StoryEditorŚwinie

W rok liczba świń spadła w Polsce o ponad 600 tys. Czy jest jeszcze szansa na polskiego schabowego?

04.02.2023., 21:02h
Najnowsze dane GUS-u nie napawają optymizmem. Według wstępnych danych podsumowujących 2022 rok połowie trzody chlewnej w Polsce zmniejszyło się o 6%. Znacząco wzrósł import wieprzowiny, którą kupujemy od Duńczyków, Belgów i Niemców. Czy polska wieprzowina zniknie wkrótce ze sklepowych półek?  

Pogłowie świń w przeciągu roku zmniejszyło się o 6%

Według wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego pogłowie świń w grudniu 2022 r. liczyło 9624,3 tys. sztuk. Oznacza to redukcję pogłowia o 6,0% w stosunku do analogicznego okresu. Czy to dużo? Można się pokusić o stwierdzenie, że nie, jednak przyglądając się danym z poprzednich lat można zauważyć, że redukcja krajowego pogłowia świń jest systematyczna i rokrocznie polscy hodowcy utrzymują coraz mniej zwierząt. Dekadę temu polskie pogłowie świń wynosiło 11,2 mln sztuk, czyli w stosunku do obecnego stanu trzody chlewnej było o ponad 14% większe. W latach 2005-2007 krajowe pogłowie świń wynosiło ponad 18 mln sztuk (w 2006 roku 18,9 mln), czyli było praktycznie dwa razy większe od obecnego.

Zmniejszenie pogłowia nie nadąża jednak za redukcją gospodarstw utrzymującą świnie, która jest wręcz lawinowa. Na początku 2020 roku ok 120 tys. gospodarstw w Polsce zajmowało się chowem świń. Dziś liczba ta wynosi już zaledwie 56 tys. Łatwo policzyć, że w przeciągu zaledwie 3 lat ponad połowa rolników zrezygnowała z tej gałęzi produkcji zwierzęcej. Na tak masową rezygnację rolników miało wpływ wiele czynników, takich jak niska opłacalność produkcji, straty spowodowane szerzącą się epidemią ASF, problemy ze sprzedażą tuczników ze stref czy wysokie koszty ponoszone na bioasekurację gospodarstw. Wszystkie te nawarstwiające się problemy toczące od lat branżę mięsną, tylko przyspieszyły decyzję wielu rolników o zaprzestaniu chowu trzody chlewnej.

Jak zmieniło się pogłowie trzody chlewnej w 2022 roku – dane GUS

  • Stado loch na chów zmniejszyło się o 9,4% do poziomu 592,6 tys. sztuk,
  • Pogłowie loch prośnych zmniejszyło się o 6,7% do 404,8 tys. sztuk,
  • Ilość prosiąt o wadze do 20 kg zmniejszyła się o 11,8% wynosząc obecnie 1,89 mln
  • Pogłowie trzody chlewnej na ubój o wadze 50 kg i więcej (tuczniki) spadło o 1,8%

Rośnie import wieprzowiny, maleje eksport

Znacząco zmalał eksport krajowej wieprzowiny. Do grudnia 2022 r. wyeksportowano prawie 3,2 tys. t żywej trzody, czyli o ponad 19% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Największym odbiorcą żywej trzody z Polski jest Słowacja. 14% spadek odnotował też eksport mięsa wieprzowego, którego największe ilości trafiły do Czech. 

Według danych GUS w okresie styczeń - listopad 2022 r. import żywej trzody chlewnej wzrósł o 5,7% (6388,1 tys. sztuk), w tym odnotowano wzrost importu prosiąt i warchlaków, który wyniósł 4,3%

O ponad 12% wzrósł także import mięsa. W okresie od stycznie do listopada 2022 r. przekroczył on 673 tys. t, wobec 658 tys. t przed rokiem. Najwięcej trafiło na nasz rynek produktów z Danii, Belgii i Niemiec. Cieżko się nie zgodzić z analitykami rynkowymi, że przy utrzymującej się od lat tendencji przewagi importu wieprzowiny nad jej eksportem, schabowy z polskiej świni może stać się w niedalekiej przyszłości poszukiwanym rarytasem.

Zdjęcie: Unsplash

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 13:42