StoryEditorŻywienie świń

Włókno w żywieniu świń. Jakie ma znaczenie?

18.11.2022., 15:11h
Temat zawartości włókna w pa­szach dla trzody chlewnej od lat budzi wiele kontrowersji. Jedni zalecają ograniczanie jego ilości w składzie mieszanki do minimum, twierdząc, że wpływa negatywnie na wykorzystanie paszy. Inni żywieniowcy uważają natomiast, że zwiększona ilość włókna w paszy redukuje problemy zdrowotne pojawiające się w stadzie.

Zarówno nadmiar włókna, jak i niedobór są szkodliwe dla świń

Włókno jest nieodłącznym składnikiem pasz dla świń, jednak zarówno jego nadmiar, jak i niedobór mogą doprowadzić do negatywnych konsekwencji. Co więcej, nie jest obojętne dla zdrowia organizmu źródło pochodzenia włókna pokarmowego. W bardzo dużym uproszczeniu włóknem określamy te składniki paszy, które nie są trawione przez endogenne enzymy przewodu pokarmowego zwierząt. Są to głównie składniki ścian komórkowych roślin (celuloza, hemiceluloza, ligniny), czyli tak zwane włókno surowe.

Od jakiegoś czasu w żywieniu trzody chlewnej funkcjonuje również pojęcie włókna pokarmowego, które jest znacznie szersze niż włókno surowe. Oprócz wymienionych wcześniej substancji w skład włókna pokarmowego wchodzą również inne polisacharydy, takie jak beta-glukany, arabinoksylany, tzw. skrobia oporna (która nie jest rozkładana w jelicie cienkim), pektyny, a także związki z innych grup chemicznych, takie jak kutyna i suberyna (pochodne tłuszczowców) czy krzemionka będąca związkiem nieorganicznym.

Włókno - niezbędne dla funkcjonowania przewodu pokarmowego 

O ile ukł...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
25. kwiecień 2024 17:01