StoryEditorŚwinie

Dla zdrowia prosiąt zagrożeniem są mykotoksyny przekazywane z mlekiem matki

15.03.2021., 12:03h
W 2020 roku firma Biomin przebadała 21 709 próbek zbóż i pasz z 79 krajów. W Europie najbardziej rozpowszechnioną mykotoksyną jest nadal deoksyniwalenol. Wysokie ryzyko skażenia pasz wynika głównie z częstego występowania DON w kukurydzy. Aż 70% próbek tego ziarna dało wynik pozytywny w kierunku tej mykotoksyny.
Wyniki opublikowanego raportu pokazały, że w Ameryce Środkowej prawie wszystkie próbki kukurydzy dały wynik pozytywny w kierunku fumonizyn (97%). Jednak zagrożeniem wydaje się to, że również soja jest często skażona mykotoksynami, z których najbardziej rozpowszechniony w Ameryce Południowej okazał się zearalenon obecny w 73% próbek soi. Badanie wykazało również dużą zawartość grzybów z rodzaju Fusarium w produkcie ubocznym kukurydzy, jakim jest suszony wywar gorzelniany (DDGS). Trzeba pamiętać, że zbożowe produkty uboczne, takie jak DDGS lub otręby, często mają wyższy poziom zanieczyszczenia niż wyjściowe ziarno.

Mykotoksyny to substancje chemiczne wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów i pleśni rozwijających się zwłaszcza na zbożach. W 2020 roku najczęściej w surowcach paszowych występowały deoksyniwalenol (65%) i fumonizyny (64%), a także zearalenon (48%). Mykotoksyny wpływają na zdrowie i wydajność świń, dlatego konieczna jest stała kontrola ryzyka skażenia surowców paszowych. Ważne, aby badać ilość mykotoksyn w celu wprowadzenia działań zmniejszających skutki ich występowania. Aflatoksyny osłabiają układ odpornościowy, a pierwszą oznak...
Pozostało 89% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. kwiecień 2024 20:52