StoryEditorżywienie

Zalety roślin strączkowych w żywieniu zwierząt

20.02.2020., 23:02h
10 lutego obchodzony był Światowy Dzień Nasion Roślin Strączkowych. Warto przy tej okazji przypomnieć zasady podawania ich zwierzętom. Mogą bowiem być ważnym źródłem białka roślinnego i aminokwasów w żywieniu świń. Krajowe źródła białka są wolne od genetycznej modyfikacji, a koszt kilograma białka jest niższy, więc produkcja pasz jest tańsza.
Rośliny strączkowe mają właściwości wiążące azot, co przyczynia się do zwiększenia żyzności gleby. Ich uprawa wspiera więc zrównoważone rolnictwo. W przypadku trzody chlewnej jednak ich najważniejszą cechą jest dostarczanie białka. W ostatnich latach dzięki programom wykorzystania nasion roślin strączkowych w żywieniu świń i drobiu udało się zweryfikować wiedzę na temat obecnych na rynku odmian. Okazało się, że współczesne odmiany, dzięki pracom hodowlanym, mają znacząco zmniejszoną zawartość czynników antyodżywczych.

Poekstrakcyjna śruta sojowa jest bardzo dobrym surowcem białkowym i nie da się całkowicie wyeliminować jej z żywienia zwierząt, ale można ją w dużym stopniu zastąpić naszymi krajowymi surowcami. Zdaniem specjalistów, stosowanie nasion roślin strączkowych może przyczynić się do uzyskiwania dobrej jakości tusz bez znaczącego pogorszenia wyników produkcyjnych. Pod warunkiem oczywiście, że wytworzone z nich pasze będą w pełni uwzględniały zapotrzebowanie poszczególnych grup wiekowych świń.

Porównywalnie ze śrutą sojową ale taniej i bezpieczniej

Wartość pokarmowa krajowych źródeł białka zmieni...
Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 15:01