r e k l a m a

Partner serwisu

Żywienie żytem hybrydowym obniża koszty tuczu

Hodowla Zwierząt Żywienie świń
Data publikacji 07.08.2019r.

Zakup gotowych mieszanek jest na ogół droższy niż wytworzenie paszy w gospodarstwie na bazie własnych zbóż. Ziarno stanowi podstawę żywienia trzody chlewnej, dlatego też należy znać ograniczenia w zastosowaniu poszczególnych gatunków zbóż wynikające z występowania w nich substancji antyżywieniowych.

Zboża są podstawowym surowcem używanym do produkcji mieszanek paszowych dla świń. Dostarczają energii, a ze względu na znaczny udział w dawce pokarmowej, także sporo białka. Szacuje się, że dostarcza ono 40–85% energii w dawkach dla świń. Wartość energetyczna ziarna zbóż uzależniona jest jednak nie tylko od składu chemicznego, również warunki zbioru, suszenia i przechowywania mogą wpływać na poziom energii w zbożach. Należy pamiętać, że użycie złej jakości zboża w żywieniu świń będzie powodem zmniejszenia pobrania paszy i pogorszenia jej wykorzystania oraz obniżenia przyrostów dziennych.

r e k l a m a

Jęczmień i pszenica w żywieniu świń

W żywieniu świń najczęściej wykorzystuje się jęczmień, który może stanowić w tuczu nawet 70% dawki. W żywieniu prosiąt i warchlaków udział tego zboża w dawce nie powinien przekraczać 40%. Jęczmień jest ziarnem o najbardziej stałym składzie chemicznym niezależnym od odmiany. Ziarno jęczmienia nie zawiera czynników antyżywieniowych, dzięki temu może być skarmiane praktycznie w nieograniczonych ilościach nawet jako jedyne zboże w tuczu. Świnie pobierają jęczmień chętnie i jest on bardzo dobrze trawiony. Wywiera również korzystny wpływ na jakość mięsa i słoniny. W niektórych krajach, na przykład w Danii, ziarno jęczmienia z uwagi na dużą zawartość włókna jest stosowane wyłącznie w żywieniu loch prośnych. Pozostałe grupy technologiczne żywione są pszenicą, którą w żywieniu świń można stosować bez ograniczeń w zależności od potrzeb pokarmowych zwierząt. Jednak jej wysoki udział w mieszankach zmniejsza opłacalność tuczu świń. Jest niezbędnym składnikiem pasz dla prosiąt, a także wymagających dużej koncentracji energii w dawce loch karmiących.

r e k l a m a

Pszenżyto daje dobre wyniki w produkcji trzody chlewnej

Dzięki temu, że jest to zboże powstałe ze skrzyżowania pszenicy z żytem, zawiera mniej substancji antyżywieniowych niż żyto. Uważane jest za konkurencyjne ziarno w stosunku do jęczmienia. Stosuje się je w ilości od 25% w żywieniu prosiąt do nawet 70% w dawce na końcowy okres tuczu. Przy bilansowaniu dawek z udziałem pszenżyta należy jednak brać pod uwagę jego zmienny skład chemiczny i wahania w zawartości związków antyżywieniowych. Z tego też względu bezpieczniej jest stosować bardziej umiarkowane ilości tego zboża w paszach dla świń.

Dostarcza energii

Tradycyjnie stosowane surowce paszowe pozwalają optymalizować skład mieszanek paszowych, jednak ich ceny są bardzo zbliżone, co powoduje znaczną trudność w manewrowaniu kosztami produkcji. Obniżenie nakładów wymaga zastosowania rozwiązań niekonwencjonalnych, jak na przykład zastosowanie kiszonego ziarna kukurydzy czy CCM w miejsce śrutowanego zboża. Wadą tego rozwiązania jest podwyższona wilgotność surowca, a co za tym idzie mieszanki paszowej, co może powodować zbrylanie się paszy. Można też wprowadzić do żywienia znaczący udział taniego surowca o wysokiej zawartości suchej masy, jakim jest żyto.

Przyczyną ograniczania stosowania żyta w żywieniu trzody chlewnej były wyniki badań wskazujące na obniżanie wskaźników produkcyjnych, przede wszystkim spadek przyrostów masy ciała, a także wzrost zużycia paszy. W ostatnich latach pojawiło się jednak wiele nowych odmian tego zboża, których zastosowanie w żywieniu świń nie powoduje takich problemów ze wskaźnikami tucznymi. Nowoczesne odmiany żyta, poza kukurydzą są dobrym źródłem energii. Chociaż niektórzy uważają, że kukurydza wyprodukowana w naszym kraju z uwagi na duże porażenie mikotoksynami nie jest dobrą paszą w żywieniu trzody. Wartość pokarmowa żyta jest ograniczana zawartością substancji antyżywieniowych. Nie powinno podawać się żyta maciorom wysoko prośnym i karmiącym ani prosiętom, można natomiast maciorom luźnym i niskoprośnym (25% w mieszance).


Gatunek oraz jakość zbóż użytych do produkcji pasz dla świń decydują o opłacalności tuczu
  • Gatunek oraz jakość zbóż użytych do produkcji pasz dla świń decydują o opłacalności tuczu
Jak przekonują przedstawiciele KWS Lochow Polska, wstępne badania z udziałem 25 i 50% żyta w paszach grower i finiszer przeprowadzone na świniach hybrydowych PIC pokazały bardzo dobre efekty w zakresie tempa wzrostu i ekonomicznych wskaźników tuczu, przy jednak nieco podwyższonym zużyciu paszy. Wyniki te skłoniły firmę do dalszego testowania żyta w żywieniu świń z dalszym podnoszeniem jego udziału w mieszankach.

Artykuł podzielony na strony, czytasz 1 z 2 stron.

r e k l a m a

r e k l a m a

Partner serwisu

r e k l a m a

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody