sprzedawane są przy masie ciała 100–120 kg.


Józef Nuckowski

Zdjęcia: Józef Nuckowski

Ten produkt może Ciebie zainteresować

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Czapka z daszkiem - Tygodnik Poradnik Rolniczy

Płacisz tylko

27,00 zł

Cena regularna 35,00 zł

SPRAWDŹ

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody