StoryEditorpozostałe rośliny

21 odmian soi sprawdzonych na polu w kujawsko-pomorskim. Czym się charakteryzują?

17.11.2021., 10:11h
Potencjał 21 odmian soi w tym roku sprawdzany był na poletkach doświadczalnych firmy Agrolok. Na przedmieściach Golubia-Dobrzynia na areale około 15 ha, co roku testuje ona kilkaset odmian różnych gatunków roślin rolniczych. Soja jest siana po to, aby sprawdzić jak w warunkach województwa kujawsko-pomorskiego sprawdzają się odmiany soi o różnorodnym poziomie wczesności. Wszystkie prowadzone były taką samą technologią uprawy gleby, nawożenia i ochrony.
– Obserwujemy stały postęp hodowlany. Nie jest to może krok milowy, ale duży, jeśli chodzi o zwiększanie potencjału plonowania. Soję na naszych poletkach uprawiamy i sprawdzamy od 2015 r. Odmiany, które są wprowadzane wykazują w stosunku do wzorca lepsze plonowanie o około 5%. Oznacza to, że przez siedem lat wzrost poziomu plonowania wyniósł około 35% – mówił Mariusz Kowalski, doradca agrotechniczny firmy Agrolok.

Soja pochodzi z ciepłego klimatu 

Firma pod koniec września w Golubiu-Dobrzyniu zorganizowała cykl Warsztatów Sojowych, podczas których przedstawiane były między innymi doświadczenia herbicydowe oraz oferowano rolnikom doradztwo odmianowe.
Soja pochodzi z innego bardziej ciepłego klimatu i rejonu geograficznego. Do prawidłowego wzrostu wymaga też bakterii brodawkowych z gatunku Bradyrhizobium japonicum. Bakterie te nie występują naturalnie w europejskich glebach, dlatego skuteczne zaszczepienie nimi materiału siewnego jest kluczowym czynnikiem dla osiągnięcia sukcesu w uprawie soi. Warto więc wybierać i stosować materiał siewny zaprawiony profesjonalnie, by mieć gwarancję, że soja wytworzy brodawki. Należy jednak pamiętać,...
Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 17:21