Dzwonek Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

r e k l a m a

Partner serwisu

Żywienie świń: Jak polepszyć wykorzystanie paszy?

Żywienie świń: Jak polepszyć wykorzystanie paszy?
Hodowla Zwierząt Świnie
Data publikacji 15.02.2018r.

Jednym z parametrów oceny efektywności tuczu jest wykorzystanie paszy wpływające na koszt produkcji kilograma żywca. Wykorzystanie paszy w chlewniach produkcyjnych w okresie tuczu wynosi średnio 2,9 kg na 1 kg przyrostu. W praktyce jednak w wielu gospodarstwach przekracza 3 kg, pogarszając opłacalność tuczu świń.

r e k l a m a

Przyczyną gorszego wykorzystania paszy jest stosowanie mieszanek źle zbilansowanych, zawierających nadmierną ilość włókna lub surowce utrudniające strawność paszy. Wartość pokarmowa paszy zależna jest od zawartości podstawowych składników pokarmowych oraz stopnia, w jakim są one strawne w przewodzie pokarmowym zwierząt. Przy czym strawność poszczególnych składników znajdujących się w paszach jest zróżnicowana. Stopień wykorzystania białka, tłuszczu, węglowodanów, włókna oraz składników mineralnych i witamin zależny jest zarówno od składu mieszanki, jak i wieku zwierząt oraz sposobu obróbki paszy.

Udział włókna w paszy

Ponieważ zawartość włókna w mieszance ma istotny wpływ na strawność paszy, dlatego dla poszczególnych grup wiekowych świń określono maksymalną zawartość tego składnika w mieszance. Zwiększenie udziału włókna ponad wartości zalecane prowadzi do istotnego pogorszenia strawności mieszanki, a tym samym ma wpływ na wykorzystanie paszy. Prosięta do masy ciała 10 kg powinny otrzymywać mieszankę zawierającą maksimum 5% włókna. W okresie wzrostu od 10 do 70 kg masy ciała maksymalny udział włókna nie powinien przekraczać 6%, natomiast w końcowym okresie tuczu – 7%. W mieszankach dla loch optymalny udział włókna wynosi w przypadku loch prośnych 6–10%, a loch karmiących 4–6%.

W żywieniu zwierząt odchodzi się od bilansowania składu mieszanki na zawartość białka ogólnego na rzecz bilansowania w oparciu o ogólną zawartość aminokwasów w paszy. Ten system pozwala ograniczać ilość białka w paszy, a jednocześnie zachować odpowiednią koncentrację aminokwasów egzogennych. I tak na przykład, w przypadku żyta i owsa strawność aminokwasów jest o około 10% niższa aniżeli dla pszenicy. Przy porównaniu pasz białkowych niższa jest o 15% strawność lizyny i tryptofanu w śrucie rzepakowej w porównaniu ze śrutą sojową.




Jeszcze dokładniejszym systemem jest bilansowanie składu mieszanki w oparciu o zawartość aminokwasów strawnych do końca jelita cienkiego. System ten uwzględnia pokrycie zapotrzebowania na aminokwasy na poziomie składników, które mogą być w pełni wykorzystane przez świnie. Dzięki temu istnieje możliwość obniżenia poziomu białka ogólnego w mieszance, ograniczenia składników paszy wyłącznie do komponentów pochodzenia roślinnego, zmniejszenia emisji azotu do środowiska i poprawy mikroklimatu w chlewni oraz zmniejszenia kosztów żywienia.

Technologiczna obróbka

Jednym z najprostszych zabiegów poprawiających strawność pasz, a przez to lepsze ich wykorzystanie, jest śrutowanie polegające na zniszczeniu twardej włóknistej okrywy nasiennej i rozdrobnieniu ziarna w celu zapewnienia dobrej dostępności dla składników pokarmowych. Dla zwierząt rosnących optymalna średnica cząstek śruty wynosi 0,6–0,7 mm. Wykorzystanie śruty o średnicy 0,5 mm jest o 6% lepsze w porównaniu do paszy wykonanej z udziałem śruty o średnicy 0,9–1,0 mm.

Kolejnym zabiegiem wpływającym na poprawę strawności ziarna jest obłuskiwanie. Efekty tego zabiegu są najlepiej widoczne w przypadku owsa. Ziarno owsa niepozbawione łuski zawiera aż 18,8% włókna, natomiast po obłuskaniu ilość ta zmniejsza się do 2,3%. Efektem tego zabiegu jest istotne podwyższenie strawności białka, włókna i węglowodanów.

Z przemysłowych metod można wymienić zabieg ekstruzji, który polega na sprężaniu paszy, co podnosi ciśnienie i temperaturę, a tym samym powoduje zwiększenie strawności skrobi, zniszczenie inhibitorów trypsyny oraz drobnoustrojów w paszy. Proces granulacji pasz polega na działaniu temperatury i ciśnienia, w wyniku czego następuje poprawa strawności węglowodanów, zniszczenie drobnoustrojów oraz niektórych czynników antyżywieniowych. Granulacja zapobiega rozwarstwianiu składników paszy oraz istotnie zmniejsza pylenie paszy.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

Widziałeś już nasze video "Rolnicy walczą o przetrwanie gospodarstw mlecznych. Ci hodujący świnie już nie mają nadziei"?

r e k l a m a

r e k l a m a

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody