StoryEditorRynek mleka

Parmalat - jak doszło do upadku mleczarskiego giganta?

28.04.2021., 17:04h
Największe oszustwo finansowe w powojennej Europie, które zakończyło się hucznym bankructwem, dotyczyło włoskiego koncernu mleczarskiego PARMALAT. Ów koncern narodził się w północnych Włoszech, w okolicach miejscowości Collecchio.

Początek sukcesu małej mleczarni

Tam, w rodzinnym gospodarstwie wychował się Calisto Tanzi, który po porzuceniu studiów zdecydował się na założenie małej mleczarni. Jego zakład był niewielki, jakich w latach sześćdziesiątych było wiele. Przełom nastąpił pięć lat po założeniu firmy – w roku 1966. Wówczas to Calisto Tanzi – jako pierwszy w Italii – wdrożył produkcję mleka UHT. To był początek sukcesu. Mała mleczarnia zaczęła przejmować kolejne zakłady. I tym sposobem została liderem w produkcji wszystkich kategorii wyrobów mleczarskich.

Parmalat szybko stał się mlecznym gigantem

PARMALAT szybko stał się jednym z głównych graczy na rynku mleka Afryki Południowej, Australii, Chin, Brazylii, Kanady, Niemiec, Francji i Meksyku. Był też dominującym graczem na bułgarskim, węgierskim czy portugalskim rynku mleka. Co ciekawe, poza modą na kurtki parmalatki, firma nie zaistniała w Polsce. Niemniej przez trzy lata posiadała w Polsce swoją filię, której prezesem był Lucisano Salvatore. W ciągu 16 lat mały zakład mleczarski w Parmie stał się międzynarodowym gigantem. Dla zobrazowania skali przyrostu biznesu Tanziego można przytoczy...
Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. kwiecień 2024 11:11