StoryEditorŚwinie

Czy białka owadzie będą składnikiem pasz dla zwierząt?

01.06.2021., 09:06h
Wciąż poszukuje się różnorodnych źródeł białka w żywieniu zwierząt, zwłaszcza w kontekście alternatywy dla poekstrakcyjnej śruty sojowej. O tym, czy przetworzone białko owadzie może znaleźć szersze zastosowanie w przemyśle paszowym, rozmawiamy z prof. Damianem Józefiakiem, prezesem firmy HiProMine, która hoduje owady i produkuje z nich mączkę i tłuszcz.
  • Czy białko owadzie mogłoby stać się źródłem białka w pa­szach dla zwierząt gospodarskich? Jeśli tak, w jakim stopniu możemy zastąpić nim poekstrakcyjną śrutę sojową?
– Owady są naturalnym źródłem nie tylko białka czy tłuszczu, ale również wielu innych substancji odżywczych, np. mikro- i makroelementów, od wielu milionów lat. Ptaki, ssaki, ryby w warunkach naturalnych żywią się wieloma gatunkami owadów. Wykonane w ostatnich latach badania w wielu jednostkach naukowych wskazują, że w przypadku zwierząt gospodarskich istnieje możliwość zastąpienia dużej części poekstrakcyjnej śruty sojowej.
 
  • Z czego wynikają ograniczenia w stosowaniu tego typu produktów na szerszą skalę?
– Obecnie stosowanie mączek i innych produktów owadzich zawierających białko tych zwierząt dozwolone jest w żywieniu zwierząt towarzyszących – ryb oraz zwierząt futerkowych. Tłuszcz pozyskiwany z owadów może być dodatkowo wykorzystywany jako materiał paszowy w żywieniu drobiu i trzody chlewnej. Taki stan prawny narzuca prawo unijne regulujące wykorzystanie w paszach przetworzonego białka zwierzęcego. Przepisy są jednak stale zmieniane i panuje obecnie trend w ...
Pozostało 91% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. kwiecień 2024 20:01