StoryEditorOgród

Jadalne pnącze – jak uprawiać akebię?

01.06.2021., 12:06h
Akebia jest wieloletnim pnączem występującym naturalnie na terenach Azji. Osiąga do 10 m wysokości, ładnie i oryginalnie kwitnie oraz rodzi smaczne owoce. Poszczególne odmiany różnią się kolorem i wielkością kwiatów, liczbą liści lub kolorem, a także smakiem owoców, choć w tej kwestii minimalnie.
Jest to pnącze, zatem może się wspinać po podporach, takich jak płot, krata, pergola, a także drzewa. To doskonały materiał na parawan przed wścibskimi sąsiadami lub do obsadzenia altan. Jeśli mamy w planach jej zakup, lepiej nabyć od razu dwa egzemplarze trzy- lub pięciolistkowe, dzięki czemu uzyskamy ciekawszy efekt dekoracyjny, jak i większe prawdo­podobieństwo owocowania.

Akebia owocuje co roku i rodzi owoce podłużne

Kwiaty pojawiają się na przełomie kwietnia, choć w mniej sprzyjających warunkach kwitnienie może ulec przesunięciu na maj. Kwiaty zebrane są w niewielkie grona, egzotycznie i intensywnie pachną. Wśród kilku męskich osobników, które mają same pręciki, znajdujemy jeden większy kwiat żeński z kilkoma słupkami. Można usłyszeć opinię, że akebia w naszych warunkach klimatycznych nie zaowocuje, co jest nieprawdą. Najlepiej posadzić dwa egzemplarze. Jeśli mamy jeden, warto samemu spróbować zapylić słupki pyłkiem z pręcików, przenosząc go pędzelkiem z kwiatka na kwiatek. Różnice między męskimi a żeńskimi są na tyle duże, że o pomyłce nie ma mowy.
 
Akebia owocuje co roku. Rodzi owoce podłużne, w zależnoś...
Pozostało 67% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 12:03