Więcej chelatów to więcej prosiąt


Składniki mineralne spełniają w organizmie wiele funkcji. Biorą udział w budowie układu kostnego, tkanek oraz są elementem składowym wielu związków organicznych. Ponadto regulują ciśnienie osmotyczne komórek, gospodarkę wodną oraz pH płynów ustrojowych. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z ich wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, zaniedbując ten aspekt żywienia zwierząt.
Z artykułu dowiesz się:
- Czym są chelaty?
- Jakie są zalety stosowanie chelatów w żywieniu świń?
- Jakie są objawy niedoborów podstawowych mikroelementów u świń?
- Jakie pierwiastki są niezbędne w diecie zwierząt przeznaczonych do rozrodu?
r e k l a m a
Związki mineralne występujące w surowcach roślinnych są słabo wykorzystywane przez organizm zwierzęcy. Specyficzne połączenie minerałów z innymi cząsteczkami ma za zadanie stworzyć związki, których udział w mieszance nie musi być na najwyższym poziomie, ale są one efektywniej wykorzystywane. Chelaty to związki, które charakteryzują się lepszą wchłanialnością z przewodu pokarmowego, dzięki czemu szybciej docierają do tkanek i narządów. Są to związki kompleksowe, w których cząsteczka organiczna za pomocą najczęściej dwóch lub trzech grup łączy się z dwu- lub trójwartościowym kationem metalu.
Chelaty charakteryzują się wysoką trwałością, co jest skutkiem utworzenia tzw. pierścienia chelatowego, czyli fragmentu, którego jednym z elementów jest właśnie atom metalu. Najtrwalsze związki tego typu zawierają pięcio- i sześcioczłonowe pierścienie chelatowe. Związki te często stosowane są zarówno w produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej. Chelaty odznaczają ...
Przeczytaj ten artykuł za darmo w aplikacji TPR News
Pobierz aplikację TPR News już teraz za darmo!

Przeczytaj cały artykuł w wersji premium
dla prenumeratorów.
Jeśli jesteś prenumeratorem, lub wykupiłeś dostęp do serwisu - ZALOGUJ SIĘ
Nie masz wykupionego dostępu wybierz jedną z opcji:
-
Dla prenumeratorów
0,00 zł
-
Pojedynczy artykuł
3,69 zł
/ za artykuł -
Miesięczny dostęp + e-wydanie
19,90 zł
/ za miesiąc