StoryEditorŚwinie

Jak obniżyć koszty żywienia tuczników?

15.02.2021., 13:02h
Tylko odpowiednio zbilansowana mieszanka, dostosowana do danej grupy technologicznej, da odpowiedni efekt, czyli najszybszy i najtańszy tucz. W obecnych trudnych czasach, kiedy ceny świń są bardzo niskie, a koszt surowców paszowych wciąż wzrasta, niełatwo osiągnąć opłacalność chowu świń. Jak zatem obniżać koszty żywienia, by nie tracić jeszcze więcej?
Rynek żywca wieprzowego charakteryzuje się dużą zmiennością. Nie mamy wielkiego wpływu na cenę, w jakiej sprzedamy tuczniki. Poprzez dbałość o warunki klimatyczne, stan wyposażenia, zdrowie zwierząt i optymalne żywienie możemy jednak w skuteczny sposób kontrolować wyniki, dzięki czemu ograniczymy choćby zużycie paszy, a tym samym koszty produkcji. Żywienie to ponad 60–70% wydatków, a decyduje o tempie wzrostu świń i wykorzystaniu paszy na kilo­gram przyrostu masy ciała. Jeśli więc chcemy je poprawiać czy na nim oszczędzać, musimy znać wyjściową wartość kosztów. Na ogólny koszt żywienia składają się cena paszy, wykorzystanie paszy na kilo­gram przyrostu i czas trwania tuczu.
 
– Przy obecnej sytuacji, niezależnie od zastosowanych metod cięcia kosztów, większość rolników i tak będzie ponosić straty. Kwestią otwartą pozostaje, czy producent straci na tuczniku 100 czy 20 zł. W momencie jednak wzrostu opłacalności dzięki kontrolowanemu żywieniu osiągnięty zysk też będzie różny, podobnie jak czas, który pozwoli odrobić straty – podkreśla dr Mirosław Wantuła, kierownik działu żywienia trzody chlewnej w firmie Bla...
Pozostało 92% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. kwiecień 2024 22:45